Glumac, redatelj, plesač i koreograf

Prije 110 godina rođen je Gene Kelly, legenda mjuzikla

Jedan je od velikana danas potisnutog filmskog žanra - mjuzikla. U mladosti je diplomirao ekonomiju i novinarstvo na Sveučilištu u Pittsburghu. Izdržavao se kao instruktor plesa što je kasnije utjecalo i na njegovu profesionalnu orijentaciju.
Kultura / Film TV | 23. 08. 2022. u 00:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki glumac, plesač, koreograf i filmski redatelj Gene Kelly (pravo ime Eugene Curran Kelly) rođen je na današnji dan prije 110 godina, 23. kolovoza 1912. u Pittsburghu.

Na svijet je došao kao treće od petero djece Harriet Catherine i Patricka Josepha Kellyja, koji su bili irskog podrijetla.

Jedan je od velikana danas potisnutog filmskog žanra - mjuzikla. U mladosti je diplomirao ekonomiju i novinarstvo na Sveučilištu u Pittsburghu. U to vrijeme izdržavao se kao instruktor plesa što je kasnije utjecalo i na njegovu profesionalnu orijentaciju.

Kazališni uspjesi doveli su ga 1942. u Hollywood. Plesač moderna, povremeno i akrobatskog stila, ugodna glasa i darovit glumac koji zrači optimističnošću, ubrzo je postao zvijezdom filmskih mjuzikla, 'nasljednikom' Freda Astairea, najviše zahvaljujući filmovima Vincentea Minnellija Gusar (The Pirate, 1948) i Amerikanac u Parizu (An American in Paris, 1951), a potom Brigadoon (1954).

Dopadljivim izgledom i glasom, spontanom glumom i akrobatikom svog plesa osvojio je simpatije široke publike.

Video: Fred Astaire & Gene Kelly

Od 1949. zajedno sa Stanleyjem Donenom također je režirao i koreografirao vrhunska ostvarenja u žanru, filmove u kojima je i sam bio protagonist – U grad! (On the Town!, 1949) i Pjevajmo na kiši (Singin’ in the Rain, 1952).

Za mjuzikl Georgea Sidneyja Anchors Aweigh (1945.), u kojem se prvi put pojavio s Frankom Sinatrom, bio je nominiran za Oscara kao glavna uloga. Anchors Aweigh bio je film s najvećom zaradom 1945. godine.

Plesni duet s Fredom Astaireom, s kojim se uvijek natjecao za reputaciju najboljeg plesača u Hollywoodu, uslijedio je 1944. u produciranom, ali tek 1946. objavljenom mjuziklu Ziegfeld Follies. Ovo je bila jedina suradnja između dva rivala.

Samostalno je režirao od 1956., a prvijencem, mjuziklom bez dijaloga Poziv na ples (Invitation to the Dance), dobio je prvu nagradu na festivalu u Berlinu.

Video: Top 10 Best Gene Kelly Dance Scenes

S uspjehom je nastupao i u neglazbenim filmovima (npr. Tri mušketira – The Three Musketeers Georgea Sidneya, 1948).

Za koreografiju baleta Pas de deux (1960) za parišku Operu dobio je odličje Legije časti, a 1985. dobio je nagradu Američkoga filmskog instituta za životno djelo.

Američka filmska akademija nagradila ga je 1951. Oscarom za doprinos filmskoj koreografiji.

Kelly je od 1941. do 1957. godine bio u braku s Betsy Blair, a od 1960. sa Jeanne Coyne (do njezine smrti 1973.). Njegov posljednji brak sa Patricijom Ward trajao je od 1990. pa do njegove smrti 1996.

Umro je na Beverly Hillsu 2. veljače 1996. od posljedica moždanog udara.

Video: Singing In The Rain - Singing In The Rain (Gene Kelly)
Kopirati
Drag cursor here to close