Američki redatelj

Preminuo Peter Bogdanovich, jedan od prvaka zlatnog doba Hollywooda

Proslavio se već svojim drugim filmom Posljednja kino-predstava, za koji je zaradio nominaciju za Oscara za najbolju režiju. Posljednja kino-predstava od njega je stvorila novu redateljsku zvijezdu, no ujedno i označila početak brojnih skandala...
Kultura / Film TV | 07. 01. 2022. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peter Bogdanovich, američki filmski redatelj i scenarist te jedan od prvaka 'novog Hollywooda', preminuo je u četvrtak u svom domu u Los Angelesu u dobi od 82. godine.

Njegova kćerka Antonia Bogdanovich rekla je medijima kako je njen otac umro prirodnom smrću. Bogdanovich je bio židovsko-srpskog porijekla. Naime, njegova majka bila je Herma Robinson, židovskog porijekla, a otac Borislav Bogdanović srpskog porijekla.

Najpoznatiji je po klasicima Posljednja kino-predstava, Što te tata pušta samu, Mjesec od papira i Maska.

Karijeru je započeo kao filmski kritičar, prvi te struke koji je u američkoj kinematografiji ostvario uspješnu redateljsku karijeru, a prvu priliku, kao i mnogim mladim režiserima, dao mu je legendarni Roger Corman za kojeg je snimio danas kultne Mete, piše Jutarnji.hr.

Proslavio se već svojim drugim filmom Posljednja kino-predstava, za koji je zaradio nominaciju za Oscara za najbolju režiju. Posljednja kino-predstava od njega je stvorila novu redateljsku zvijezdu, no ujedno i označila početak brojnih skandala i tragedija koji su mu obilježili život.

Video: Top 10 Peter Bogdanovich Movies

Naime, tada se rastavio od dotadašnje supruge Polly Platt kako bi započeo vezu s glumicom Cybill Sheppard, zvijezdom filma koji ga je proslavio. Dok je trajala njihova veza Bogdanovich je uživao i najveći ugled u Hollywoodu, nizajući hitove poput Što te tata pušta samu, Mjesec od papira i Kino za groš.

Veza Bogdanovicha i Cybill Sheppard okončana je krajem 1979., a nakon toga je počeo ljubavnu vezu sa Playboyevom ljepoticom Dorothy Stratten, koju je angažirao u svojoj romantičnoj komediji Dan kada su se svi smijali.

Ta veza je okončana Stratteninim brutalnim ubojstvom od strane bivšeg muža Paula Snidera, a Bogdanovicha je smrt duboko potresla te se zapravo nikad nije oporavio od tog šoka.

U osamdesetima je njegova karijera krenula stramputicom. Iz tog razdoblja pamtit će se samo njegov hit Maska, a osim komercijalnih neuspjeha doživio je i bankrot.

Do kraja karijere Bogdanovich nije više uspio snimiti film koji bi se kvalitetom približio njegovim najboljim ostvarenjima te se posvetio pisanju knjiga i filmskih kritika, kao i gostovanjima u popularnim televizijskim serijama.

Video: Remembering Peter Bogdanovich
Kopirati
Drag cursor here to close