MOFF

Predstavljamo potpuni program Mostar Film Festivala

Kultura / Film TV | 22. 11. 2016. u 11:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U natjecateljskom programu MOFF-a bit će prikazano sedam filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije.

Iz bh. produkcije imat ćemo priliku pogledati igrani film Danisa Tanovića ''Smrt u Sarajevu'', koji prikazuje događaje u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u organizaciji Europske unije. Hrvatski redatelj Zrinsko Ogresta donosi nam priču ‘S one strane’, dok ćemo u režiji Danila i Rade Šerbedžije imati priliku pogledati film ‘Oslobođenje Skopja’, adaptaciju istoimene drame Dušana Jovanovića.

U natjecateljskom programu gledamo i film ‘Ne gledaj mi u pijat’, hrvatske redateljice Hane Jušić, hit komediju ‘Ministarstvo ljubavi’ Pave Marinkovića, igrani film ‘Lazar’ Svetozara Ristovksog, te ‘Dnevnik mašinovođe’ Miloša Radovića.

U programu 'Docuspectre' bit će prikazano šest dokumentarnih filmova iz regije.

'Čovjek koji je pojeo sebe', srpskog redatelja Igora M. Toholja donosi priču o jednoj od slavnih, mada bizarnih ličnosti pop kulture bivše Jugoslavije, Branku Crnogorcu Kareliu. Uz ovaj iz Srbije će na festivalu u Mostaru bit prikazan i film redateljice Branke Bešević Gajić, 'Lauš', koji govori o  jednom zlom vremenu kroz koje smo svi prošli, te predstavlja i jednu i drugu stranu prošlosti.

Hrvatski redatelj Branko Ištvančić donosi nam potresan, intiman i dirljiv dokumentarac 'Sve je bio dobar san', koji proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari. Iz hrvatske produkcije bit će prikazan i dokumentarac ''Brda 21000 Split'', film koji u fellinijevskom stilu prikazuje stanovnike jednog neobičnog kvarta.

Ovogodišnji MOFF donosi i dokumentarac o legendarnoj rock skupini Zabranjeno pušenje, koju je pod nazivom 'No smoking in Sarajevo' zabilježio redatelj Gianluca Loffredo. Od domaćih ostvarenja bit će prikazan narativni dokumentarac novinara i redatelja Zdenka Jurilja, 'Druga obitelj', koji prati priču o Udruzi fra. Mladen Hrkać i ljudima koji se preko noći nađu u bezizlaznoj situaciji, uzrokovanoj bolešću ili nesrećom članova svojih obitelji, prijatelja.

U programu 'Dječji klasici' koji se ove godine održava pod sloganom 'Junaci lektire na velikom ekranu', MOFF donosi pet igranih filmova za djecu. Među ostvarenjima rađenim po književnim djelima iz školske lektire, publika 10. MOFF-a moći će pogledati filmove 'Koko i Duhovi' i 'Ljubav ili smrt', redatelja Daniela Kušana, te drugi dio trilogije o poznatom dječaku Koku, 'Zagonetni dječak' redatelja Dražena Žarkovića.

Uz Koka, među dječjim klasicima naći će se i 'Šegrt Hlapić', redatelja Silvija Petranovića te 'Duh u močvari', redatelja Branka Ištvančića. Filmovi iz programa 'Dječji klasici', koji je namijenjen školarcima ali i svima onima koji se žele prisjetiti dobrog dječjeg štiva, bit će prikazani u prijepodnevnim projekcijama.

U studentskom programu, ‘Hej studenti studentima’, koji MOFF donosi u suradnji s HT Eronetom, bit će prikazani filmovi polaznika Dramskih i scenskih akademija iz Sarajeva, Zagreba, Beograda, Novog Sada i Cetinja, te će oko tridesetak studenata tijekom festivala sudjelovati u radionicama naziva 'Masterclass'. Radionice su zamišljene kao svojevrsna filmska platforma na kojima će studenti moći učiti od vrhunskih filmskih profesionalaca.

O najboljim filmovima 10.MOFF-a odlučivat će žiri koji čine Sandra Rančić,  novinarka, dokumentaristica, direktorica festivala glazbenog dokumentarnog filma DOK’N’RITAM, Jaime Olabarri Powell, španjolski fotograf i Dževdet Tuzlić, novinar i filmski kritičar. Predsjednik tročlanog međunarodnog žirija biti će glumac Velibor Topić.

Stablo ljubavi za životno djelo na 10. Mostar Film Festivalu ide u ruke glumačkim velikanima Draganu Despotu i Lazaru Ristovskom.

Uz dobar filmski program 10. izdanje Mostar Film Festivala donosi odličnu zabavu i bogat glazbeni program. U festivalski tjedan koji je ispred nas, domaću publiku i filmske goste, uvesti će bend Zoster koji će biti odgovoran za odličnu zabavu prvu večer festivala, 24. studenog, u mostarskom Golden Pubu. Uz Zoster, Golden Pub u sklopu MOFF-a donosi i nastupe Zabranjenog pušenja, Elementala, Galije, Maca - Cabaret: Dva i po muškarca, Tamburaše s kamena te odličnu zabavu uz Disco Trash Party.

Detaljan raspored projekcija i after partya, cijene ulaznica i dodatne informacije vezane za 10. Mostar Film Festival potražite na našim službenim web i Facebook stranicama.

Kopirati
Drag cursor here to close