13. BHFF

Poznata imena svih članova žirija BHFF-a

Kultura / Film TV | 18. 03. 2016. u 12:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imena svih članova žirija za trinaestogodišnji Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF™) su poznata.

U veljači, festival je objavio scenaristicu i producenticu Elmu Tataragić kao prvog člana žirija za 2016 godinu. Sada, još dva člana se pridružuju žiriju.

''Velika nam je čast najaviti redateljicu, profesoricu i književnicu Annette Danto i akademsku radnicu u poljima filma i književnosti Natašu Milas, priopćeno je iz BHFF-a.

Annette Danto je ostvarena redateljica, profesorica i pisac u poljima filma, televizijske produkcije, produkcije dokumentarnih filmova i snimanja zvuka. Njeni radovi uključuju projekte za BBC, Channel Four, NHK, Canal Plus, NBC, HBO i Showtime.

Danto je režirala igrane i dokumentarne filmove za neprofitne organizacije, uključujući Razvojni fond Ujedinjenih Naroda za žene (UNIFEM), Pathfinder International i Ted Turner Foundation. Danto je tri puta nagrađivana s prestižnom nagradom Fulbright Scholarship za film i medijsko stvaralaštvo.

Njeni dokumentarci su distribuirani kroz www.forwardintime.com i održavaju se u stalnim zbirkama univerziteta i obrazovnih institucija širom svijeta. Njeni najskoriji dokumentarci uključuju: Reflections On Media Ethics (2011), Gandhi’s Wheel (2010), The Never Ending Path (2005).

Danto često drži predavanja širom svijeta. Neke od njenih skorijih prezentacija uključuju: British Film Institute (2015), Daniel Pearl Film Festival (2015), IIE/CIES Global Exchange (2015).

Nataša Milas je doktorski kandidat na Yale Univerzitetu u odsjeku za slavenske jezike i književnosti. Milas je rođena u Sarajevu 1976. godine, gdje je živjela do 1995. godine kada se preselila u Kanadu. Milas danas živi u New Yorku sa suprugom i dvoje djece.

Njen fokus su ruska i južnoslavenska književnost i film. Ona je također prevoditelj za engleski jezik. Njen prijevod romana Muharema Bazdulja Transit, Comet, Eclipse će izaći u 2016. godini od Dalkey Archive Press.

Milas je ko-urednica specijalnog izdanja filmskog časopisa Kino Kultura 14 posvećen bosanskom filmu. Također je gost-urednik Absinthe 20: Spotlight on Bosnia, čiji je fokus suvremena bosanska proza. Njeni eseji i prevodi su se pojavili u Slavic and East European Journal, Absinthe, Brooklyn Rail, Kino Kultura, InTranslation, i u In Contrast: Croatian Film Today.

Kopirati
Drag cursor here to close