19.1.2023.

Povratak u budućnost: Marty McFly danas stiže u sadašnjost!

Na stroju za putovanje on namješta datum 19.1.2023. godine.
Kultura / Film TV | 19. 01. 2023. u 23:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je film realnost, Mary McFly iz filma ''Povratak u budućnost'' danas bi stigao u sadašnjost!

Naime, u kultnom filmu, koji je emitiran sad već davne 1985. godine, Mary putuje u budućnost.

Na stroju za putovanje on namješta datum 19.1.2023. godine.

To se tada činilo kao daleka budućnost, koja je na kraju i stigla, a 38 godina poslije stvari i nisu baš onako futurističke kako su bile prikazane u filmu.

Inače, film Roberta Zemeckisa iz 1985. godine Povratak u budućnost postigao je veliki uspjeh te je 1989. i 1990.

Nastavci isprva nisu bili planirani. Zemeckis je poslije izjavio da su nastavci bili predviđeni, prvi film ne bi završio s Jennifer koja putuje u DeLoreanu s Martyjem i Docom, što je prouzročilo logističke probleme u stvaranju nastavaka.

Dodatak "Nastavit će se..." dodan je tek kad je film izašao na videu kad je već bio najavljen nastavak.

Nastavci nisu prošli uspješno na box-officeu kao original. Dok je prvi 1985. zaradio 210 milijuna dolara, drugi i treći nastavak zaradili su oko 118, odnosno 88 milijuna dolara.

Vremenski stroj DeLorean

Vremenski stroj doživio je nekoliko modifikacija tijekom produkcije. U prvom nacrtu scenarija vremenski stroj bio je laser smješten u sobi. Druga verzija opisivala je stroj priključen za hladnjak odnesen na lokaciju za testiranje atomske bombe.

Redatelj Robert Zemeckis rekao je u intervjuu da je ta ideja odbačena jer nije htio da se djeca počnu penjati po hladnjacima i da se zaglave unutra. U trećoj verziji stroj je bio auto, a Zemeckis je objasnio kako bi se vremenski stroj trebao kretati.

Izbor auta pao je na De Lorean DMC-12 jer je izgledao kao NLO. Kako bi se Marty mogao vratiti u budućnost, vozilo je moralo proći kroz lokaciju za nuklearna testiranja. Budući da je ovo bilo preskupo, za izvor snage odabran je udar groma.

U filmu su upotrebljeni dijelovi iz tri modela DeLoreana iz 1982., a modificirani su tako da funkcioniraju s moćnim i pouzdanim motorom Porschea. Na auto je u scenama u kojima putuje kroz vrijeme posipan tekući dušik kako bi se ostavio dojam hladnoće.

Kopirati
Drag cursor here to close