Vanessa Redgrave

Gluma i politika – Dvije strasti velike glumice

Vanessa Redgrave je dosad igrala više od stotinu uloga, što u kazalištu, što na filmu, i osvojila brojne nagrade, od Tonya, Emmya, Zlatnog globusa do Oscara. Godine 2003. primljena je u američku Kazališnu kuću slavnih.
Kultura / Film TV | 30. 01. 2022. u 22:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dame i gospodo, danas je rođena velika glumica. Laert ima kćer", legendarna je rečenica koju je 30. siječnja 1937. izgovorio još legendarniji Laurence Olivier u pauzi izvedbe Hamleta u londonskom kazalištu Old Vic, objavivši rođenje kćeri svog kolege Michaela Redgrave koji je te večeri igrao Laerta i njegove supruge, također glumice, Rachel Kempson.

Unatoč tome što je najvjerojatnije izgovoreno samo iz pristojnosti, proročanstvo se obistinilo. Vanessa Redgrave uistinu je postala velika glumica, ali i snažna žena, piše Ana Galant.

Ljubav prema glumi je, čini se, u obitelj Redgrave bila zarazna. Osim što su se njome bavio bračni par Redgrave, istim su stopama krenuli i Vanessin brat Corin Redgrave i sestra Lynn Redgrave, a kasnije i njezine kćeri Joely i Natasha Richardson te nećakinja Jemma Redgrave.

Vanessa je dosad igrala više od stotinu uloga, što u kazalištu, što na filmu, i osvojila brojne nagrade, od Tonya, Emmya, Zlatnog globusa do Oscara. Godine 2003. primljena je u američku Kazališnu kuću slavnih. Često ju se naziva jednom od najvećih živućih glumica.

Glumačkim je putem krenula 1954. godine kada je upisala Central School of Speech and Drama, a samo četiri godine kasnije po prvi se puta okušala na londonskom West Endu. U kazalištu Royal Shakespeare Theatre Company debitirala je 1961. godine nastupivši u komediji Kako vam drago.

Video: Vanessa Redgrave - Top 25 Highest Rated Movies

Na West Endu i Broadwayu otada je odigrala više od 30 uloga, od kojih su najpoznatije Driving Miss Daisy i Long Day’s Journey Into Night.

Posebno je veliki uspjeh postignula monodramom The Year of Magical Thinking koja je dugo igrala na brodvejskim daskama, a nastala je kao adaptacija istoimene knjige Joan Didion.

Godine 2006. dodijeljena joj je nagrada Ibsen Centennial Award za "izvanredan rad u tumačenju djela Henrika Ibsena tijekom proteklih desetljeća". Časopis The Stage ju je 2010. uvrstio na 9. mjesto liste najvećih glumica svih vremena, donosi Vox Feminae.

Od pregršt filmskih uloga teško je izdvojiti one značajnije. Ipak, kritičari često izdvajaju uloge u filmovima Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966), Blow-up (1966) i Howards End (1992) kao i prikaze povijesnih osoba u filmovima The Trojan Women, Mary: Queen of Scots, Isadora kao važnije uloge u njezinoj karijeri.

Posljednjih godina mogli smo je gledati u filmovima: The Butler (2013), Song for Marion (2012), The Whistleblower (2010) ili u romantičnoj komediji Pisma Juliji (2010).

Važnu stavku u glumičinom životu čini njen politički aktivizam koji joj je donio mnogo neprilika, a neki smatraju, skoro uništio karijeru.

Prijelomnu godinu u tom smislu predstavlja 1977. godina. Te je godine izašao film Julia, redatelja Freda Zinnemanna u kojem se Vanessa pojavljuje u ulozi mlade antifašistkinje koja pomaže Židovima u bijegu od nacističkog režima.

Video: VANESSA REDGRAVE TRIBUTE

Iste godine izašao je i njen dokumentarni film naziva The Palestinian koji govori o problemu bliskoistočnog sukoba, zauzimajući stranu PLO-a i s kritičkim stavom prema cionističkom pokretu kojeg je Redgrave u više navrata nazvala "brutalnim i rasističkim režimom".

U dokumentarcu se pojavljuje sporna scena u kojem Vanessa pleše s kalašnjikovom podignutim iznad glave. Dokumentarac je podigao puno prašine, a Vanessa se našla na meti kritika i prijetnji. Jedno je kino u Los Angelesu bombardirano uoči prikazivanje filma, no film je svejedno prikazan idućeg dana.

Sljedeće je godine nominirana za Oscara, upravo za sporednu ulogu u filmu Julia, a na dan dodjele članovi JDL-a na čelu s rabinom Meirom Kahaneom, organizirali su veliki prosvjed, s brojnim transparentima i paljenjem lutaka.

Nagradu je unatoč tome osvojila, no njen pobjednički govor nije pomogao u smirivanju strasti. Zahvalila se kolegama na tome što ih nije zaplašila "mala grupa cionističkih huligana čije je ponašanje uvreda Židovima diljem svijeta" kao i na pokušaju borbe "protiv fašizma i ugnjetavanja".

"Ja vas pozdravljam i zahvaljujem vam, i obećavam vam da ću se i dalje boriti protiv antisemitizma i fašizma. Hvala Vam". rekla je.

Video: Vanessa Redgrave Wins Supporting Actress: 1978 Oscars

Opširnije na VOX FEMINAE

Kopirati
Drag cursor here to close