svečano

Otvoren 14. Zagreb Film Festival

Kultura / Film TV | 13. 11. 2016. u 07:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svečanoj atmosferi u najboljem europskom kinu, zagrebačkom kinu 'Europa', u subotu 12. studenog otvoreno je četrnaesto izdanje Zagreb Film Festivala.

Uoči projekcije filma čijim je prikazivanjem započeo festivalski filmski program, finskog kandidata za Oscara 'Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija', direktor Festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta pozdravili su ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i pomoćnicu gradonačelnika Grada Zagreba Vesnu Kusin, predstavnike Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra, brojne uzvanike i goste, kao i predstavnike generalnog sponzora Hrvatskog Telekoma te ostale predstavnike, partnere, sponzore i prijatelje.

Svečano otvaranje ZFF-a uveličala je i službena dodjela nagrade mreže Europa Cinemas kinu 'Europa'. Nina Peče Grilc, članica Upravnog odbora 'Europa Cinemas' i direktorica ljubljanskog 'Kinodvora', uručila je spomenutu nagradu upravi kina – direktoru Borisu T. Matiću, izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti, programskoj koordinatorici Selmi Mehadžić i producentici Lani Ujdur.

Ovo prestižno priznanje, najviše koje jedno kino može dobiti na europskoj razini popularno je zagrebačko kino u Varšavskoj 3 odnijelo u žestokoj konkurenciji koju je činilo više od 1000 kinoprikazivača. Nakon što je pomoćnica gradonačelnika Vesna Kusin svečanim govorom proglasila festival službeno otvorenim, upriličena je još jedna dodjela nagrada: već tradicionalno Nagrada 'Albert Kapović', koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga producenata, uručena je dobitniku prve festivalske večeri.

Ovogodišnji je dobitnik Ivan Maloča, producent s više od četvrt stoljeća profesionalnog iskustva te preko trideset igranih filmova i više od deset televizijskih serija čiju produkciju potpisuje.

Prvoga službenog festivalskog dana, u nedjelju u 19 sati u kinu 'Europa' očekuje nas projekcija filma 'Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato' u kojem glumi i čiji scenarij potpisuje jedna od najvećih glumačkih zvijezdi ovih prostora, Slavko Štimac. On će nakon projekcije, zajedno s redateljem Srđom Penezićem, glumcem Bogdanom Diklićem te ostatkom filmske ekipe, pozdraviti publiku.

Ova prekrasna i originalna priča o junaku čiji vječito pozitivni pogled na svijet ne mogu odvratiti ni brojne životne nedaće, svojevrsna bajka za odrasle s čak tri sretna kraja, pobrinut će se za feelgood efekt. U 21:30 sati na programu je film o zastrašujućem žrvnju birokracije temeljen na seriji istinitih slučajeva iz kineske crne kronike, 'Miran čovjek' kinesko-kandaskog redatelja Johnnyja Maa.

U Tuškancu starta program 'Ponovno s nama' uz hrvatske premijere filmova 'Samo je kraj svijeta' Xaviera Dolana (s početkom u 16 sati) te crnohumorne komedije 'Sieranevada' (u 18 sati), rumunjskog filma u kojem je ulogu manjinskog koproducenta odigrala i hrvatska tvrtka 'Spiritus Movens'.

Publiku će nakon projekcije pozdraviti autor filma, poznati rumunjski redatelj Cristi Puiu koji je film javnosti predstavio proljetos na festivalu u Cannesu.

Kopirati
Drag cursor here to close