Caryn Elaine Johnson

Oskarovka Whoopi Goldberg slavi 65. rođendan

Već na početku svoje glumačke karijere Whoopi dobiva ulogu u Spielbergovom filmu „Boja purpura“ (1985), koji je imao čak deset nominacija za Oskara i pet nominacija za Zlatni globus. Whoopi je dobila Zlatni globus za glavnu žensku ulogu.
Kultura / Film TV | 13. 11. 2020. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Whoopi Goldberg

Njezino pravo ime je Caryn Elaine Johnson i rođena je u New Yorku na današnji dan,  13. studenoga 1955. godine. Njezina je majka bila učiteljice i medicinske sestre, a otac svećenik.

Odrasla je s majkom i mlađim bratom jer je otac napustio obitelj još dok je Whoopi Goldberg bila beba.

Živeći sa samohranom majkom na Manhattanskoj četvrti Chelsea nakon odlaska oca, vrlo rano se naučila boriti za sebe. Prije glumačke karijere, radila je kao bankovna činovnica, i posmrtna kozmetičarka.

Radila je čak i na seksi telefonima, otkrila je u jednom intervjuu i objasnila kako je plaća bila odlična. 

Zbog disleksije je Whoopi napustila školu sa 17 godina. Ime je promijenila jer je smatrala da je njezino pravo ime dosadno, a prezimenom Goldberg željela je nagasiti svoje židovsko i katoličko porijeklo.

Već na početku svoje glumačke karijere Whoopi dobiva ulogu u Spielbergovom filmu „Boja purpura“ (1985), koji je imao čak deset nominacija za Oskara i pet nominacija za Zlatni globus. Whoopi je dobila Zlatni globus za glavnu žensku ulogu. 

Video: The Color Purple (1985) - the final last ending scene - The Reunion of Celie and Nettie HD

Utemeljen na romanu okrunjenom Pulitzerovom nagradom, „Boja purpura“ pokriva godine od 1909. do 1949. i donosi priču o životu Celie koju tumači Whoopi Goldberg, crnkinje s juga koja gotovo da je prodana kao sluškinja svom nasilnom mužu, farmeru Albertu (Danny Glover).

Film govori o problemima s kojima se suočavaju mlade crnkinje tijekom prve polovine 20. stoljeća uključujući siromaštvo, rasizam i seksualnu diskriminaciju.

Poslije ovakvog uspjeha, uslijedila je serija filmova u kojima je dobivala uloge, a najveći uspjeh postigla je ulogom u filmu „Duh“, koji joj je donio još jedan Zlatni globus i prvog Oscara. 

Video: The best scene from Ghost Movie 1990

Nakon Hattie McDaniel koja je Oscara dobila za najbolju sporednu glumicu 1939. godine za film Zameo ih vjetar, Whoopi Goldberg je druga Afroamerikanka koja je dobila Oscara u više od 50 godina.

Whoopi je takozvana EGOT dobitnica. Jedna je od svega 15 ljudi na svijetu koji su na svoje police spremili četiri najprestižnije glumačke nagrade - Emmy, Grammy, Oscar i Tony!

Kada je primila Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmskom hitu 'Duh', glumica je bila poprilično 'high', priznala je da je popušila joint od marihuane koju je sama uzgojila, kako bi se opustila.

Kao djevojka bila je ovisnica o teškim drogama. "Bila sam mlada beskućnica ovisna o heroinu," izjavila je za Telegraph prije nekoliko godina. Nasreću, odlučila je krenuti na odvikavanje i izgraditi karijeru.

Prva je žena koja je sama vodila dodjelu nagrada Oscar 1994.

Poznatiji filmovi: Boja purpura (1985.), Hommer i Eddie (1989.),Duh (1990), Redovnice nastupaju 1 i 2 (1992., 1993.), Divlja utrka (2001.), Jake žene (2010.). 

Video: Whoopi Goldberg winning Best Supporting Actress

 

Uvijek originalna i neobična

Whoopi Goldberg se udavala tri puta, a postala je baka sa svega 34 godine! Svoju kćer Alex Martin rodila je s 18, dok je njezina kći slavnoj glumici prvu unučicu podarila sa svega 16 godina.

Whoopi se užasava letenja. Kao mlada djevojka, 1978. svjedočila je velikoj nesreći aviona u kojoj je poginulo 144 osoba i od tada ne želi kročiti u avion.

Mnogi nisu primijetili da nema obrve. No, ne zato jer joj ne rastu, već ih sama brije jer voli da joj je lice glatko.

Početkom prošle godine godine lansirala je svoj brend odjeće Dubgee. Filozofija brenda bazira se na želji da se pošalje društveno-politička poruka, poput „I am the American dream“ (Ja sam američki san).

Glumica ima i svoju liniju medicinskog kanabisa, a zbog svoje posebne karizme rado je viđena gošća u talk showovima, na eventima i dodjelama nagrada

Kopirati
Drag cursor here to close