Usijane glave

Oglasio se redatelj Heroja Halyarda - Zvali su nas na SFF, ali film nije bio gotov

Redatelj ''Heroja Halyarda'' Radoš Bajić oglasio se nakon medijske i političke hajke na Sarajevo film festival.
Kultura / Film TV | 17. 08. 2023. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nama je Sarajevo film festival (SFF) početkom maja uputio pismo s pozivom da sudjelujemo u službenom programu s filmom ''Heroji Halyarda'', na kojem smo se mi ljubazno zahvalili jer naš film nije bio gotov. To je film na kome radimo pet, šest godina, to nije zec koji je iskočio iz žbuna, kazao je Radoš Bajić povodom medijske buke u Bosni i Hercegovini koja se podigla zbog prikazivanja dijelova ovog ostvarenja na 29. SFF-u u sklopu programa CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija“.

Glumac i redatelj Radoš Bajić podsjeća za Danas da je već mnogo puta govorio o čemu je film ''Heroji Halyarda''.

Kako možete napadati nešto što nije viđeno

''Film je dosad vidjelo svega 15 ljudi, a premijera je tek 10. lisropadau Beogradu. Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još nitko nije vidio? Riječ je ostvarenju koje govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film o najvećoj operaciji spašavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu iza neprijateljskih linija u povijesti svjetskog zrakoplovstva. Taj podvig je izveo srpski narod koji je bio organiziran od Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske, koju su tada SAD i saveznici podržavali'', ističe Bajić.

On skreće pažnju da o tome postoje i stotine pisanih tekstova u medijima i da svake godine srpska vlada i Američko veleposlanstvo veoma svečano obilježavaju ovaj događaj.

Bi li opet izbio rat zbog usijanih glava?

Film Heroji Halyarda niti sudjeluje na Festivalu, niti je prikazan u zvaničnom programu, niti u bilo kom pratećem, prikazan je samo trejler od dva i po minuta na promociji Telekoma koji je s Contrast studijom producent filma. Pitam se što bi se desilo da je zbilja prikazan cijeli film od dva sata? Da li bi ponovo buknuo rat u BiH zbog usijanih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj da kompromitira jedno ozbiljno filmsko djelo, kakav je Halyard i da po pravilu srpskom narodu osporava pravo na vlastitu povijest'', kaže Bajić.

On ističe kako ni na koji način ne želi da ugrozi dobru reputaciju SFF-a.

Ovo nema veze s filmom

''Magarac od komarca je napravljen tako, što se sve desilo u sklopu promocije Telekomove produkcije. U ovom programu je prikazano nekoliko serija i filmova i emitiran je trejler našeg filma od oko tri minuta. Nama kao ozbiljnoj producentskoj kući nije uopće bila namjera da mi na bilo koji način ugrozimo dobar glas i integritet Sarajevo film festivala – naprotiv, o Festivalu mislimo sve najbolje, ali cijela ova priča nema veze ni s filmom ni s filmskom umjetnošću.

Radoš Bajić, prisjetio se da je u Bosni i Hercegovini počela njegova glumačka karijera, da je vezan za ovu zemlju i grad.

''Sarajevo volim, Bosnu i Hercegovinu također, zvala se ona Republika Srpska ili Federacija. Tamo je prije 50 godina s filmovima “Atentat u Sarajevu”, Vrhovi Zelengore”, “Partizanska eskadrila” – počela moja glumačka karijera. Nažalost, u Sarajevu nisam bio skoro tri decenije, i poslije ovakve patološke ostrašćenosti – pitam se, hoće li mi se ikada ostvariti želja da se poklonim na grobu velikom Hajrudinu Krvavcu '', ispričao je za Danas Radoš Bajić.

Podsjetimo, medije je obišla vijest kako je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića "Heroji Halyarda". Mediji i političari su optužili SFF za ovaj ''propust''.

Film, odnosno najavna špica filma, se prikazala tijekom predstavljanja projekata u pripremi na SFF-u što je i glavni cilj CineLinka koji povezuje filmske profesionalce iz regije. 

Sve je to objavio novinar Dragan Bursać koji je na društvenom mrežama uputio oštru poruku organizatorima.

''Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo Film Festivalu. Za one koji ne znaju “Heroji Halyarda” je četnička drama Radoša Bajića", napisao je Bursać. Nakon toga su se oglasili iz direkcije SFF-a pojašnjavajući kako su i sami neugodno iznenađeni ali su istaknuli kako nije prikazan film već njegovi inserti iako ni to nije bilo odobreno i usuglašeno.

No priča je odmah postala predmetom dodatnih političkih obračuna. 

Kopirati
Drag cursor here to close