SFF

Norveški 'Redoslijed nestanka' na otvorenom kinu Eronet

Kultura / Film TV | 18. 08. 2014. u 06:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru programa Eronet Open Air na 20. SFF-u sinoć je prikazan norveški crnohumorni film "Redoslijed nestanka " reditelja Hansa Pettera Molanda, koji je imao premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu gdje je naišao na tople reakcije i publike i kritike, koja ga je uporedila s klasicima filma poput "Dirty Harry" Clinta Eastwooda i "Fargo" braće Cohen.

Glavni junak Nils (Stellan Skarsgard), Šveđanin koji u norveškim nepripustačnim krajevima upravlja grtalicom za snijeg čisteći ceste u negostoljubivoj snijegom okovanoj sredini zbog čega bude proglašen građaninom godine. Kada mu vlasti jave da mu je sin umro od predoziranja heroinom, Nils odbija prihvatiti takvo objašnjenje i pokreće vlastitu istragu. Uskoro saznaje da lokalna banda dilera drogom stoji iza ubojstva. On nalazi dvojicu ubojca koje likvidira prije nego što uspije da iznudi njihova priznanja. Na osnovu njihovih informacija, on kreće u potragu za šefom bande, ali istovremeno pokreće niz brutalnih događanja i obračuna suparničkih narko bandi iz Norveške i Srbije.

Samo finale filma je spektakularni obračun dviju bandi koji je Moland prikazao u maniru remek-djela Sama Preeckinpaha "Wild Bunch".

Nakon projekcije publici se u otvorenom kinu obratio i dio ekipe filma, među kojima su bili redatelj Moland i hrvatski glumac Goran Navojec, koji su se zahvalili gledateljima što ih ni hladna noć nije spriječila da odgledaju film do kraja.                                             

Kopirati
Drag cursor here to close