najhrabriji humanitarci

Nominirani su za Oscara, a Trump ih ne pušta na dodjelu

Kultura / Film TV | 01. 02. 2017. u 12:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokumentarac o "Bijelim kacigama", volonterskoj spasilačkoj organizacija iz Sirije zaslužnoj za spašavanje desetaka tisuća života u toj zemlji norminiran je za Oscara u kategoriji kratkog dokumentarca, no sirijski volonteri neće smjeti prisustvovati dodjeli prestižne nagrade.

Rezultat je to Trumpove četveromjesečne zabrane ulaska u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, među kojima je i Sirija, piše Index.hr.

Producentica Joanna Natasegara koja je s redateljem Orlandom von Einsiedelom radila na 41 minutu dugom dokumentarcu, bijesna je zbog Trumpove odluke. "Uvijek smo govorili da ćemo povesti vođu Bijelih kaciga Raeda Saleha i mladog filmaša Khaleda Khateeba na dodjelu, ako budemo nominirani za Oscara. To su najhrabriji humanitarci na svijetu i odvratno je da ne mogu biti naši gosti", rekla je za The Wrap.

Bijele kacige su prošle godine bile nominirane i za Nobelovu nagradu za mir koju je na kraju primio kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos. Osim Bijelih kaciga, na dodjeli Oscara zbog

Trumpove zabrane neće moći biti ni iranski filmaš Asghar Farhadi čiji je film nominira u kategoriji najboljeg stranog filma, kao ni Hala Kamil, sirijska izbjeglica, junakinja još jednog kratkog dokumentarca nominiranog za Oscara.

Kopirati
Drag cursor here to close