making a murderer

Nevjerojatni televizijski fenomen koji MORATE vidjeti

Kultura / Film TV | 23. 02. 2016. u 10:43 Igor Marinović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopustite da vam kažem nešto o Stevenu Averyju. Radi se o Amerikancu, čak ni tipičnom Amerikancu. Priprostom pripadniku onog sloja društva kojeg u Americi zovu 'white trash'.

Avery je 1985. završio u zatvoru zbog silovanja koje nije počinio i nevin je proveo na robiji 18 godina sve dok ga nova tehnologija testiranja DNA nije oslobodila. Po izlasku iz rešetaka Avery postaje manji 'celebrity' i podiže multimilijunsku tužbu protiv onih koji su ga stavili u zatvor.

Tijekom istrage na vidjelo izlaze nevjerojatni propusti i čak namjerne opstrukcije policije i pravosuđa, no baš kada su na optuženičku klupu trebali sjesti i one najveće 'glavešine' dogodi se nešto što iz temelja mijenja sve.

U Averyjevom mjestu nestala je i kasnije proglašena mrtvom 25-godišnja djevojka, a prvi osumnjičenik i osoba koja ju je zadnja vidjela živom je upravo Steven Avery. Međutim, ima i 'mala' začkoljica – sve dokaze koji upućuju na to da ju je Avery ubio pronašli su isti oni policajci koji su ga smjestili na robiju prvi put.

Ovo sve zvuči kao scenarij nekog krimića ili epizode neke serije, recimo Zakon i red, ali ne, radi se o stvarnosti. Dolazak Netflixa na Balkan omogućuje i nama da gledamo fenomenalnu dokumentarnu mini-seriju Making a Murderer (Stvaranje ubojice), koja je u Americi te dobrom dijelu zapadne Europe postala apsolutni fenomen.

Kod nas (iako Netflix nije jedini način za gledanje serije, ali o tom nećemo javno) za Making a Murderer mnogi nisu čuli, sudeći po broju onih koje sam morio govoreći o ovoj seriji. Ali upravo to čine oni koji pogledaju prvu i drugu epizodu – dobiju stalnu potrebu da govore i slušaju o njoj, te da ne mogu prestati gledati.

Making a Murderer jedinstvena je u povijesti američke televizije jer je snimana u razdoblju više od 10 godina. Naime, dokumentarna ekipa došla je snimati Averyja u trenutku kada je pušten iz zatvora, imala je pristup istrazi oko toga zbog čega je završio nevin u zatvoru, zatekla se tu kad je optužen za ubojstvo i nastavlja snimati tijekom cijelog suđenja i kasnije presude.

Rezultat je jedinstven spoj dokumentarca, reality showa, sudske drame i 'whodunnit' krimića. Pred gledateljem se u 10 jednosatnih epizoda odvijaju nevjerojatni obrati, tako neočekivani da se jednostavno čovjek pita je li to stvarno izrežirano? No ubrzo shvatiš da nije, jer Teresa Halbach stvarno je mrtva.

To neznanje oko sudbina Terese Halbach i Stevena Averyja je za naše gledatelje prednost, jer do zadnjih par epizoda ne znate što će se dogoditi, hoće li Avery biti osuđen ili oslobođen. Iako se radi o nama dalekim događajima u američkoj vukojebini, iako ni sam Avery nije 'cvjećka', daleko od toga, misterija oko Terese Halbach, teorija zavjere koja se prožima, a i sama fantastična špica daje seriji poseban misticizam.

Osim ako ne proguglate što se događa, a savjetujem vam da to ne činite do kraja. Na internetu vlada prava histerija i oko serije i oko događaja prikazanih u njoj. I dok mnogi autorima prebacuju dosta toga, glavna kritika je ta što se pokojna Teresa koristi u funkciji pozadinskog zapleta, te da su izbacili neke ključne stvari sa suđenja, sama serija je jaka kritika medija, načina na koji izvještavaju bez obzira prema ljudskim tragedijama, te američkog pravosudnog sustava i činjenicom da na kraju odlučuje 12 osoba koji mogu biti pod velikim utjecajem tih medija.

Netflix je seriju na svom serisu stavio u prosincu, a prvu epizodu ove serije objavio je besplatno na YouTube, znajući da će tako privući mnoge jer kad pogledaš jednu, moraš ih vidjeti sve. Vjerujte mi.

Kopirati
Drag cursor here to close