UKC RS

Netflix snimao dokumentarac u Banja Luci

"Na ovaj način želim pokazati svijetu da u malom mjestu u Banja Luci imamo bolnicu gdje se mogu uspješno izvesti izuzetno teški operativni zahvati", rekao je Rivas.
Kultura / Film TV | 18. 04. 2023. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netflix na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) snimao je dokumentarni film o radu svjetskog torakalnog kirurga iz Španjolske Diega Gonzalesa Rivasa.

Kompleksne operacije 

Naime, Netflix pravi šest dokumentaraca o radu Gonzalesa Rivasa u šest bolnica, dok je na UKC RS održan dvodnevni kirurški program na kojem je ovaj svjetski stručnjak zajedno s liječnicima Klinike za torakalnu kirurgiju, s doktorom Markom Kantarom na čelu, izveo četiri kirurška zahvata, što je sve snimala ekipa najpoznatijeg svjetskog provajdera medijskih usluga i produkcijska kuća Netflix.

Gonzales Rivas izrazio je zadovoljstvo što je po šesti put u posjeti Srpskoj, ali i Banja Luci kao i UKC-u, prenose Nezavisne

"Drago mi je što sam s kolegama s UKC-a mogao uspješno izvesti kompleksne operacije koje se rade metodom kroz jedan jako mali rez. Na ovaj način želim pokazati svijetu da u malom mjestu u Banja Luci imamo bolnicu gdje se mogu uspješno izvesti izuzetno teški operativni zahvati", rekao je Rivas.

Sabridin Nuraliev, torakalni kirurg - onkolog iz Onkocentra Sankt Peterburg, smatra da je UKC na vrhunskom nivou, sa specijaliziranom klinikom u kojoj se radi vrhunsku kirurgiju.

"U operacijskoj sali je svjetska oprema", rekao je on.

Svjetski nivo

Marko Kantar, doktor na Klinici za torakalnu kirurgiju UKC-a, navodi da je Gonzales Rivas pionir grudne kirurgije.

"S doktorom Rivasom smo izveli složene operacije, koje radimo minimalno invazivnom grudnom kirurgijom kroz mali rez od tri-četiri centimetra. Operirani pacijenti za dan-dva mogu ići kući", rekao je Kantar.

Vlado Đajić, generalni ravnatelj UKC-a RS, rekao je da su operacione sale u ovoj zdravstvenoj ustanovi na svjetskom nivou.

"Ponosan sam na ono što smo postigli na UKC-u, a to je svjetska medicina u Srpskoj. Hvala kolegama iz Španjolske i Rusije koji su nas posjetili", rekao je Đajić.

Iz UKC-a ističu da je cilj najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj da ima najnapredniju torakalnu kirurgiju u regionu te da će nastavi ulagati u znanje i vještine medicinskog kadra.

U idućem periodu prioritet je i da uniportal robotski-asistirana torakoskopska kirurgija postane realnost u ovom centru te da UKC bude prvi centar u regijii koji će koristiti robotsku tehnologiju tijekom operacija iz oblasti torakalne kirurgije.

Kopirati
Drag cursor here to close