Jack Nicholson

Nenadmašni glumac i ženskaroš koji je za majku vjerovao da mu je sestra

Poznat je postao tzv. filmom ceste 'Goli u sedlu' Dennisa Hoppera, a status zvijezde stekao temperamentnim tumačenjima neurotičnih suvremenih 'antijunaka', gubitnika i neprilagođenih u nizu reprezentativnih djela struje tzv. novog Hollywooda.
Kultura / Film TV | 22. 04. 2022. u 00:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jack Nicholson, glumac kojeg ne treba posebno predstavljati, rođen je na današnji dan prije 85 godina.

Nicholson je rođen 22. travnja 1937. u mjestašcu Neptune u New Jerseyu. Nakon što se njegova majka June Frances Nicholson preudala, na inicijativu bake Ethel Nicholson dobio je prezime svoje majke i nastavio s njom živjeti u kući djeda i bake. Jack Nicholson je odrastao u uvjerenju kako su mu djed i baka roditelji, a majka - sestra.

Glumu je učio u kazališnoj družini Players Ring Theater; a na filmu je od 1958., isprva uglavnom u niskobudžetnim filmovima te filmovima strave i vesternima, npr. Pucanje (Shooting, 1965) Montea Hellmana.

Poznat je postao prvim slavnim tzv. filmom ceste Goli u sedlu (Easy Rider, 1969) Dennisa Hoppera, a status zvijezde stekao temperamentnim tumačenjima neurotičnih suvremenih 'antijunaka', gubitnika i neprilagođenih u nizu reprezentativnih djela struje tzv. novog Hollywooda: Pet lakih komada (Five Easy Pieces, 1970) i Gospodar Marvinovih vrtova (King of the Marvin’s Gardens, 1972), oba B. Rafelsona, Seksualno saznanje (Carnal Knowledge, 1971) M. Nicholsa, Posljednji zadatak (The Last Detail, 1973) H. Ashbyja.

Video: Top 10 Jack Nicholson Movies

Vrhunac su toga razdoblja u karijeri Let iznad kukavičjega gnijezda (One Flew Over the Cockoo’s Nest, 1975) Miloša Formana, za koji je nagrađen Oscarom, i detektivski film Kineska četvrt (Chinatown, 1974) Romana Polanskoga te suradnja s Michelangelom Antonionijem u filmu Profesija: reporter (Profession: Reporter, 1975).

Uz Roberta De Nira vodeći je glumac 1970-ih. Nicholson i nakon zamiranja tendencija novoga Hollywooda održava i ugled i popularnost sve do početka XXI. stoljeća, ponajprije zahvaljujući prilagodljivosti različitim žanrovima te izvanredno široku rasponu glumačkoga izraza – od realističnosti i suzdržanosti do stiliziranosti, odnosno naglašene mimike i gestikulacije koje su katkad bliže grotesknosti ili nekontroliranoj prenaglašenosti interpretacije.

Zanimljivo, Nicholsonu je ponuđena uloga Michaela Corleonea u Kumu, ali ju je odbio.

Sljedeća dva Oscara dobio je za sporednu ulogu u filmu Vrijeme nježnosti (Terms of Endearment, 1983) i za glavnu ulogu u Bolje ne može (As Good as It Gets, 1997), oba u režiji Jamesa L. Brooksa.

Bio je još 8 puta nominiran, a među glumcima je najuspješniji dobitnik te nagrade.

Režirao je tri filma, među kojima se izdvaja Vozi, reče on (Drive, He Said, 1971).

Video: One Flew Over The Cuckoo

Ostale značajnije uloge: Isijavanje (The Shining, 1980) S. Kubricka, Crveni (Reds, 1981) W. Beattyja, Poštar uvijek zvoni dvaput (The Postman Always Rings Twice, 1981) B. Rafelsona, Čast Prizzijevih (Prizzi’s Honor, 1985) J. Hustona, Željezni korov (Ironweed, 1987) Hectora Babenca, Vještice iz Eastwicka (The Witches of Eastwick, 1987) G. Millera, Batman (1989) T. Burtona, Nekoliko dobrih ljudi (A Few Good Men, 1992) Boba Reinera, Zakletva (The Pledge, 2001) S. Penna.

Film Batman iz 1989., u kojem je Nicholson glumio Jokera, postigao je veliki komercijalni uspjeh, a postotak od ukupne zarade donio je Nicholsonu oko 60 milijuna dolara. Trebao je reprizirati ulogu u petom nastavku iz franšize o Batmanu 1999., ali je studio Warner Bros. otkazao projekt.

Za ulogu usijanog pukovnika Nathana R. Jessepa u Nekoliko dobrih ljudi, filmu o ubojstvu među američkim marincima, opet je nominiran za Oscara. Film je postao najpoznatiji zbog njegove rečenice "You can't handle the truth!" ("Ti ne možeš podnijeti istinu!") koja je postala predmet imitiranja i dio popularne kulture.

Video: Jack Nicholson winning an Oscar® for "As Good as it Gets"

Nicholson je u privatnom životu poznat kao čovjek koji se "ne zna skrasiti". Ima petero djece s četiri različite žene; ženio se jednom. 17. lipnja 1962. sa Sandrom Knight. Par je dobio jednu kćer, Jennifer Nicholson (rođenu 1963.), a razveo se1968.

Njegova druga kćer, Honey Hollman (rođena 1981.), je iz veze s danskim modelom Winnie Hollman. Ima jednog sina, Caleba Goddarda (rođenog 1970.), iz veze s glumicom Susan Anspach.

Iz veze s Rebeccom Broussard ima dvoje djece, Lorraine Nicholson (rođena 1990.) i Raymonda Nicholsona (rođenog 1992.).

Bio je u vezi s brojnim glumicama i manekenkama, uključujući Michelle Phillips, Bebe Buell i Laru Flynn Boyle. Nicholsonova najduža veza je ona od 17 godina s glumicom Anjelicom Huston, od 1973. do 1989., kćerkom filmskog redatelja Johna Hustona. No, veza je završila kad su novine objavile kako je Rebecca Broussard zatrudnila s njim.

Dobar je prijatelj s redateljem Romanom Polanskim, kojeg je podupirao kroz mnoge osobne krize uključujući smrt njegove žene, Sharon Tate, od ruke obitelji Manson. Podupirao je Polanskog i nakon osude za silovanje maloljetnice, zločina koji se dogodio na Nicholsonovu imanju na Mullholand Driveu.

Nicholson je dugo živio u susjedstvu s Marlonom Brandom na Beverly Hillsu. U blizini je živio i Warren Beatty, pa je cesta zaradila nadimak "Bad Boy Drive".

Nakon Brandove smrti 2004., Nicholson je kupio susjedov bungalov za točno 5 milijuna dolara kako bi ga srušio. Izjavio je kako je to učinio iz poštovanja prema Brandovoj ostavštini, jer bi bilo preskupo renovirati "napuštenu" građevinu koju je zahvatila plijesan.

Video: The Shining | Jack Nicholson | BEST SCENE
Kopirati
Drag cursor here to close