Završnica Festivala

NAFF 2020: Francuski i ruski filmovi najbrojniji i najkvalitetniji

''Pogledala sam online sve filmove i nedostaje mi ta komunikacija s drugim ljudima, razmjena mišljenja, iskustva, upoznavanje kolega koji se bave animacijom i gledanje filmova na velikom platnu''
Kultura / Film TV | 01. 07. 2020. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrti dan Festivala animiranog filma u Neumu završio je projekcijom 10 filmova u natjecateljskom programu. Najviše prikazanih filmova dolazi iz Francuske, ali su se tu našli i filmovi iz Irana, Češke Republike, Francuske, Kine, Njemačke, Latvije i Izraela.

St. Moritz kao sredstvo čišćenja

U sklopu 10 vrhunskih ostvarenja iz svijeta animacije smjestio se i film 'St. Moritz' iz Izraela, autora Josepha Balaclava. Film govori o odnosu sina i majke, koji je na testu tijekom procesa čišćenja kuće.

''Prvo je trebao biti dokumentarac, ali je bila katastrofalna ideja. Pa sam krenuo s animacijom. Krenuo sam od imena St.Moritz., jer kad god bih došao kući, trebalo bi ju čistiti, a tu je u blizini uvijek bio produkt za čišćenje pod imenom St.Moritz, toksična supstanca nazvana po glamuroznom mjestu na Alpama'', kazao je autor filma Joseph Balaclav.

Baclav je naglasio i kako je animacija vrlo komplicirana, da je cijeli proces bio jako težak i zbog činjenice da priča osobna. Dodao je i kako je u Izraelu industrija animacije mala, te da je teško dobiti novac za produkciju filma.

Foto: PR / Film St.Moritz,kao toksična supstanca nazvana po glamuroznom mjestu na Alpama

O stanju produkcije animiranog filma govorio je i autor španjolskog filma 'The Great Corelli', Abel Carbajal. Carbajal je pojasnio kako je Španjolska nekoć imala nekoliko dobrih stop-motion studija, a upravo njegov film je urađen u stop-motion tehnici.

''Nisam siguran oko trenutne situacije ali ono što sam čuo jeste da je vrlo teško financirati stop-motion produkcije. Zato je mnogo stop-motion animatora i umjetnika iz ove zemlje uglavnom prisiljeno seliti i raditi negdje vani u većim produkcijama, kao što je to primjer u mom slučaju'', kazao je on.

Priča o magiji na NAFF-u

Njegov film 'The Great Corelli' priča je o mladom i uspješnom mađioničaru, čija karijera kreće nizbrdo u momentu kada najbolji trikovi propadnu.

''Oduvijek sam volio magiju, otkako sam bio dijete. Kada sam odlučio uraditi stop-motion diplomski kratki film, nekako mi je bilo smisleno uraditi film o magiji. Na neki način je stop-motion magija je za mene. To je trik, iluzija. Pretpostavlja specifične tehnike koje kreiraju iluziju ne samo pokreta nego i života i misli u animiranim objektima. To je samo po sebi fascinantno a film o mađioničaru to sve nekako povezuje i ima smisla'', izjavio je španjolski autor Abel Carbajal.


Da li će priča o magiji imati 'magiju' i da odnese neku od nagrada na ovogodišnjem izdanju NAFF-a – odlučuju članovi stručnog žirija. Jedna od njih ove godine je i Iva Ćirić iz Srbije, koja je prošle godina na NAFF-u za film 'Florigami' dobila nagradu u čast oskarovca Dušana Vukotića. No, za razliku od prošlogodišnjeg izdanja Festivala, ove godine online verzija nudi potpuno drugo iskustvo.

Nedostaje veliko platno

''Drago mi je da se Festival uopće održava pa makar i online, iako nemam osjećaj da sam na Festivalu. Pogledala sam online sve filmove i nedostaje mi ta komunikacija s drugim ljudima, razmjena mišljenja, iskustva, upoznavanje kolega koji se bave animacijom i gledanje filmova na velikom platnu'', kazala je Iva Ćirić.

Za Ćirić je kako ističe najvažnija režija i poruka filma, iako je ocjenjivala sve kriterije. A najbolji filmovi animiranog filma prema njezinom mišljenju dolaze iz dvije europske države.

''To su Francuska i Rusija, tek zatim tek dolaze filmovi iz Velike Britanije, Belgije i Njemačke. Francuska ima najveću produkciju kratkog animiranog filma i uopće autorskog likovnog izraza, a njihovi filmovi su izuzetno likovno napredni. Mnogo investiraju u filmsku umjetnost inače. Rusija je također rame uz rame sa Francuzima, kada je kvalitet produkcije animiranog filma u pitanju'', dodala je ona, te objasnila kako je selekcija ove godine na NAFF-u izuzetno dobra i šarolika.

Rekordan broj filmova na NAFF-u 2020.

Podsjećamo, ove godine na natječaj je pristiglo rekordnih 1960 animiranih filmova iz 90 zemalja svijeta, od kojih je 67 ušlo u natjecateljski program i 31 film u program panorama. Filmovi koji se prikazuju u ove dvije kategorije dolaze iz 33 zemlje svijeta.

Inače, projekcije 'uživo' na ovogodišnjem NAFF-u ima priliku gledati samo publika u Cetinju i to na Dvorskom trgu s početkom u 20:30 sati. Svi ostali zainteresirani filmove mogu pratiti putem profesionalne online platforme uz dodijeljen password od strane organizacijskog tima NAFF-a.

Festival se završava 2. srpnja 2020. kada će zbrojem ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

Kopirati
Drag cursor here to close