Sve spremno

NAFF 2013: U natjecateljskom dijelu 43 filma, samo jedan autor iz BiH

Kultura / Film TV | 28. 06. 2013. u 10:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmi po redu Festival animiranog filma 'NAFF2013' ovaj vikend započinje u Neumu. Povodom otvaranja ovog festivala koji iz godine u godinu postaje sve prestižniji događaj, i u BiH dovodi eminentna imena iz ove oblasti, porazgovarali smo s direktorom festivala Jurinkom Rajičem.

Festival svoja vrata otvara 29. lipnja, a svi ljubitelji animiranog filma imati će priliku do 5. srpnja uživati u radovima autora iz preko 18 svjetskih zemalja.

Šest večeri projekcije će se, kao i do sada, održavati na ljetnoj terasi hotela “Sunce”, a gledatelji će imati priliku vidjeti 42 filma koja su ušla u natjecateljski program. Osim toga, kroz tri programa panorame prikazat će se još dvadesetak značajnih ostvarenja animiranog filma. U panoramskom dijelu programa, posjetitelji će moći pogledati 30 animiranih filmova.

Ove godine na Festival se prijavilo više od 400 filmova iz 42 zemlje, a najveći broj filmova stigao je iz Francuske, Španjolske i iz SAD-a. Svoj dolazak na Festival potvrdili su autori iz Španjolske, Francuske, Bugarske, Rusije, Latvije, Slovačke, Finske, Srbije i Mađarske.

Iz BiH je prijavljen samo jedan autor, točnije autorica Aleta Rajič.

Unatoč svim problemima i teškoj financijskoj situaciji, očekuje se da će ovogodišnji NAFF biti uspješan kao i prethodnih godina.

Jedan ovakav festival od iznimnog je značaja, a njegovo postojanje zadnjih osam godina, dokazuje i samu važnost ovog događaja. Da 'nije zahvalno' održavati ovaj festival, sigurno ga sada ne bi bilo,“ rekao je Jurinko Rajič za Bljesak.info.

Za najmlađe gledatelje svaku večer pripremljene su i posebne nagrade koje će im dodijeliti HT Eronet i Lasta Čapljina. „ Na samom otvaranju kao i prijašnjih godina, Festival će pjesmom začiniti klapa „Trebižat“ iz Čapljine, kao i stranim gostima atraktivno HKUD „Humski glas“ sa izvedbom linđe“, rekao je Rajič.

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati stručni žiri u sastavu Jasna Žalica - glumica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu (BiH), Krešimir Šego – novinar i književnik – slobodni umjetnik (BiH), Pencho Kunchev – autor i redatelj, predsjednik ASIFE Bugarske, Član vijeća ASIFE, redoviti profesor za animirani film na Sveučilištu u Sofiji.

Kopirati
Drag cursor here to close