mjere štednje

Na jednu konvertibilnu marku uloženu u domaći film, FBiH dobiva deset

Kultura / Film TV | 03. 12. 2015. u 07:59 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz godine u godinu možemo uočiti smanjenja u proračunskim sredstvima FBiH predviđenim za kulturu i sport.

''Ovaj trend je konstantan još iz 2008. godine i ne čini se alarmantnim s obzirom da se uvijek radi od 3 do 10 posto smanjenja proračuna u odnosu na prethodnu godinu. No, ako uzmete u obzir da takav trend postoji sedam godina, onda shvaćate da zbrajanjem dolazite do velikih umanjenja'', piše u svom priopćenju Zana Marijanović bosanskohercegovačka glumica i zastupnica u Parlamentu FBiH.

Kinematografija pozitivna za gospodarstvo

Prijedlog Vlade Federacije u Nacrtu Proračuna FBiH za 2016. godinu je umanjenje financijskih sredstava namijenjenih Fondaciji za kinematografiju, a koji zbog pozitivnih efekata na gospodarstvo FBiH ne bi trebao biti izložen mjerama štednje Vlade, smatra Zana.

S iznosa od 3 milijuna KM iz 2008. iznos predviđen za 2016. godinu, tijekom posljednjih sedam godina, smanjen je za više od 50%(1 660 000 KM).

Inače, Fondacija za kinematografiju djeluje u sklopu Ministarstva kulture i sporta FBiH s ciljem pružanja financijske potpore razvoju kinematografije. Osnovana je 2002. godine kao odraz volje Vlade FBiH da zbog velikog uspjeha bh. filmskih autora, osigurati organiziraniju javnu podršku za domaću produkciju.
Sada, trinaest godina nakon osnivanja Fondacije prevaziđen je proizvodni kapacitet.

''Bilježimo stalni pad sredstava Fondacije, dok s druge strane rastu potrebe i broj produkcija koje se bave kinematografijom iz svih županija. U 2014. je zabilježen rekordni broj prijava za produkcijska sredstva. Broj obrazovanih ljudi koji žele raditi i stvarati u struci je svake godine sve veći. Dolaze nove generacije redatelja, producenata, glumaca iz Tuzle i Sarajeva koji nemaju mogućnost da se bave svojom strukom u svojoj zemlji. Zato se kao i njihovi vršnjaci doktori, pravnici, ekonomisti, mladi umjetnici odlučuju napustiti BiH'', kaže Zana, upućujući pitanje zastupnicima 'koliko mladih umjetnika iz BiH poznaju'.

Na ulaženu marku, Federacija dobije 10

''Uvjerena sam vrlo malo, jer oni koje jedino možete poznavati više ne spadaju među 'mlade' umjetnike. Oni pripadaju generacijama koje su snimale svoje prve filmove i osvajali mnogobrojna međunarodna priznanja tijekom 'zlatnog doba' Fondacije kada je proračun iznosio 3 milijuna KM. Današnji mladi autori nemaju tu vrstu podrške. Ne smijemo dozvoliti da bh. kinematografija propadne'', rekla je Zana zastupnicima u Parlamentu, napominjući da će s propadanjem kinematografije propasti novi potencijali ali i jedna od rijetkih uspješnih gospodarskih grana Federacije.

Prema istraživanju 'Mapiranje filmske industrije u BiH', projekta koji je financirao UNESCO u 2012. godini na proračun Fondacije u iznosu od 2 200 000 KM ukupan promet kinematografske industrije bio je 20 milijuna KM. Direktne strane investicije bile su 6,7 milijuna, a izvoz 4,1 milijun.

Također je bitno napomenuti da sredstva koja Federacija ulaže u poticaj kinematografije financiraju do 30 posto proračuna projekata. Ostalih 70 posto producenti uglavnom pronalaze u vidu stranih investicija, pojašnjava Zana, naročito s obzirom na članstvo BiH u međunarodnim tijelima poput Euroimage-a i Media programa Europske komisije.

''Govoreći jednostavnim rječnikom, na svaku uloženu marku u domaći film, FBiH dobiva deset KM'', kaže Marijanović.

Inicjativa

Dajući prijedloge, Zana Marijanović je uputila inicijativu Vladi Federacije.

''Upoznati smo s činjenicom da je Federalno ministarstvo kulture i sporta FBiH u nezavidnom položaju kada je u pitanju godišnji proračun, da su zahtjevi veliki, a mogućnosti male. No, kako bi stvorili sustav u kojem je Fondacija za kinematografiju više ovisna o uspjehu filmova na samom tržištu nego o ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi Federacija, ovim putem upućujem inicijativu

Vladi Federacije da osigura podršku od dva milijuna KM za 2016. godinu'', kaže ova glumica o inicijativi za Vladu FBiH ističući kako je to neophodni minimum koji omogućava da se na godišnjem nivou snimi bar jedan bh film.

''Također bih zamolila da se tražena podrška ne ostvaruje putem preraspodjele unutar Federalnog ministarstva za kulturu i sport, jer je ukupni proračun ovog ministarstva smanjen za 600.000KM.

Imajući u vidu dobit koju donosi Federaciji, navodi Zana, financijska podrška kinematografiji ne bi smjela biti podložna mjerama štednje Vlade Federacije.

''Konstantnim smanjenjem ulaganja će se ugasiti ova izuzetno uspješna gospodarsko kulturna grana'', navela je Zana Marijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close