1985.

Na današnji dan preminuo Orson Welles

Posebno je hvalio Tita i nazivao ga "posljednjim velikanom među velikim ljudima tog doba". Sve to bilo je sumnjivo američkim službama sigurnosti, koje su ga osumnjičile da je ljevičar.
Kultura / Film TV | 10. 10. 2020. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Orson Welles /1915-1985/, autor "Građanina Kejna", najboljeg američkog filma u 20. stoljeću, glumac, redatelj, radio-urednik i toreador, preminuo je 10. listopada 1985. godine.

Njegov prvi film "Građanin Kejn", djelo virtuozne izražajne snage i originalnosti, tehničkih novina i novog načina montaže, jedan je od najboljih u povijesti kinematografije.

Izgradio je osoben stil i svako njegovo djelo nosi pečat snažne i originalne ličnosti.

Dobio je 1971. godine nagradu "Oskar" za životno djelo. Režira i glumi u filmovima: "Veličanstveni Ambersonovi", "Dama iz Šangaja", "Magbet", "Otelo", "Zrno zla", "Gospodin Arkaden", "Proces", "Ponoćna zvona" i "Istine i laži", a glumi u: "Sirotici iz Lovuda", "Trećem čovjeku" i "Hotelu `Internacional`".

Tridesetog listopada 1938. godine Orson Welles, tada mladi glumac i redatelj još nepoznat svjetskoj javnosti, čitao je i režirao radio-dramu koja mu umalo nije uništila karijeru.

Orson je uspio da ubijedi milijune Amerikanaca da su Zemlju napali vanzemaljci. U to doba radio je bio osnovno sredstvo javnog informiranja. Tada dvadesettrogodišnji Orson dobio je priliku da uoči "Noći vještica" čita radio-dramu zasnovanu na knjizi Herberta DŽordža Velsa "Rat svjetova".

Welles je neočekivano prenosio navodnu invaziju vanzemaljaca i tvrdio da se "čuju eksplozije sa Marsa". U program se uključio još jedan reporter, koji je prenio da je vidio Marsovca kako izlazi iz čelične letjelice.

U nastavku programa Welles je priopćio šokiranim Amerikancima da su vanzemaljci "naoružani do zuba" eliminirali više od 7.000 pripadnika policije, kao i da sprovode nasilje u Čikagu i Sent Luisu... Nakon opće histerije, jedva je ubijedio slušatelje - da se šalio.

Bio je to najveći medijski gaf tog doba u SAD.

Welles je bio svestran. Zaljubio se u borbe sa bikovima i postao toreador, osvajao je žene i kazališta, te se na kraju skrasio u Njujorku, gdje je kao kazališna i radio-zvijezda vladao gradom i Amerikom, uživajući usput u društvu brodvejskih plesačica, koje su bile ljubavnice gangstera.

Orson Welles nije imao političke veze, ali je bio moćan zbog talenta, šarma i magije, koju je, kao doživotni član Svjetske asocijacije mađioničara, volio i prakticirao još od djetinjstva.

Bio je priznat i slavljen u Europi i svijetu, lutao je po hotelima u raznim zemljama, družeći se sa moćnim ljudima poput Reze Šaha Pahlavija i jugoslovenskog komunističkog lidera Josipa Broza Tita. Ostavljao je za sobom nedovršene filmove i neplaćene hotelske račune.

Posebno je cijenio srpskog i eks-jugoslovenskog glumca Pavla Vuisića, od kojeg je tijekom snimanja filma "Bitka na Neretvi" dobio šubaru, od koje se nije odvajao.

Orson Welles je, prema dosijeu FBI-ja, "žigosan" kao komunista još 1945. godine. Kada je 1969. godine stigao u Jugoslaviju, na snimanje filma Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi", u kome je igrao četnika, upoznao je Tita.

Posebno je hvalio Tita i nazivao ga "posljednjim velikanom među velikim ljudima tog doba". Sve to bilo je sumnjivo američkim službama sigurnosti, koje su ga osumnjičile da je ljevičar.

Svoj posljednji nastup Orson Welles imao je u animiranom filmu "Transformersi", početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon čega je ubrzo i preminuo u 70. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close