Mračan, mračniji, The Batman
Novi "Batman" dosad je najmračniji blockbuster o Čovjeku-šišmišu.

Mračan, mračniji, The Batman

Kultura / Film TV | 05. 03. 2022. u 07:35 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mrkliji od mrklog mraka. Tamniji od "Viteza tame". Mračan, mračniji, "The Batman". Novi "Batman" dosad je najmračniji blockbuster o Čovjeku-šišmišu. Kad Batman (veoma uvjerljiv Robert Pattinson) kaže da je nakon dvogodišnjeg "noćarenja" postao noćna životinja i utjelovljenje sjena, gledatelj mu vjeruje na riječ.

Mladi Bruce Wayne se u kostimu maskiranog osvetnika Batmana sprijateljio s noći možda kao nikad prije i prijateljuje s njom kao Travis "Taxi Driver" Bickle, krstareći po kišom natopljenim ulicama Gotham Cityja, trulog poput New Yorka 70-ih.

Video: The Batman, trailer za film

"Grad proždire samog sebe, možda ga se više ne da spasiti. Ali moram se prisiliti da ga spasim", govori Batman tzv. nanesenim glasom, preuzimajući od Bicklea narativni iskaz da komentira crni svijet oko sebe i uvlači gledatelja u njegov mrak, u kojem se počeo osjećati kao kod kuće nakon što ga je noćno utjerivanje pravde u potpunosti konzumiralo. "Misle da se krijem u sjenama. Ja jesam sjene", predstavlja se Batman prije nego što ga vidimo. Pojava junaka izvrsno se bilda naracijom i tenzijom dvosmjernog sijanja straha.

Građani Gothama boje se nasilnika, nasilnici se boje Batmana ili će ga se tek bojati. Noć vještica je i strah se uvlači pod kožu maskiranih lopova kad pretežno oblačno nebo iznad Gothama propara Bat-signal. "Strah je sredstvo. Kad svjetlo pogodi nebo, to nije samo poziv. To je upozorenje. Njima", istakne Batman, spreman za akciju.

Redatelj Matt Reeves, poznat po revitalizaciji serijala "Planet majmuna", vraća Batmana njegovim prizemljenim detektivskim korijenima iz "Detective Comics" stripova i on je više istražitelj nego (super)heroj, kao što je i film više "noirovski" krimić epskog, opernog zamaha nego akcijski blockbuster, piše Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close