nominirane ''Novine''

Matanić: SFF u pravo vrijeme uključuje dramske serije u festivalski program

Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, u konkurenciju za nagrade „Srca Sarajeva za TV serije“ uvršteno je 16 serija.
Kultura / Film TV | 21. 07. 2021. u 10:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mislim da je Sarajevo Film Festival (SFF) pravovremeno osjetio kako se vrijeme mijenja i opravdano uveo nagrade koje obuhvaćaju TV serije koje postaju najprogresivniji oblik filmskog izražavanja. Regionalno se pokreće sve više produkcija i koprodukcija, a mi smo nakon globalnog uspjeha „Novina“ svjedoci kako jesmo zanimljiv kutak zapadnjačkoj percepciji. Ovo je sigurno veliki plus za festival kako i za nas koji smo involvirani u kreiranje kvalitetnog TV sadržaja - kazao je za Fenu hrvatski redatelj Dalibor Matanić komentirajući pokretanje nove nagrade SFF-a - "Srce Sarajeva za TV serije".

Nagrada je pokrenuta u želji  da unaprijedi i potakne produkciju kvalitetnih audio-vizualnih sadržaja, te se na ovaj način odaje priznanje i promovira najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumice i glumce.

Nominacija serije Novine

Za Srca Sarajeva u kategoriji najbolje dramske serije nominirana je i serija „Novine“ rađena po scenariju Ivice Đikića i u režiji Dalibora Matanića. „Novine“ je  hrvatska dramska serija koja se od 2016. do 2020. godine u tri sezone emitirala na programu Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Komentirajući nominaciju za ''Srce Sarajeva za najbolju dramsku seriju'' Sarajevo Film Festivala Matanić kaže da je riječ o festivalu koji je najznačajniji u regiji  i da nagrada dobivena na njemu daje dodatni bonus projektu.

''Festivali i služe tome da se projekti izdignu iznad svojih lokalnih sredina, nepostojeće teoretske i kritične analize te da ih se dodatno osnaži kvalitetnim kritikama, komunikacijom s publikom i filmskim radnicima, tako da je svaka nominacija po mom mišljenju čast'', podvukao je Dalibor Matanić.

Govoreći o radu na filmu i radu na seriji  Matanić je rekao da je njegovo pravilo da ne smije biti razlike između ta dva medija.

''Rad na seriji se treba promišljati filmski, a onda treba spretno iskoristiti vremenski dramaturški benefit TV serije koji nam dodatno omogućuje da se igramo s pričom i karakterima. Kako je Hollywood skroz otišao u korporativni Marvel koktel nije čudo da se puno istaknutih filmskih autora otisnulo u televizijske vode gdje imaju puno veću slobodu'', kazao je Matanić.

Realnost kopira fikciju

Kad je riječ o aktualnosti serije „Novine“ u odnosu na situaciju u Hrvatskoj i regiji pa i šire, redatelj ove serije kaže da vjeruje da će vremenom  trilogija „Novina“ imati sve jači eho u preciznosti analize društva i postati jedan bitan dokument o krahu tranzicije na Balkanu, bilo da je riječ o medijima, politici ili sudstvu.

Video: Novine

''Iza kreativnog tima serije stoje individualci koji dobro poznaju mehanizme društva, no ono što se događalo prilikom rada na seriji, malo tko je mogao predvidjeti. Naprimjer, Viktor Orban u Mađarskoj radi manevar zaštite korupcije prepisan iz scenarija za Novine, Jair Bolsonarro šest mjeseci nakon emitiranja ima iste metode dolaska na vlast u Brazilu - poput Tomaševića iz serije, Kolinda Grabar Kitarović u svojem neuspjehu na predsjedničkim izborima nevjerojatno podsjeća na našu kandidatkinju iz serije, tako da smo prvi put imali osjećaj da realnost kopira našu fikciju. Kako se svima koji se bave umjetnošću često čini da je realnost preletargična da bi išta umjetničkog percipirala, čast nam je biti nominiranima u Sarajevu s našim fiktivnim kreativnim koktelom koji je razdrmao realnost'', istaknuo je u razgovoru za Fenu hrvatski redatelj nominirane serije „Novine“, Dalibor Matanić.

16 serija u konkurenciji

Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane u periodu od 1. rujna 2019. do 31. svibnja ove godine selekcijski odbor Sarajevo Film Festivala je u konkurenciju za nagrade „Srca Sarajeva za TV serije“ uvrstio 16 serija.

TV serije nominirane su za nagrade u šest kategorija: Najbolja dramska serija, Najbolja komedija, Najbolji kreator/i serije, Najbolja glumica, Najbolji glumac i Zvijezda u usponu.

Za Srca Sarajeva u kategoriji Najbolje dramske serije nominirano je sedam serija: “Grupa” (Srbija), “Jezero” (Slovenija), “Klan” (Srbija), “Kosti” (Bosna i Hercegovina i Srbija), “Novine”, 3. sezona (Hrvatska), “Porodica” (Srbija), “Tajkun” (Srbija).

Dalibor Matanić (1975.) filmski je, TV i kazališni redatelj. Autor je 11 dugometražnih igranih filmova („Zvizdan“, „Fine mrtve djevojke“, „Kino Lika“...), nekoliko kratkih igranih filmova („Suša“ 2003. prvi hrvatski film od osamostaljenja u Cannesu – „15 dana autora“), tri TV serije („Novine“ i uskoro „Područje bez signala“ i „Šutnja“) te pet kazališnih predstava.

„Zvizdan“ je osvojio nagradu žirija Un Certain Regarda u Cannesu 2015. „Novine“ su prva TV serija otkupljena iz ovog dijela Europe za globalnu Netflix distribuciju (190+ zemalja).

Kopirati
Drag cursor here to close