Pripreme

Kusturica se baca na Jasenovac kroz stradanje Teslinog rođaka

Dokumentacija koju je Greif uručio Kusturici predstavlja neku vrstu elaborata na kome su radili stručnjaci za različite oblasti.
Kultura / Film TV | 17. 12. 2018. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski stručnjak za Auschwitz Gideon Greif predao je Emiru Kusturici dokumentaciju u kojoj su, između ostalog, navedeni detalji o sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla koji su stradali u ustaškom logoru Jasenovac, piše beogradska Politika.

Povod za to je novi projekt Kusturice koji bi režirao igrani film o Jasenovcu, u kojem je život izgubilo oko 700.000 Srba, židova, Roma i antifašista u NDH, prenosi Srna.

Ovaj filmski projekt, osim Greifa, okupit će i stručnjake za druga pitanja kakva su, na primjer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture. U timu će biti i stručnjaci iz Portugala, Izraela i Kanade, a vjerojatno i iz još nekih zemalja, navodi Politika.

Dokumentacija koju je Greif uručio Kusturici predstavlja neku vrstu elaborata na kome su radili stručnjaci za različite oblasti.

Među njima je i portugalski general Carlos Martins Branco, koji je od 1994. do 1996. godine bio zamjenik šefa misije vojnih promatrača Unprofora za Hrvatsku i BiH.

Inače, Greifova knjiga "Plakali smo bez suza" poslužila je kao predložak mađarskom redatelju Laszlou Nemethu za film "Šaulov sin", za koji je 2016. godine dobio Oscara za najbolji strani film i Zlatni globus u istoj kategoriji.

Kopirati
Drag cursor here to close