Komemoracija

Kolege i prijatelji oprostili se od glumca Saše Petrovića

Kolegica sa klase na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, glumica Tatjana Šojić istaknula je talenat, duhovitost, pronicljivost i glumačku inteligenciju Saše Petrovića, a istovremeno mu nije manjkalo kućnog odgoja i dobrog vaspitanja.
Kultura / Film TV | 03. 02. 2023. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolege i prijatelji oprostili su se danas od Aleksandra Saše Petrovića, na komemoraciji upriličenoj u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Njegova kolegica sa klase na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, glumica Tatjana Šojić istaknula je talenat, duhovitost, pronicljivost i glumačku inteligenciju Saše Petrovića, a istovremeno mu nije manjkalo kućnog odgoja i dobrog vaspitanja.

Bio je, kaže, radosno fasciniran bogatim prostranstvom koji nudi glumački poziv. Radan i odgovoran, pedantan, temeljit u svemu što je radio. Kako je kazala, u klasi profesora Nenada Dizdarevića bilo ih je osam, a činilo da se je Saša Petrović bio najveći glumački potencijal od svih njih. Dok je govorila Tatjana Šojić, na ekranu iza njenih leđa, smjenjivale su se scene iz filmova i predstava u kojima je igrao Saša Petrović.

Kolege i prijatelji oprostili su se od Aleksandra Petrovića dugim aplauzom, uz scene iz legendarne 'Audicije' i lika Čabaravdića kojeg je on odigrao.

Video: Kolege i prijatelji oprostili se od glumca Saše Petrovića

U knjigu žalosti, otvorenu u Galeriji 'Gabrijel' Kamernog teatra 55, upisali su se i žaljenje izrazili poštovaoci njegovog lika i djela.

Bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović preminuo je 27. siječnja, u 61. godini, nakon dugogodišnje borbe s bolešću zbog čega se povukao iz javnosti.

Prvu glavnu filmsku ulogu ostvario je u filmu Srđana Vuletića ''Teško je biti fin'', za koju je dobio “Srce Sarajeva” za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine.

Publici će ostati prepoznatljiv po ulogama u filmovima ''Ničija zemlja'', ''Ovo malo duše'', ''Život radnika'', ''Hajde da se volimo'', ''Kuduz'', ''Istočno od istoka'', ''Prokleta je Amerika'', ''Ničija zemlja'', ''Gori vatra'', ''Ljeto u Zlatnoj dolini'', ''Nafaka''.

Kopirati
Drag cursor here to close