Mapa Kulture

Kako izgleda Stari Most kroz četiri godišnja doba pogledajte u videu

Autori teksta i videa su članovi Udruženja Mapa Kulture
Kultura / Film TV | 20. 09. 2021. u 08:47 Bljesak.info
Stari Most je mjesto gdje se puni pozitivnom energijom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jugu BIH ima jedna zelena rijeka koja šumi, dok je grli on. Te davne 1566. godine jedno drugom se zavjetovaše na vječnu vezu. Stari most je tada predstavljen kao najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Iako se za kamen kaže da je hladan, on ipak izaziva toplinu oko srca. Za njegovu izgradnju osobno je urgirao sultan Sulejman Veličanstveni, a gradio ga je mimar Hajrudin, učenik mimara Sinana.

Autori teksta i videa su članovi Udruženja Mapa Kulture, koji žele, svim građanima, a naročito mladima i Bosancima i Hercegovcima koji žive van države, približiti kulturnu baštinu, turizam i sport kao posebne vrijednosti naše države.

Stari most je omogućio svima da dožive ljepša jutra kraj njega. Ma ne samo jutra, nego i sumrak, a i proljeće ima svoje čari. Ama svaki trenutak na Starom Mostu je priča za sebe.

Zato ovaj put smo odlučili da prilog bude sniman kroz sva četiri godišnja doba kako bi prikazali njega u svim izdanjima. On onako visok i gord ostaje jednako lijep u svako doba godine. Ljeti pušta da djevojke u najljepšim haljinama defiliraju njim i dive mu se, ali njegove čari u gradu s najviše toplih dana nisu rezervirane samo za 3 mjeseca. Ima i zima svoje čari. Kada vjetar zaigra ples koji te natjera da se zakopčaš, ali ti je u srcu toplo. Puno meraka. Valjda mu to daje posebnu draž.

Ta bura koja kida, a istovremeno te puni pozitivnom energijom. Iako je star, on ne stari, on je mlad, a nije u jeku mladosti.

Poznat je i po skokovima, a kako to obično biva svaka lijepa priča ima i filmsku pozadinu tako ''Dječak i most'' na IV svjetskom festivalu dokumentarnog i TV filma koji je održan u Londonu 1971. godine dobio je prvu nagradu za kameru, a u filmu se govori o oslobađanju mladih skakača da skoče sa Starog mosta što predstavlja svojevrsnu provjeru njihove zrelosti.

A onda su došla ona tužna vremena kada je letio i Stari most. Mostarci kažu da su to bili tužni dani kada je 1993. Rođeni pogođen, ali ni tada nije umro, a ni pao. On je skočio dole i obećao Mostarcima da će izroniti i nastaviti tamo gdje je stao. Tamo gdje su svi stali.

Bila je to 2004. godina. Tada je Stari izroni i nastavio gdje je stao. S njim se vratio i turizam, a nastavila i tradicija skokova sa Starog mosta.

Kako izgleda Stari Most kroz četiri godišnja doba pogledajte u videu.

Kopirati
Drag cursor here to close