Ivo Gregurević

Kad se izgovori njegovo ime, spontano pomislimo na pojam vrhunskog glumca

Vrsno je tumačio pomalo grube, ponekad i opasne "narodske tipove" poput otmičara u Osuđenima Zorana Tadića 1978., konduktera u Kraljevoj završnici Živorada Tomića 1987. te istražitelja u Životu sa stricem Krste Papića 1988. godine...
Kultura / Film TV | 07. 10. 2022. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Cropix / Ivo Gregurević (Donja Mahala, 7. listopada 1952. – Zagreb, 1. siječnja 2019.)

Proslavljeni hrvatski filmski, kazališni i televizijski glumac Ivo Gregurević rođen je na današnji dan prije 70 godina, 7. listopada 1952. u selu Donja Mahala nedaleko Orašja, u zemljoradničkoj obitelji.

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu debitira 1977. godine (Ne naginji se van, Bogdana Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj, karakterističnom za njegov glumački profil, da bi tijekom 80-ih i 90-ih godina ostvario niz iznimno zapaženih velikih uloga na filmu.

Vrsno je tumačio pomalo grube, ponekad i opasne "narodske tipove" poput otmičara u Osuđenima Zorana Tadića 1978., konduktera u Kraljevoj završnici Živorada Tomića 1987. te istražitelja u Životu sa stricem Krste Papića 1988. godine, a u slavonskom stilu i naslovna razbojnika i ljubavnika Jovu Stanisavljevića ("slavonskog Robina Hooda") u Čarugi Rajka Grlića 1991. godine. S uspjehom je nastupao i u kazalištu te na televiziji.

Nagrađivan je na festivalu u Nišu; dobio je nagradu "sedam sekretara SKOJ-a" i druge. Osim što se bavio kazalištem, filmom i televizijom, snimao je i televizijske reklame.

Video: Što je to haiku poezija , a Što je muškarac bez brkova ? # Ivo Gregurević

Od 1995. bio je jedan od organizatora Dana hrvatskog filma u Orašju.

Gregurević je preživio moždani udar, dok je 2013. osobno zatražio završetak snimanja serije "Odmori se, zaslužio si" zbog sve slabijeg pamćenja teksta i, općenito, slabe koncentracije na setu.

Preminuo je iznenada u vlastitom domu u Zagrebu, 1. siječnja 2019. u 67. godini života. Gregurevićevo beživotno tijelo pronašla je njegova djevojka dan kasnije.

Dana 7. siječnja na zagrebačkom Mirogoju od Gregurevića su se oprostili brojni prijatelji, kolege glumci, obitelj i rodbina, a pokopan je 8. siječnja na mjesnom groblju Karaula u rodnoj Donjoj Mahali, dan poslije ispraćaja na Mirogoju.

Video: Ivo Gregurević - In Memoriam
Kopirati
Drag cursor here to close