Francis Ford Coppola

Jedan od najboljih redatelja svim vremena navršio 85 godina

Film Kum iz 1972., koji se našao na vrhu najkomercijalnijih filmova svih vremena i dobio tri Oscara, svrstava Coppolu među vodeće američke redatelje koji početkom sedamdesetih bitno utječu na holivudski film.
Kultura / Film TV | 07. 04. 2024. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znameniti filmski redatelj Francis Ford Coppola, koji je neprolaznu slavu stekao filmovima iz serijala Kum (engl. The Godfather), a važan je i zbog drugih filmova u karijeri (osvojio je ukupno čak 5 Oscara), rodio se na današnji dan prije 85 godina, 7. travnja 1939. godine u Detroitu.

Godine 1971., Coppola je osvojio Oscara za scenarij filma Patton. Međutim, afirmirao se kao ko-scenarist i redatelj kriminalističkih epova Kum (1972.) i Kum II (1974.)

Film Kum iz 1972., koji se našao na vrhu najkomercijalnijih filmova svih vremena i dobio tri Oscara, svrstava Coppolu među vodeće američke redatelje koji početkom sedamdesetih bitno utječu na holivudski film.

Za nastavak svog najvećeg uspjeha Kum II dobiva šest Oscara 1974. godine. To mu 1979. godine omogućuje realizaciju njegova najambicioznijeg projekta, spektakla Apokalipsa danas. 

Video: The 50th anniversary of The Godfather in Oscar Awards 2022 - Film Bench

Apokalipsa danas je adaptirana verzija romana Josepha Conrada, Srce tame, čija je radnja iz kolonijalne Afrike premještena u Vijetnamski rat.

Produkcija filma ušla je u holivudske povijesne knjige kao jedna od najgorih jer se ekipa našla u mnogim problemima, uključujući tajfune, slomove živaca, srčani udar Martina Sheena i nepripremljenog Marlona Branda, koji se pojavio predebeo (što je Coppola pokušao skriti snimajući ga u sjenama).

Film je toliko odgađan da je dobio nadimak 'Apokalipsa Kada'. Kad se konačno film pojavio 1979., kritika je hvalila film isto toliko koliko ga je kritizirala. Cijena filma toliko se popela da je umalo bankrotirao Coppolin studio u usponu, American Zoetrope.

Međutim, reputacija Apokalipse danas narasla je vremenom te film mnogi smatraju remek-djelom ere Novog Hollywwoda. Roger Ebert smatra kako je to najbolji film o Vijetanmskom ratu te ga je proglasio najboljim filmom svih vremena u izboru časopisa Sight and Sound, 2002. 

Video: Apocalypse Now (1979) Official Trailer - Martin Sheen, Robert Duvall Drama Movie HD

Napisao je i scenarij za adaptaciju romana F. Scott Fitzgeralda, Veliki Gatsby (s Miom Farrow i Robertom Redfordom u glavnim ulogama) i producirao prvi značajniji film Georgea Lucasa, Američki grafiti.

Široj je javnosti uglavnom poznato da je Francis Ford Coppola stric glumcu Nicholasu Cageu (koji je rođen kao Nicolas Kim Coppola). Naime, Cageov otac August Coppola stariji je brat Francisa Forda Coppole.

Nadalje, Sophia Coppola je kći Francisa Forda i također je dobitnica Oscara kao i otac.

Obitelj Coppola ima još mnogo poznatih članova u svijetu filma. Primjerice, sestra Francisa Forda Coppole je Talia Shire i glumila je u filmovima iz serijala Kum jedinu kćer Vita Corleonea – Connie Corleone – s čijom svadbenom svečanošću i započinje prvi film.

Također, ona je glumila i djevojku/suprugu Rockyja Balboe u poznatom serijalu sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi.

Zanimljivo je da je čak i otac Francisa Forda – imenom Carmine Coppola – dobio Oscara, i to za filmsku glazbu (bio je flautist i kompozitor).

Sve u svemu, kad se zbroje svi Oscari koje je dobila obitelj Coppola dobiva se broj 8 (Francis Ford 5, Sophia 1, Carmine 1, Nicholas Cage 1).

Još jednog Oscara dobio je i šogor Francisa Forda Coppole – David Shire – koji je bio suprug njegove sestre, spomenute Talije Shire.

Godine 2014. Oscara je dobio i nekadašnji suprug Sophije Coppole – Spike Jonze. (Izvori: Wikipedia i Povijest.hr) 

Video: Top 10 Francis Ford Coppola Movies
Kopirati
Drag cursor here to close