Završje

Hrvatski gradić nominiran za najbolju europsku filmsku lokaciju

U ovom gradiću je 2017. godine sniman film ''Robin Hood''.
Kultura / Film TV | 14. 11. 2019. u 21:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istarski gradić Završje, u kojem se u proljeće 2017. snimao film "Robin Hood" redatelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju, u konkurenciji njih deset.

European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa treći put organizira izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji, koja ističe raznolikost i ljepotu Europe.

U prvom dijelu natječaja, svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između siječnja 2018. i srpnja 2019. godine, prenosi Hina.

Završje - Piemonte d'Istria, kandidat je Istarske filmske komisije - Istria Film Commission koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije.

 U Hrvatskoj je na njemu radilo više od 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1 650 statista.

Kako se ističe u obavijesti HAVC-a, u 15 snimajućih dana ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj.

Prije Završja film je sniman u Dubrovniku, koji je 'glumio' Nottingham. Potom se filmska ekipa preselila u Istru, u Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre.

Deset lokacija u konkurenciji za nagradu još su Atena (The Little Drummer Girl, Chan-wook Park), Vilnius (Černobil, Craig Mazin),  Delphi Theatre u Njemačkoj (Babylon Berlin, Henk Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries).

Tu su i Sjeverna Makedonija s naseljem Dorfulija (Honeyland, Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov), otok El Hierro u Španjolskoj (Hierro, Jorge Coira) i planina Luggala u Irskoj (Vikinzi, Michael HirstI.

Iz Ukrajine je nominiran Lavov ("Eva: Stories", Mati Kochavi, Maya Kochavi), iz Italije lokacija tvrđave Rocca Guidonesca di Rocchettine ("Il Nome della Rosa", Giacomo Battiato), a iz Belgije Royal Brussels ("Les Miserables", Tom Shankland).

Kako je izvijestio Hrvatski audiovizualni centar, kroz čije je mjere poticaja snimanje filma "Robin Hood" realizirano, glasovi se prikupljaju do 30. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close