Hvala, ne bih ja...

Filmske uloge: Nije kome je namijenjeno, nego kome je suđeno

Primjerice, Reese Witherspoon dobila ulogu studentice prava Elle Woods u filmu Plavuša s Harvarda (Legally Blonde, 2001), jer je prethodno tu ulogu odbila Christina Applegate.
Kultura / Film TV | 27. 04. 2021. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Reese Witherspoon i Christina Applegate

Često u životu vrijedi krilatica "dok se jednom ne smrkne, drugom ne svane". U duhu ove izreke, neki su filmski glumci stekli slavu ili ostvarili značajnu ulogu jer je netko drugi odbio igrati u ponuđenom filmu.

Tako je Reese Witherspoon dobila ulogu studentice prava Elle Woods u filmu Plavuša s Harvarda (Legally Blonde, 2001), jer je prethodno tu ulogu odbila Christina Applegate.

Zahvaljujući ulozi ekstravagantne plavuše koju u početku svi podcjenjuju i omalovažavaju, Reese Witherspoon je stekla veliku popularnost.

Kate Winslet je na sličan način dobila svoju dosad najpoznatiju ulogu, onu u filmu Titanic. Prethodno je ulogu odbila Gwyneth Paltrow.

Foto: Pinterest / Kate Winslet  i Renée Zellweger

S druge strane, Kate Winslet bila je predviđena za ulogu Bridget Jones, ali je na kraju zaključak bio da je premlada (imala je tada 25 godina).

Umjesto nje uskočila je šest godina starija Renée Zellweger i postala zaštitnim znakom serijala filmova o Bridget Jones.

Pokojni akcioni glumac Burt Reynolds († 82) trebao je glumiti Hana Sola u Ratovima zvijezda, ali je kazao kako on ne voli znanstvenu fantastiku i odbio je ulogu. Umjesto njega uskočio je Harrison Ford, bez kojega je kasnije ovaj serijal bio nezamisliv.

Foto: Alamy Stock Photo / Johnny Depp  i Dianne Wiest

Također ni Johnny Depp nije bio prvi izbor za naslovnu ulogu u filmu Edward Škaroruki (Edward Scissorhands, 1990). Jim Carrey je odbio tu ulogu, a redatelj Tim Burton toliko je dobro kliknuo s Deppom da ga je kasnije angažirao u još sedam svojih filmova.

Davne 1961. godine slavna Marilyn Monroe († 36) odbila je ulogu u filmu "Doručak kod Tiffanyja". Nije joj se dalo igrati jedan takav ženski lik kao što je mlada i raspuštena Holly Golightly.

Obradovalo je to Audrey Hepburn († 63) koja je tom ulogom trasirala put svojoj glumačkoj slavi.

Foto: Internet / Audrey Hepburn  i Marilyn Monroe

Ian McKellen je ulogu Gandalfa u Gospodaru prstenova dobio zahvaljujući Seanu Conneryju († 90), koji nije prihvatio ulogu, jer kako je izjavio - 'nikad nije razumio ni knjigu ni film'.

Glumica Michelle Pfeiffer odbila je 1991. godine igrati ulogu mlade detektivke Clarice Starling u filmu Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs). Ulogu je preuzela Jodie Foster i dobila Oscara.

Glumac Will Smith se danas kaje što je odbio ulogu u Matrixu, jer je radije te godine snimao film Wild Wild West. Iskoristio je to Keanu Reeves i postao svjetski slavan.

Foto: Getty Images / Will Smith

Will Smith je kasnije odbio i Tarantina za ulogu u sada već kultnom Djangu (pet nominacija za Oscara). 'Trebao sam biti Django, ali ne volim Tarantina', izjavio je kasnije Smith, a ulogu je izvrsno odigrao Jamie Foxx.

Zapravo, prava je istina da se njih dvojica nisu mogli dogovoriti oko toga kako će ta uloga 'teći'.

Nakon što je Tom Hanks osvojio svoju drugu nagradu Oscar, za ulogu Forresta Gumpa (1995.), više smo nego sigurni da tu ulogu nitko ne bi bolje odigrao.

Ipak, prije je ta uloga bila ponuđena Johnu Travolti, Billu Murrayju i Chevyju Chaseu!? Svi su redom odbijali.

Foto: Paramount Pictures / Tom Hanks kao Forrest Gump

U filmu Gladiator ne bismo vidjeli izvrsnog Russella Crowea da je tu ulogu želio preuzeti u to vrijeme poznatiji Mel Gibson. Navodno se Gibson za ulogu Maximusa nije osjećao dovoljno mladim.

Demi Moore i Patrick Swayze († 57) također su bili rezervne opcije za film Duh. Naime, mušku ulogu je odbio Bruce Willis, a Demi je uskočila umjesto Molly Ringwald.

Matt Damon je dosad odigrao nekoliko zapaženih uloga, ali u najuspješnijem filmu svim vremena nije se vidio. Zato je ulogu u Avataru dobio Sam Worthington, a redatelj Cameron bio je iznimno zadovoljan.

Foto: Pamela Anderson – The X Files / Pamela Anderson i Gillian Anderson

Nadalje, Pamela Anderson je trebala igrati agenticu Scully (Dosjei X), ali je umjesto nje to odigrala Gillian Anderson. Prezime je prezime...

Julia Roberts je profitirala ulogom u filmu Pretty Woman zahvaljujući kolegici Daryl Hannah, koja je kazala kako to njoj nije uloga iz snova i odbila je glatko. Ovu je ulogu odbila i već spominjana Molly Ringwald.

Još je niz glumaca odbijalo uloge u uspješnim filmovima.

I ovo zvuči pomalo nevjerojatno...

Recimo, često ćemo pročitati kako je i Christopher Walken bio kandidat za ulogu Hana Sola u Ratovima zvijezda, dok je Jack Nicholson nije mogao preuzeti ulogu Michaela Corleonea u Kumu, iako je slutio da će to biti uloga za nezaborav, jer je smatrao da to treba igrati netko talijanske krvi (Al Pacino je na koncu briljirao).

Al Pacino pak nije želio ulogu u filmu Pretty Woman jer jednostavno nije osjećao da je ta uloga za njega. Richard Gere je na kraju uz Juliju Roberts odigrao tu rolu i zadovolji publiku i kritiku.

Ulogu Billa ua Tarantinovu filmu Kill Bill nije želio prihvatiti Warren Beatty pa je ona zapala Davida Carradinea. Sandra Bullock je pak odustala od uloge u filmu Djevojka od milijun dolara, uskočila je Hilary Swank i dobila Oscara.

Hugh Jackman također nije bio posebno vruć za ulogu Bonda u filmu Casino Royle pa se put otvorio Danielu Craigu.

Poznato je također da Harrison Ford nije prihvatio ulogu u filmu Šindlerova lista, ali je zato Liam Neeson tu ulogu prihvatio i solidno odigrao.

Ulogu u filmu Brokeback Mountain nije prihvatio Mark Wahlberg te je umjesto njega igrao Jake Gyllenhaal, uz pokojnog Heatha Ledgera. Redatelj Ang Lee želio je Wahlberga i Joaquina Phoenixa, ali iz današnje perspektive se čini kako je bolje što oni nisu prihvatili.

Valja također podsjetiti kako su George Lucas i Steven Spielberg uoči snimanja filma Indiana Jones čvrsto vjerovali kako je Tom Selleck najbolji izbor za glavnu ulogu. Već su napravili i probno snimanje, ali Selleck je imao ugovone obveze koje su ga vezale za Magnum P.I. i na koncu je morao otkazati.

Uloga je tada pripala Harrisonu Fordu i film je na kraju postao franšiza od 1,8 milijardi dolara. S druge strane, snimanje filma Magnum P.I. je odgođeno za šest mjeseci. To bi značilo da je Selleck mogao igrati Indyja, ali već je bilo prekasno!

Kopirati
Drag cursor here to close