Sarajevo

Filmom o Palachu otvoren V4 Filmski Festival

U okviru festivala u petak će biti prikazan mađarski film "Trezor", dok će 5. listopada posjetitelji moći pogledati slovački film "Povjerljivi neprijatelj", a festival će zatvoriti poljski film "Bogovi".
Kultura / Film TV | 03. 10. 2019. u 21:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcijom češkog filma "Jan Palach" režisera Roberta Sedláčka koji u toj drami istražuje kako se dvadesetogodišnji student pretvorio u ljudsku baklju i šta ga je na to navelo, otvoren je "V4 Film Festivala" u Sarajevu.

Taj film premijerno je prikazan na 50. godišnjicu invazije Varšavskog pakta na Čehoslovačku. Palach, jedna od najtajanstvenijih osoba češke povijesti, 16. siječnja 1969. godine zapalio se na Vacvalskom trgu u Pragu u znak protesta protiv sovjetske okupacije Čehoslovačke.

Palach je sudjelovao u demonstracijama protiv invazije, pokušavajući biti aktivan, ali biva razočaran pasivnošću društva.

Festival koji će biti održan do 6. listopada u kinu "Meeting Point" organiziraju ambasade četiri europske zemlje koje pripadaju Višegradskoj grupi (Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska).

Zamjenica veleposlanika Češke Republike u Bosni i Hercegovini Soňa Ubović pročitala je govor veleposlanika Jakuba Skalníka u kojem je naglasio da se radi o filmovima koji dolaze iz radionice savremenih umjetnika te četiri zemlje.

Napomenuo je da je kinematografija oduvijek bila važan dio identiteta tih zemalja, a svjetsku slavu i priznanje osvojila je još za vrijeme komunističkog ugnjetavanja, postavljajući ogledalo na stanje društva i nudeći kritiku apsurdnosti tog vremena.

''Mnogi umjetnici su se našli na crnoj listi, a brojni filmovi završili su u trezoru za cenzurirana djela. Ta djela svoj put do publike našla su tek poslije 1989. godine nakon što su se ove zemlje oslobodile totalitarnih režima'', podsjetio je veleposlanik.

Nakon političkih promjena u prvim godinama, dodao je veleposlanik, kultura se susretala sa egzistencijalnim problemima, ali uspjela je sve prepreke ne samo savladati nego i predstaviti novu generaciju režisera, kamermana, producenata i glumaca.

U okviru festivala u petak će biti prikazan mađarski film "Trezor", dok će 5. listopada posjetitelji moći pogledati slovački film "Povjerljivi neprijatelj", a festival će zatvoriti poljski film "Bogovi".

Ulaz na projekcije je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close