Dječaci

Film s Goranom Bogdanom crnogorski kandidat za Oscara

Kultura / Film TV | 11. 09. 2014. u 11:25 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugometražni igrani film ''Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa'', u režiji Nikole Vukčevića, službeni je crnogorski kandidat za 87. nagradu Oskar - Američke filmske akademije, u kategoriji Najbolji strani film u 2014. godini.

Ovo ostvarenje s BiH/hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom i crnogorskim - Momčilom Otaševićem, te Emirom Hadžihafisbegovićem i Anom Šofrenović, prema scenariju Milice Piletić i Nikole Vukčevića i izvršnoj produkciji Ivana Đurovića, odabrano je da bude ovogodišnji crnogorski nacionalni kandidat za ovo najpoznatije svjetsko filmsko priznanje.

''Dječaci'' su svoju premijeru imali u kolovozu mjesecu, na Hercegnovskom filmskom festivalu, gdje su nagrađeni nagradama za Najboljeg redatelja (Nikola Vukčević) i Najbolju kameru (Dimitrije Joković), dok je na Filmskim susretima Niš - Branka Stanić dobila nagradu u kategoriji Najbolji strani glumac (ravnopravno s Brankom Đurićem i Natašom Janjić). 

Film je priča o dva brata: u jednom danu, stariji brat Stanko treba ubiti čovjeka dok će njegov mlađi brat Vojo - po prvi put spavati s djevojkom. I ne zna se kome je teže, jer na Balkanu često neke jednostavne stvari i nisu baš tako jednostavne ... Istovremeno, braća će preispitati vlastiti odnos, ali i odnos prema obitelji, rodnom gradu, prijateljima...

Kino distribucija Dječaka u BIH se očekuje tijekom jeseni/zime. U filmu igraju i: Nebojša Glogovac, Petar Božović, Damir Urban, Anđela Mićanović, Filip Đuretić, Mišo Obradović, Julija Milačić, Nenad Knezević Knez i niz drugih. Poznati hrvatski glazbenik Damir Urban, za potrebe filma, dosta uspješno je obradio skladbu ''Ne brini'', poznate beogradske skupine ''U škripcu''

 

Kopirati
Drag cursor here to close