U zemlji Humskoj

Film o posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kotromanić bit će dio povijesne trilogije

Kultura / Film TV | 08. 09. 2014. u 06:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem desetog mjeseca počet će snimanje igranog filma o posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kotromanić. Kako je za Večernji list potvrdio scenarist i nositelj ovog velikog filmskog projekta Miroslav Arapovitz iz Hrvatske uzdanice Mostar (HUM), prva klapa trebala bi pasti na godišnjicu kraljičine smrti, 25. listopada.

Redatelj filma je istaknuti bh. redatelj Vlatko Filipović, a u ulozi kraljice Katarine pojavit će se čak četiri osobe jer film obuhvaća njezin život od malih nogu do smrti.

Film će se snimati na lokacijama u okolici Mostara (Stjepan grad), u Kraljevoj Sutjesci, na Bobovcu, Fojnici, Jajcu, Kupresu, Ljubuškom, Hutovu, Stonu i Rimu. Katarina Kotromanić rođena je 1424. godine u obitelji hercega Stjepana Kosače u zemlji Humskoj.

''Ovu ideju nosim u sebi skoro 30 godina. Splet raznih okolnosti onemogućavao me je da je realiziram, ali evo sad je došlo vrijeme. Zašto film o kraljici Katarini? Zato što je ta osoba najznačajnija u povijesti Hrvata uopće. Kraljica Katarina je žrtvovala sebe, svoju obitelj, nije pristala na turski naum da će ona zbog djece doći u Tursku, prijeći na islam, jer tada bi sav narod prešao na islam. Sto posto. Danas Hrvata katolika ne bi uopće bilo. Imali bi hrvatsku državu u okolici Zagreba i ništa više'', kazao je za Večernji list Arapovitz.

U organizacijskom odboru igranog filma ‘‘Kraljica Katarina’‘ su: Jozo Marić, predsjednik Vijeća filma, dr. Jure Burić, zamjenik predsjednika, Ivan Čuljak i prof. dr. Miroslav Palameta, dopredsjednici, Ivan Đogić, tajnik filma, dr. Borislav Arapović, umjetnički ravnatelj filma i Ranko Boban, glazba. Ako sve bude teklo po planu snimanje bi trebalo biti gotovo za godinu dana. Planirano je i snimanje TV serije.

Večernji list dodaje kako je ‘‘Kraljica Katarina’‘ prvi dio povijesne filmske trilogije ‘‘KATARINA-KOSAČA-TOMAŠ’‘, koju HUM kani snimiti u idućih sedam-osam godina.

Kopirati
Drag cursor here to close