Kinomatografski genocid

Film Angeline Jolie financiran iz Saudijske Arabije?

Kultura / Film TV | 22. 01. 2012. u 09:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki novinar srpskog porijekla Vilijam Dorić ističe kako se po Hollywoodu priča da je film "U zemlji krvi i meda" financiran iz Saudijske Arabije, a da je glumica Angelina Jolie, koja ga je režirala, odabrana zbog svojih političkih stavova.

"Ona nije neuka. Bliska je Washingtonskim političarima. A njen otac, hollywoodski glumac Jon Voight, pohađao je Stepinčevu srednju školu u New Yorkuu. Izgrađena je 1950. godine i dobila je ime po hrvatskom katoličkom svećeniku osuđenom za zločine nad Srbima i Židovima u Drugom svjetskom ratu", rekao je Dorić. Te dodaje kako je činjenica da je Jon Voight praktično učenik Alojzija Stepinca, kaže on, možda ključ antisrpske kampanje Angeline Jolie.

Dorić je za beogradske "Večernje novosti" rekao kako je Jolie potrošila 13 milijuna dolara za ovaj film, ali da joj donosi malu zaradu, dok ga je jedno kino u Los Angelesu skinuo sa repertoara poslije samo tri prikazivanja, što je ogroman neuspjeh.

Napomenuvši kako je Srpska pravoslavna crkva u filmu optužena za zlodjela, Dorić je ocijenio da je film Jolieve "pokušaj kinematografskog genocida".

"Angelina Jolie bi možda voljela da se misli kako je film umjetnički, ali, u suštini, ovo djelo je čista antisrpska propaganda. Redateljica publici šalje poruku da su Srbi totalno ludi, divlje zvijeri, a muslimani nevine žrtve. Na kraju špice ispisala je i 'podatke' o muslimanskim žrtvama i '50.000 silovanih žena", navodi Dorić.

On tvrdi kako je od pet hollywoodskih filmova posvećenih Srbima kao zločincima samo "Iza neprijateljskih linija" zaradio novac, dok su filmski kritičari "New York timesa" napisali da su ti filmovi "veliko razočarenje". "Sa toliko neuspjelih filmova o ratu u bivšoj Jugoslaviji nijedan producent ne bi radio još jedan takav film, naročito poslje promašaja Angeline Jolie", istaknuo je Dorić.

Dorić dodaje kako su u Hollywoodu, međutim, priča da će John Travolta i De Niro raditi film o Srbiji. "Znam da De Niro voli Srbiju i ne vjerujem da će uraditi film koji će nas uvrijediti", uvjeren je Dorić.

Vilijam Dorić Todorović je rođen 1939. u Zapadnoj Virginiji, u obitelji Todorović iz Krajine. Kolumnista je poznatih američkih glasila i od 1985. vlasnik izdavačke kuće "GM books". Autor je šest knjiga, od kojih je posljednja foto-monografija o Srbiji na engleskom.

Kopirati
Drag cursor here to close