Europska filmska nagrada

Večeras u Berlinu svečana dodjela, "Quo Vadis, Aida?" nominiran u nekoliko kategorija

Večeras će u Berlinu, u Njemačkoj, biti održana 34. svečana dodjela Europske filmske nagrade, a bh. film "Quo Vadis, Aida?" nominiran je u nekoliko kategorija
Kultura / Film TV | 11. 12. 2021. u 10:28 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras će u Berlinu, u Njemačkoj, biti održana 34. svečana dodjela Europske filmske nagrade, a bh. film "Quo Vadis, Aida?" nominiran je u nekoliko kategorija, javlja Anadolu Agency (AA).

Filmu "Quo vadis Aida?", rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti će biti "Odjeljenje broj 6" finskog redatelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski "Otac" Floriana Zellera, talijanska "Božja ruka" Paola Sorrentina i francusko-belgijski "Titan" Julie Ducournau.

"Quo vadis Aida?" natječe se za najbolji “Europski film 2021", Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Ðuričić za najbolju glumicu.

Pored navedenih nominacija, "Quo Vadis, Aida?" je nominiran za Europsku univerzitetsku filmsku nagradu, koju dodjeljuju studenti sa europskih univerziteta.

Film "Quo Vadis, Aida?" koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominiran za "Oscara" u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U natjecanju za naslov "Europskog redatelja 2021" sa Žbanić su u konkurenciji Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film "Bad Luck Banging or Loony Porn".

U konkurenciji za najbolji scenario pored Žbanić, tu su Judo, Sorrentino, Zeller i Christopher Hampton za "Oca", kao i Eskil Vogt i Joachim Trier za norveški "Najgora osoba na svijetu".

Sa Ðuričić u konkurenciji su glumice Seidi Haarla za "Odjeljenje broj 6", Carey Mulligan za "Obećavajuća mlada žena", Renate Reinsve u "Najgoroj osobi na svijetu" i Agathe Rousselle u "Titanu".

Za najboljeg glumca su nominirani Yuriy Borisov za "Odjeljenje broj 6", Anthony Hopkins za "Oca", Vincent Lindon u "Titanu", Tahar Rahim za britanskog "Mauretanca" i Franz Rogowski za austrijsko-njemačku "Veliku slobodu".

Europske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Europska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale "Felix Awards". Od 1997. godine, Europska filmska nagrada održava se početkom i sredinom prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close