Nova generacija

Dolaze nam Podrugljivci – prva web igrana serija za mlade u BiH koja je snimana u Hercegovini

Nejra Latić Hulušić, redateljica, ističe kako je projekt zasnovan na čistom entuzijazmu suradnika, a koja je i nju kupila 'emotivno'.
Kultura / Film TV | 10. 11. 2020. u 12:15 Gloria LUJANOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podrugljivci su prva web igrana serija za mlade u BiH čija je zadnja klapa nedavno snimljena u Hercegovini. 

U režiji Nejre Latić Hulusić i prema tekstu Anesa Osmića, novinara i književnika, nastali su Podrugljivci koji govore o generaciji rođenoj nakon devedesetih godina. Njihovi su problem prikazani kroz humor i ironiju, a djetinjstvo i odrastanje obilježeno ratnim naslijeđem i podjelama. U razgovoru za Bljesak.info govore Nejra Latić – Hulusić, redateljica, Anes Osmić, scenarist, Vuk Vuković, producent, te glumice i glumci Ana Tikvić, Hana Kustura i Issa Osmić.

Foto: PR / Ervin Golubović i glumci

Nejra Latić Hulušić, redateljica, ističe kako je projekt zasnovan na čistom entuzijazmu suradnika, a koja je i nju kupila 'emotivno'.

Prva web igrana serija za mlade: Vrisak postratne generacije

''Nisam očekivala da ćemo na kastingu za četiri glavne uloge dobiti preko šezdeset prijava. Po završenom snimanju mogu slobodno kazati da sam šokirana prvenstveno emocijama i glumačkim umijećem ovim mladih ljudi pa onda i njihovoj posvećenosti koja se ogleda u dvanaestosatnim rasporedima snimanja u dosta komplikovanim vremenskim i produkcijskim uvjetima”, istaknula je Latić- Hulusić za Bljesak.info.

To govori, smatra redateljica, o činjenici da je ova priča samo čekala da bude ispričana kako bi zaboravljena generacija vrisnula i ispoljila svoje emocije kroz umjetnost, te humor, tugu, radost i bijes donijela na platno.

Foto: PR / Ana i Nejra

Do projekta je došlo ovo ljeto, priča scenarist Anes Osmić, kada su se on, redateljica Latić – Hulusić i Vuk Vuković, producent, prijavili na projekt Labaratorije mira kojeg su organizirali Populacijski fond UN-a i Lonac.pro uz podršku britanskog veleposlanstva.

''Prošli smo proces mentorstva i dobili podršku za realizaciju web igrane serije za mlade, koja ima za cilj da doprinese izgradnji mira i pomirenja među mladima'', kazao je Osmić za Bljesak.info.

Dugo, priznaje Latić – Hulušić, nije radila igrani projekt koji je za nju bio katarizičan i u profesionalnom i privatnom smislu.

''Osim mladih glumaca koji su nam nam ponudili svoja srca na tacni pred kamerom, tim koji su činili Vuk Vuković, producent iz Banja Luke, Marko Jovančić iz Lukavice, naš direktor fotografije, njegov asistent i dron operater Ervin Golubović, te naš rasvjetljivač Mirza Herović iz Sarajeva unijeli su u ovaj projekt toliko energije i sirove kreativnosti da sa sigurnošću mogu reći kako ova naša zemlja ima sjajnu budućnost ako se ikada prestane baviti prošlošću i okrene se ovoj nepatvorenoj generaciji satkanoj od prskosa i ljubavi'', kazala je Latić – Hulusić.

Snimanje je, prema riječima producenta Vuka Vukovića, završeno prije nekoliko dana i sada ulaze u fazu post – produkcije.

Foto: PR / Autori i glumci

Online premijera u veljači 2021. godine

''To obuhvaća montažu, kolorisanje slike, usklađivanje zvuka i te komponiranje glazbe za seriju. Radimo punom parom i predani smo tome da naš projekat ima online premijeru u veljači 2021. godine na Youtubeu'', kazao je Vuković za Bljesak.info.

Ana Tikvić, koja u seriji igra Jagodu, ističe kako je nevjerojatno koliko je rad na projektu zbližio s ljudima koje do jučer nije poznavala.

''Snimiti seriju u tako kratko vrijeme veliki je izazov, ali su entuzijazam i predanost cijele ekipe bili toliko zarazni da nismo imali vremena biti umorni i neispavani. Na snimanju smo svi dali svoj maksimum, nevjerojatno je koliko te zajednički projekt zbliži s ljudima koje do prije nekoliko dana nisi ni poznavao'', kazala je Tikvić za Bljesak.info.

Hana Kustura, glumica koja igra ulogu Safete, ističe kako je gluma njen hobi od malih nogu jer je konačno dobila priliku raditi ono što najviše voli.

''Rodica mi je poslala informacije za prijavu glumaca na audiciju jer joj nikada nije bilo jasno zašto to nije moj budući poziv. Željela je da se priključim bilo čemu što ima veze s glumom koja je moj hobi od malih nogu'', kazala je Kustura za Bljesak.info.

Snimljeni zadatak koji je trebao biti proslijeđen ekipi, Kustura je uradila za 10 minuta i poslala ne nadajući se uspjehu. Ipak, nakon oline kastinga za uži izbor dobila je ulogu Safete.

''Ponosna sam na cijelu ekipu jer smo napravili divnu priču za kratko vrijeme'', kazala je Hana Kustura.

Foto: PR / Minka, Lana, Maja, Faketa

Podrugljivci su, govori redateljica Latić – Hulusić, snimani na Boračkom jezeru kod Konjica i na imanju Elmira i Grranke Prevljak – Hercegovina Lodges.

''Od naših domaćina do lokalnog stanovništva svi su srdačno doprinijeli projektu, teta Goga nas je dočekivala toplim juhama sa noćnog snimanja i kolačima od domaćeg voća u zoru, pozajmljivali su nam za scene namještaj, kostime, čamac, pa čak i struju u noćnim scenama na jezeru'', istaknula je Latić – Hulusić.

Svima su Podrugljivci bili prilika za osobni i profesionalni razvoj, pa tako i Vuku Vukoviću koji kaže kako suradnja s profesionalcima poput Nejre Latić Hulusić ili ekstremno kreativnih mladih poput Anesa Osmića, unaprjeđuje njegove profesionalne sposobnosti.

Potaknuti mlade na dijalog o temama pomirenja i mira

''Toliko mladih u ovoj zemlji ne dobiva prilike da praktično izgrađuje svoje sposobnosti nikako, a da ne pričamo tek o projektima u koje zapravo vjeruju'', kazao je Vuković.

Scenarist Osmić, napominje, kako očekuje da više mladih pogleda ovu seriju i kažu iskreno, jesu li Podugljivci uspjeli ispričati i njihovu priču, ali i da ih i same potaknu na konstruktivan dijalog o temama pomirenja i izgradnje mira.

I na kraju, Issa Osmić, koji u seriji igra Dadu, poručuje: ''Ovo je posve novi format serije i nadam se da će likovi zainteresirati gledatelje i da će jednako uživati u njoj kao i mi dok smo snimali.''

Foto: PR / Marko Jovančić
Kopirati
Drag cursor here to close