VIDEO

Dokumentarac o mladom misionaru: Ubijen pokušavajući obratiti izolirano pleme

Film sadrži intervjue s osobama bliskim Johnu, a jedan njegov prijatelj kaže da je ono što je pokojni 26-godišnjak učinio bilo "glupo i hrabro".
Kultura / Film TV | 13. 10. 2023. u 15:18 Bljesak.info
The Mission | Official Trailer | National Geographic Documentary Films

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi dokumentarac National Geographica bavit će se smrću mladog misionara Johna Allena Chaua.

John je 2018. godine krenuo u misiju putovanja u udaljeni dio Indije, na otok Sjeverni Sentinel.

Ubijen

Na tom otoku živi skupina izoliranih domorodačkih naroda, a mladi misionar otišao je sam u ekspediciju u nadi da će ih obratiti na kršćanstvo, prenosi Index.hr

No Johna nije dočekala topla dobrodošlica, već su ga plemena ubila u njegovom trećem pokušaju da stigne na otok. Imao je samo 26 godina.

Priča se da su Sentinelci ispalili strijele na njega u njegovim prethodnim pokušajima kao upozorenje, ali John je odlučio ne poslušati ih unatoč tome što narod ima "povijest nasilnog odbijanja svakoga tko kroči na njihov otok koja seže desecima tisuća godina unazad".

"U određenoj mjeri ono što ga je dočekalo moglo se predvidjeti", rekao je novinar Alex Perry za NPR 2019. dok je raspravljao o Johnovoj smrti i kritizirao one koji nisu imali empatije za njegovu smrt jer smatra da on nije bio "neka vrsta imperijalističkog kolonijalista".

Najbliži ljudi 

Perry je prije četiri godine napisao članak o Johnu u magazinu Outside, a sada National Geographic detaljnije istražuje njegov život i smrt.

U režiji Amande McBaine i Jessea Mossa, dokumentarni film The Mission "istražuje smrt američkog misionara Johna Allena Chaua, koji je ubijen strijelama dok je pokušavao uspostaviti kontakt s jednim od najizoliranijih domorodačkih naroda na svijetu".

Film sadrži intervjue s osobama bliskim Johnu, a jedan njegov prijatelj kaže da je ono što je pokojni 26-godišnjak učinio bilo "glupo i hrabro".

McBaine i Moss također su imali pristup Johnovom dnevniku i videoarhivi kako bi im pomogli u stvaranju dokumentarca. Osim što pregledava Johnov dnevnik da vidi o čemu razmišlja, The Mission "ispituje mitologiju istraživanja koja ga je inspirirala".

"Bilo je puno naslova neposredno nakon Johnove smrti, ali mislim da je sudar ove dvije sile, Johna i svega što je on predstavljao i ovog plemena o kojem nismo znali gotovo ništa, sugerirao da u priči ima još nešto. I to je bila prilika za nas da se prihvatimo ovog filma i stvarno istražimo što je Johna navelo na ovaj put i kako je došlo do toga da umre na ovom otoku", rekao je Moss za Deadline.

Kopirati
Drag cursor here to close