Dara iz "Žikine dinastije"

Darinka Čalenić – odlazak još jedne glumačke legende

Na sceni je odigrala više od 40 glavnih uloga. Na televiziji je sudjelovala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dječjem programu…
Kultura / Film TV | 12. 03. 2021. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumica Darinka Čalenić, legendarna Dara iz "Žikine dinastije", preminula je u 87. godini poslije duge i teške bolesti.

Darinku gledatelji pamte iz filma "Žikina dinastija" u kojoj je tumačila ulogu Dare, Žikine supruge.

Osim toga, glumica je imala i uloge u filmu "Pop Ćira i pop Spira", a njene čuvene replike se i danas pamte.

Nagrađena je 2006. godine zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima, a 1975. godine dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu "Pop Ćira i pop Spira".

Video: Preminula Darinka Čalenić, Dara iz „Žikine dinastije"

Darinka Čalenić rođena je 18. srpnja 1934. godine u Novom Sadu gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu.

Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u kazališta u Užicu i Somboru, a 1954. godine postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U Savremeno pozorište u Beogradu prešla je 1960. godine, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište, dok 1974. godine prelazi u slobodne umjetnike. Umirovila se 1988. godine.

Video: Жика и Дара.

Na sceni je odigrala više od 40 glavnih uloga. Na televiziji je sudjelovala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dječjem programu, a u filmovima je odigrala veliki broj uloga ("Kad budem mrtav i beo", "Gospođa ministarka" i drugi).

Od 1970. godine živjela je u Americi, gdje je igrala u drami I. Bergmana "Persona", koju je režirao njen suprug, ugledni profesor Filma na Harvardu Vlada Petrić, suosnivač i Harvardovog filmskog arhiva.

U Beograd se vratila 2014. godine, gdje posljednje godine života provodi sa svojim suprugom.

Kopirati
Drag cursor here to close