Filmski festival

Cannes: Crveni tepih i večernje haljine na simboličnom izdanju festivala

"Željeli smo doći pokazati kino, filmove, umjetnike", rekao je Thierry Frémaux, glavni tajnik festivala u Cannesu, na otvorenju festivala koji bi trebao trajati do četvrtka.
Kultura / Film TV | 27. 10. 2020. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni tepih i večernje haljine uz puno fotografa, obilježili su simbolično izdanje najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu koji je počeo u utorak s ambicijom da upuhne kisik tom sektoru koji je ugušila zdravstvena kriza.

"Željeli smo doći pokazati kino, filmove, umjetnike", rekao je Thierry Frémaux, glavni tajnik festivala u Cannesu, na otvorenju festivala koji bi trebao trajati do četvrtka.

"Naša nazočnost ovdje je odgovornost", istaknuo je Pierre Lescure, predsjednik festivala i naglasio da su "poduzete sve zdravstvene mjere opreza".

"Održat će se Cannes 2021." rekao je publici i pohvalio "vrlo živahnu francusku kinematografiju", javlja Hina.

Festival je započeo prikazivanjem filma "Un triomphe", komične drame Emmanuela Courcola s Kadom Meradom i Marinom Hands.

Ovo "posebno izdanje" Festivala, koji je otkazan u svibnju zbog zdravstvene krize, završit će u četvrtak navečer dodjelom Zlatne palme za najbolji kratkometražni film.

Ukupno će biti prikazana četiri filma, od kojih dva strana "Asa Ga Kuru" ("Prave majke") Japanke Naomi Kawase i prvi film Gruzijke Dee Kulumbegashvili, "Beginning" ("U početku"), nagrađen u San Sebastianu.

Festival završava u četvrtak navečer prikazivanjem filma "Les Deux Alfred" ("Dva Alfreda") Brune Podalydèsa, u nazočnosti redatelja i glavne glumice, Sandrine Kiberlain.

Više nego festival, Cannes je bitan izlog francuskih i stranih filmova.

Dok je filmska industrija u mučnoj situaciji, a vlada razmatra nova ograničenja kako bi obuzdala drugi val epidemije, mnogi se nadaju da će ovaj događaj uvjeriti producente da ne odgađaju prikazivanje njihovih filmova u kinima.

Nakon što nije mogao biti održan u svibnju, Festival u Cannesu je objavio popis 56 dugometražnih filmova koji su bili u službenoj konkurenciji 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close