Michael Oher

Bivša NFL zvijezda iz hit filma Sandre Bullock tvrdi: Obitelj Tuohy me iskoristili za vlastitu korist

Filmska adaptacija Oherove životne priče, The Blind Side, koju je napisao i režirao John Lee Hancock, objavljena je 2009. Film se temelji na knjizi Michaela Lewisa iz 2006. koja detaljno opisuje Oherovu priču, od odrastanja kao jednog od 12 djece maj
Kultura / Film TV | 15. 08. 2023. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Michael Oher, bivša NFL zvijezda i inspiracija iza hit filma Sandre Bullock The Blind Side, navodi u novim sudskim dokumentima da ga obitelj Tuohy zapravo nikada nije usvojila - umjesto da ga je koristila kao "lakovjernog" mladića kojeg su mogli "iskoristiti za vlastitu korist", piše Insider.

   Michael Oher i obitelj Tuohy 

Dokument je podnesen u ponedjeljak na ostavinskom sudu u okrugu Shelby u Tennesseeu, a u njemu se tvrdi da su Sean i Leigh Anne Tuohy. koji su primili Ohera u svoj dom dok je bio u srednjoj školi, prevarili bivšeg igrača američkog nogometa i naveli ga da potpiše dokumente koji su ga uveli u skrbništvo na tri mjeseca nakon svog 18. rođendana 2004.

Prije nego što je navršio 18, Oher je bio štićenik sustava udomiteljstva u Tennesseu. U podnesku stoji da je potpisao dokumente o skrbništvu, za koje je mislio da su dokumenti o posvojenju, a istinu je saznao tek u veljači ove godine, stoji u dokumentima.

Potpuna kontrola

Konzervatorstvo je, stoji u dokumentima, omogućilo Tuohyjevima da imaju "potpunu kontrolu" nad Oherovom sposobnošću da "pregovaranja ili sklapanja bilo kakvog ugovora", uključujući onaj koji je njima i njihovoj djeci donio milijune dolara u tantijemama od The Blind Sidea. U međuvremenu, Oher nije dobio ništa za priču "koja ne bi postojala bez njega", stoji u sudskim dokumentima.

Video: The Blind Side (2009) Official Trailer - Sandra Bullock, Tim McGraw Movie HD

Dogovor je također dao Tuohyjima pravnu kontrolu nad Oherovim obrazovanjem i medicinskim odlukama, stoji u dokumentima, a Oher nije imao poznate fizičke, mentalne ili emocionalne nedostatke koji bi zahtijevali ovaj zakonski dogovor. U intervjuu za The Daily Memphian u ponedjeljak, Sean Tuohy je rekao:

"Nismo zaradili na filmu. Pa, Michael Lewis (autor knjige The Blind Side) dao nam je polovicu svog udjela. Svi u obitelji dobili su jednaki udio, uključujući Michaela. Radilo se o 14.000 dolara, svaki. Nikad nam nije ponuđen novac; nikada nismo tražili novac. Moj novac je dobro dokumentiran; možete pogledati za koliko sam prodao svoju tvrtku."

Film ih nije obogatio

Sean Tuohy također je rekao da je konzervatorstvo uvedeno kako bi se zadovoljila NCAA i kako bi Oher mogao ići na Sveučilište Mississippi. Ustvrdio je da su odvjetnici rekli da obitelj ne može posvojiti Michaela jer je imao više od 18 godina, već da samo mogu postati njegovi skrbnici. Dodao je da bi bio otvoren za okončanje konzervatorstva, rekavši: "Želim što god Michael želi."

U svojoj knjizi iz 2010., In a Heartbeat: Sharing the Power of Cheerful Giving, Tuohyjevi su ustvrdili da su prihod od The Blind Sidea ravnomjerno podijelili između svoje obitelji i Ohera. U knjizi se detaljno navodi da ih "suprotno uvriježenom mišljenju, film nije silno obogatio".

   Michael Oher, bivša NFL zvijezda

Tuohyjevi su u svojoj knjizi dodali da "nisu imali nikakvog udjela u dobiti" i da su "samo dobili naknadu za prodaju svog imena" Alcon Entertainmentu, tvrtki koja je producirala film. Taj honorar, napisali su, "sve u svemu nije bio veliki iznos". "Podijelili smo to na pet dijelova", napisali su u knjizi.

Ali prema sudskim dokumentima, Tuohyjevi su zapravo pregovarali o 225.000 dolara uz 2.5% svih budućih "definiranih neto prihoda" za sebe i svoje dvoje biološke djece, Collinsa Tuohyja i Seana "SJ" Tuohyja Jr.

Prema podnesku, Oher nije imao predstavnika koji bi pregovarao za njega, a njegov ugovor poslan je Debbie Branan, odvjetnici i bliskoj prijateljici obitelji Tuohy koja je također sastavila skrbništvo za njih. Sudski dokumenti također navode da je Oher nesvjesno potpisao svoja životna prava 20th Century Foxu bez da je primio isplatu.

Odšteta plus kamate

Oher, koji sada ima 37 godina, traži službeni pravni prekid konzervatorstva, koje je trebalo završiti kada je imao 25 godina. Također traži odštetu plus kamate na temelju novca koji je obitelj dobila zbog uspjeha The Blind Sidea i prodaje njegovih životnih prava. Uz to, Oher traži odštetu od Tuohyjevih, plaćanje njegovih pravnih troškova i zabranu da ubuduće koriste njegovo ime, priču ili lik.

Oher, koji je sada u mirovini, imao je veoma uspješnu karijeru u NFL-u. Godine 2009. bio je prvi izbor za Baltimore Ravense, kasnije je igrao za Tennessee Titanse i Carolina Pantherse, a umirovio se 2017.

  Oher, koji je sada u mirovini, imao je veoma uspješnu karijeru u NFL-u.

Filmska adaptacija Oherove životne priče, The Blind Side, koju je napisao i režirao John Lee Hancock, objavljena je 2009. Film se temelji na knjizi Michaela Lewisa iz 2006. koja detaljno opisuje Oherovu priču, od odrastanja kao jednog od 12 djece majke koja je imala problema s ovisnošću do njegovog upisa u lokalnu privatnu školu Briarcrest Christian School, zbog njegovih izvrsnih sportskih sposobnosti, gdje je upoznao Tuohysovog sina, Seana Jr.

Film je zaradio više od 300 milijuna dolara na blagajnama i bio je uspješan kod kritičara, a glavna glumica Sandra Bullock dobila je i Oscara za svoju ulogu Leigh Anne Tuohy. Unatoč komercijalnom i kritičarskom uspjehu filma, također je dugo bio kritiziran jer je Tuohyje prikazivao kao "bijele spasitelje", kao i za to što je Ohera prikazivao kao neinteligentnog.

"Toliko je toga stvoreno iz The Blind Sidea na čemu sam zahvalan, zbog čega bi vam moglo biti šokantno da je iskustvo koje je okruživalo priču također bilo veliki izvor nekih od mojih najdubljih boli u proteklih 14 godina", napisao je Oher u svojoj knjizi When Your Back's Against the Wall, koja je objavljena prošli tjedan.

Kopirati
Drag cursor here to close