Nakon prve epizode

Balkanika – Prvi mačići koje treba čuvati dalje od vode

Za sada je sve originalno za razliku od projekta koji se prikazivao u isto vrijeme na Federalnoj televiziji i koji se užasno i dosadno nije pomaknuo dalje od Nadrealista.
Kultura / Film TV | 01. 11. 2021. u 09:33 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez preglumnjavanja nego baš onako kako jest, bez uljepšavanja i bespotrebnih kadrova, dijaloga i scena koje bi ''ušminkale'' i razvukle seriju.

Tako bi se otprilike mogla prokomentirati prva epizoda serije 'Balkanika' za koju će biti rezerviran termin nedjeljom navečer na BHT-u.

Scenarist Luka Mamuza i redatelj Marin Mamuza, uz kamere Ivana Šagolja i Zdravka Grgića, a pod budnim okom velikog majstora Mirka Pivčevića, uspjeli su prvim mačićem, koji sigurno nije za baciti u vodu, privući pozornost i one koji su gledali  prvu navesti na iščekivanje nove epizode. Oni koji nisu, trebali bi se ili uključiti u gledanje ili sačekati najavljeno online prikazivanje.

Pred kamerama je djelovalo sve prirodno, radnja nije nešto što nam je daleko i stvarno nego nešto što se događa tu pored nas, jezik je prirodan i neušminkan, dijalozi stvarni, a serija će svakako staviti pred livanjski dvojac velika očekivanja.

Za sada je sve originalno za razliku od projekta koji se prikazivao u isto vrijeme na Federalnoj televiziji i koji se užasno i dosadno nije pomaknuo dalje od Nadrealista.

Iako treba pričekati još četiri epizode da vidimo hoće li biti prostora za razočarenja, ohrabruje to što se navodi kako je riječ o prvoj sezoni i kako bismo mogli dobiti tim koji u BiH radi nešto drugačije. Volje i ideje se, dakle, ima. Sad su na redu neki drugi faktori.

S druge strane, državna televizija objavila je kako će rado podržati mlade nade. No, država se time ne može pohvaliti. Dok se u susjeda snima punom parom - primjerice, u Srbiji je u tijeku realizacija pedesetak što serijskih što filmskih projekata - u BiH za sve ima novca osim za filmsku umjetnost.

Smiješni su poticaji razvijanju filmskih projekata, a produkcije uglavnom završavaju na moljakanju novca i završe kao projekt u kojem BiH ima najmanji dio kolača. Više se novca nažalost spraši na prve redove na festivalima nego na filmske projekte.

No, ohrabruje to da se sve više novih imena uključuje u film i da mladi ljudi počinju harati filmskom industrijom ne brinući što se ''stara garda'' drži u čahuri bez koje ništa ne može proći. Mlade snage, koje ne zanima što im država preko fondacija i fondova ne može i ne želi pomoći, odlučne su ''furati svoj film''.

Na sreću onih koji vole domaću produkciju, bez obzira što će se možda naći i zamjerki ovom projektu, to im i uspijeva.

Kopirati
Drag cursor here to close