S ruba pameti

Film iz Banja Luke na festivalu muslimanskog filma

Tijekom svog postojanja, festival je stekao status prestižnog foruma kinematografa
Kultura / Film TV | 26. 04. 2019. u 00:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film 'S ruba pameti' Milane Majar u produkciji RTRS bit će prikazan u okviru natjecateljskog programa 15. Međunarodnog festivala muslimanskog filma, koji se održava u Kazanju, prijestolnici Republike Tatarstan od 24. do 30. travnja.

U natjecateljskom programu bit će prikazano 55 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz različitih zemalja svijeta. Paralelno sa natjecateljskim programom upriličene su i brojne nekonkurentne i specijalne projekcije, ceremonije, javne diskusije, kreativni sastanci, konferencije, koncerti, muslimanske modne revije i drugi događaje i aktivnosti.

Za titulu najboljeg ostvarenja natjecat će se filmovi iz Francuske, Njemačke, Srbije, Portugala, Islanda, Bosne i Hercegovine, Rusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Azerbajdžana, Armenije, SAD-a, Turske, Irana, Nepala, Afganistana, Bangladeša, Kenije, Maroke, Egipta. Žiri festivala čine poznati filmski stručnjaci iz 10 zemalja. Moto festivala je 'Dijalog kultura kroz kulturu dijaloga', navodii se u priopćenju RTRS.

Iako je Međunarodni festival muslimanske kinematografije u Kazanju prvobitno zamišljen kao platforma za muslimanske filmske stvaratelje, vjerska pripadnost filmskih stvaratelja, koji su poslali svoja ostvarenja nije uzeta u obzir tijekom procesa odabira. Važno je da njihovi filmovi promoviraju ideje tolerancije i mirotvorstva, kao i načine za izgradnju konstruktivnog multikulturalnog dijaloga.

Tijekom svog postojanja, festival je stekao status prestižnog foruma kinematografa, postao je nezamjenjiv atribut kulturnog života Kazanja, manifestacije koja doprinosi jačanju imidža Kazana kao kulturne prijestolnice. Festival su 2005. godine osnovali Ministarstvo kulture Republike Tatarstan, Izvršni odbor Gradske uprave i gradonačelnik Kazanja i Vijeće muftija Ruske Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close