Oproštajno pismo

Zbogom, djede i bako!

Ovi naši mamlazi su nesposobni organizirati prikupljanje komunalnog otpada, nesposobni pustit kolektor otpadnih voda u promet ... I oni da mi uvedu red u suzbijanje epidemije. Nema šanse.
Kolumna / Kolumne | 11. 03. 2020. u 09:11 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako sam govorio, što se tiče respiratorne bolesti koju izaziva novel korona virus, nema straha za paniku, ukoliko se na vrijeme pozdravite sa svojim starijim članovima obitelji, odvedete ih najbližem notaru i napravite oporuku.

Gotovo isključivo ovoj bolesti podliježu stariji od 60, uz iznimke koje su uglavnom druge krizne skupine. Što se tiče mlađih – sve OK, redovita gripa, grlobolja ili upala pluća.

Nadalje, potvrđuju se i proročanstva istaknutih vjerskih mislilaca, youtube propovjednika: ovo je Božja kazna što Kinezi proganjaju katolike i muslimane. Kako vidimo, gdje god su vjerske dogme daleko od božanskog nauka, dolazi do nereda s koronom.

Logično, osim Kine stradali su opako Iran i Italija. Ostaje još Biblijski pojas u SAD-u pa da je proročanstvo ispunjeno u cijelosti.

Opet, Međugorje potpuno pusto, bravo, tako se iskazuje vjerovanje u jedinoga istinskog svemoćnog sveznajućeg, a ne tamo neki nevidljivi virus što se vozi u Fordu.

Novel korona virus pokazao je i zavidno poznavanje granica, dakle, poharao je čitav svijet, osim Kosova, unatoč najavljenom carinskom rasterećenju.

Virus je, osim proglašenja samostalnosti od Vučićeve Srbije, uspio i nemoguće – očistiti zrak iznad Kine, zakrpiti ozonske rupe i smanjiti potrošnju goriva unatoč nevjerojatnom pojeftinjenju svugdje, jel, osim u Bosni i Hercegovini.

Skidam kapu novel korona virusu jer je naučio ljude da slinavi radnik treba ostati kući na bolovanju, a ne da bolovanje uzme pa da prekopava vinograd i provodi vikend u šopingu u Italiji.

Na kraju, što se virusa tiče, imao je pozitivne učinke i na bonton – napokon ste počeli prati ruke, a istodobno ste prestali s iritantnim grljenjima, cmakanjima i vrištanjima kad se sretnete. Lijepo dakle, samo naklon glavom, dozirano, ionako te prijateljstvo ne zanima, nego si dobar s njima samo da te tko ima zamijeniti u smjeni i donijeti ti jabuku u svatove.

Na kraju, moj najbolji prijatelj Linux računalo i ja napokon smijemo bez stida reći da nema ni najmanjeg razloga za brigu od virusā, što virtualnih što bioloških, ionako jedini istinski kontakt ostvarujemo međusobno.

Podići spomenik koroni

Nadalje, ovaj od Boga poslani virus učinio je i zanimljive preokrete u domaćoj ekonomiji, čitam o ovom poduzeću Arox iz Ljubuškog koje traži radnike koji šiju jer ne mogu osvojiti narudžbe zaštitnih maski.

Jesi li naučio, druže Dragane, kako se pokreće domaća proizvodnja, a ne kao ti u Sokolu i Aluminiju? Kakvi inputi, kakav repromaterijal, skupštine dioničara, subvencije cijena...

Ideja, inovativnost, prepoznavanje trenutka, preorijentacija proizvodnje... Treba li crtati ili ti je dovoljno jasno?!

Ilustracija / Glavno je zaštititi se

Ukoliko uskoro muževi vikendom prestanu spolno općiti sa 50-inčnim televizorima na kojima ide Serija A, bit će to i veliki blagoslov za obnovu obitelji. Ukinu li sve utakmice, možda krenu posvećivati pozornost svojim suprugama, razgovarati s njima, provoditi vrijeme s njima, družiti se s njima, i isto tako one skrenu pozornost s instagrama na njih i djecu i dogodi se reforma obiteljskih vrijednosti.

Možda nam to izliječi iks noge u djece, možda prestanu nositi naočale od buljenja u mobitele, nauče izgovarati R i govoriti u kraticama (WTF OMG LOL). Ako se još i to dogodi, onda treba koroni podići spomenik u svakom našem malom mistu.

I onda skladati pjesme koroni kao što smo svojedobno Titu, pionirske zakletve, sletovi... ah, OK, možda ne baš sletovi, to su događaji s više od 1000 zvanica, to nije u redu. Ma šta nije u redu, majke ti kako svate u Hercegovini napraviti bez 1000 zvanica?! E sad to me već malo brine.

Ako zora ne svane

Uostalom, ja razumijem i blagu zabrinutost, ne baš paniku, ali zabrinutost da. Uče li nas tako otkako smo bili punoglavci? Collinsine Igre gladi, distopijski serijal Veronice Roth, Mathesonov Ja sam legenda, serije Pleme s prijelaza stoljeća, Djevojčica iz budućnosti iz nama poslijeratnih godina. Pa čak i posljednjih godina serija 100.

U svim tim nekim mračnim scenarijima dođe neka boleščina ili slična kataklizma koja potamani većinu odraslog stanovništva i onda se društvo nanovo formira. Odgojili su nas bolan da ovako umiremo, barem generaciju koja je gledala televizijski program u pubertetu.

I sad kaže, nemojte dizati paniku. Pa nećemo, samo ćemo malo dizati paniku. Kako nećemo dizati paniku!!!!!!!

Svijet se sprema za drugu španjolsku gripu, a u Bosni i Hercegovini glavne su teme i dalje predsjedništvo, referendum, apelacija.

Smijali ste se Kinezima, oni su zaustavili epidemiju, korona je tamo u stagnaciji. Vidite koje je rasulo u Italiji, počelo se prelijevati na Zapad. Nas iskreno štiti samo činjenica da smo zaostali, ali eto korone i kod nas, nije ona ni rasist ni nacionalšovinist, niti razlikuje bogate od siromašnih.

Nego što ćemo mi kad kod nas u punoj snazi i zamahu dođe? Ovi naši mamlazi su nesposobni organizirati prikupljanje komunalnog otpada, nesposobni pustit kolektor otpadnih voda u promet, nesposobni prodati sasvim funkcionalno poduzeće za proizvodnju metalnih legura, nesposobni osigurati pozitivno poslovanje bolnica, nesposobni u konačnici odlučiti koji su neradni dani u državi, helou!!!

I oni da mi uvedu red u suzbijanje epidemije. Nema šanse. Nego ti ja svaki dan nazovem svoju mater i ćaću, ako se već ne vidimo, ispričam se s njima kao da sutra neće biti i predam se pravom Bogu, ne ovom iz crkvi i džamija nego pravom Onom što se ne plaši viroza, da upravi sa mnom ukoliko zakašljem ili ne daj Bože kihnem.

Eto, čitatelji moji, ako i ne bude tjednog promišljanja i iduće hefte, ako pokrepamo svi od korone, volim vas sve makar 'vake. Skupa s veleposlanicom Spaljenom. I onom prznicom Komšićem. I pjevačem Milom. I najboljim jaranima Baketom i Gagim. Da ih nema, možda nam čak i ne bi bilo bolje.

Ali jedno je sigurno, čak i s njima ovako nesposobnima, ukoliko nas pokosi korona kao Tale, financijski će se oporaviti zavodi mirovinskog i invalidskog osiguranja. Svako zlo za neko dobro. Gledajmo to s vedrije strane, nije lako ni podizat penzije.

Kopirati
Drag cursor here to close