Oprostite, jeste vi novi?

Vještice iz(nad) Salema

Najžalosnije što mi već mjesecima znamo kako će završiti sapunica, ovi zavadi pa vladaj stručnjaci će i idućih četir' godine nastaviti Ljubino naslijeđe prašine u očima (doslovce ljeti), čardak-pasarele ni na nebu ni u Zaliku, 3±2 komunalna poduzeća
Kolumna / Kolumne | 10. 02. 2021. u 09:30 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je povjesničar, filozof i pisac François-Marie Arouet, poznatiji pod svojim umjetničkim imenom Voltaire, bio na samrti 1778. godine, doveli su mu svećenika, prema običajima u njegovom kraju. Međutim, Voltaire je čitav svoj život proveo kritizirajući katoličku crkvu, a štoviše, jedan je od zagovornika razdvajanja crkve i države, tako da nije baš bio oduševljen idejom.

No opet, to je 83-godišnjem starcu bio već drugi put te godine da je bio na samrti pa kako je i sam pomislio, nije zgoreg ni pokušati.

I tako u jednom trenutku veli njemu svećenik: - Odričeš li se Sotone?, a starac šuti. Svećenik ponovi, on i dalje šuti. Svećenik se malo nakašlje pa glasno zavapi:
- François-Marie Arouet, odričeš li se Sotone?

Starac podigne obrve u stilu 'čuo sam te i prvi put, štas dereš' pa mu odgovori:
- Oče, u ovim teškim trenutcima više bih volio suzdržati se od javnog izjašnjavanja. Znate, ne trebam novih neprijatelja.

Ovako nekako danas izgledaju izbori gradonačelnika u Mostaru. Velim izbori, jer evo već vidite kako je to veća sapunica od Santa Barbare i Divlje Ruže zajedno. Još fali samo kakva bakica uz kavu i rahat lokum da drekne: - Ne prebacuj, davidim bogaret oćel se uzest!?

Najžalosnije što mi već mjesecima znamo kako će završiti sapunica, ovi zavadi pa vladaj stručnjaci će i idućih četir' godine nastaviti Ljubino naslijeđe prašine u očima (doslovce ljeti), čardak-pasarele ni na nebu ni u Zaliku, 3±2 komunalna poduzeća, vječitih obrnutih sifona i ukazanja piralena, Moneparkiraj i tako dalje......

PrijA je bilo bolje

A sve su zakuhale njih dvije. Najprije Irma. Kad joj čuješ onu visoku frekvenciju glasa i onaj brzi govor, melje li melje, pogledaš je u oči, ono te stakleno nešto probije ledom. Znaš odmah da je vještica. Ona će nama uvalit demokraciju. Šta je Ljubi falilo? Ništa, brate, sve čovjek ima, samo zdravlja. Khm! Kako je ona mlada došla uopće tu, gdje je uopće bila '93., šta veliš devegodina imala, lažeš, pa oklen nje u politiKi. Ta će ona, kad se Mostar branio, ona se barbikama igrala. Šta nije barbika bilo tad. Pa zato i jes' taka ispala.

I uz bok njoj ona Boška. Bolan na Boški, čim je čuješ, osjetiš da nešto ne valja. K'o anamo je nji'ova, a priča k'o naša. Nju je bolan hadeze podvalio k'o onog Božu Vreču za siromašne. Šta kažeš tužaka se s hadezeom?! Godinama tako, veliš?! Oko rupe?! Ma šta bolan?! Ma kukavičje jaje onog lojalnog Srbina Peđe što je prevrno vladu Kantona Sarajevo. Znao sam ja da je ona nami podmetnuta. I čuj nije tu, a glasa. Pa đe to ima?!

Malog onog Armana začarale njiha dvije, ne zna momak šta priča, al' nadoće. Kakva je to uopće koalicija Irma i Arman, isto neki deterdžent za pranje suđa, Irman i Arma, ja ja, Irma i Arman. On je bolan ovdje u Hercegovini prirodno probosanski or'jentiran. Šta Bosna, jašta vego Bosna, jok eto je Herceg-Bosna!

Bolan, njih dvije su uspjele začarati onog spavača Inzka mincka vincka pa poništio izbore. Šta udi ako se naglas kaže za koga si glas'o?! Kako nije demokraCki. Nemoj ti meni objašnjavat demokratiju, ja sam '93. puškom odbranio demokratiju.

Ej, dušo, k'o nam brani

Da se ne zezamo. Ukoliko se vratite 12 godina unatrag, vidjet ćete kako se apsolutno isti scenarij ponavlja. Prepiranja oko glasovanja tajno i javno, krugovi unedogled, pa se zove OHR da tumači. Pa će se zvati u jednom trenutku OHR da protumači svoje tumačenje. Nisam za ovo morao guglati, na moju žalost, aktivni sam sudionik tih događaja, tada mi je izgledalo kao farsa, ali sada vidim da je to Mostar makar vaki.

Jedina istinska razlika onog festivala demokracije u Gradskom vijeću Grada Mostara jest što je tada Irma vodala kenjca, a sad ima mladog Armana što treba valjda nadoć'. Nije Salem sa svojim prebogatim iskustvom u narodnoj trpezi naglasio koliko Arman treba nadolaziti: 45 minuta, sat, sat i pol... Ima doduše, još jedna razlika, novi su glumci u ovom nastavku travestije Mostar – tad je bio Vidović, Ćorić... sad su Zelenika i Marić. A sve ti je ostalo isto. Isto loš nastavak američkog blokbastera. Nije valjao ni prvi, ali dobili lovu za nastavak.

Izbori 2032. godine

Najgore je što su upregnuta sva oružja u ove izbore u Mrduši Donjoj. Vjerske institucije rafalnom paljbom, svim raspoloživim sredstvima pucaju. Voltaire bi se sada u grobu okretao da ovo sluša. Srećom, ovo je selo zanimljivo samo nama u BiH. Jer je vukojebina, oprostite mi što psujem.

Prisjetimo se, HDZ je nadmudrio SDA kada su imali samo sedam vijećnika, doduše za taj projekt trebalo im je godinu dana. Danas je HDZ mnogo jači, pojedinačno najjača opcija u Vijeću. Pa otkud onda logika SDA da ovoliko upiru?! Svjesni su i da su ovo posljednji izbori po režimu nametnutih šest općina/izbornih jedinica prema kojima gradska raja ima najviše birača, a najmanje predstavnika. Obvezali su se da će to promijeniti. Inače opet 12 godina do sljedećih izbora. I onda upri da selo dobije bolji položaj nad gradom.

Nema to, dakle, nikakve veze s nacijom, pa Salem je preferencijama otimao glasove svojim Bošnjacima, ovima što ih sada zove da daju podršku Guzinu – Armanu, Irmi, Lovcu... i sad ovim pričama Salem goni vještice samo kako bi graCku raju prevrnuo samu na sebe, da ne skontaju da je cilj Salema Marića pred penziju postavit za predsjednika Gradskog Vijeća, da bar jednom u karijeri ima titulu, kad je već nemoguće napredovati kroz more Izetbegovića.

A HDZ. Ova se stranka već o sebi zabavila, vidite koliko je mlađih lica, zanemarimo li metuzalema koji zna kako je Vijeće funkcioniralo u vrijeme progona staljinista. Ali ovdje nema gumenih kuglica pa da čuješ za koga je "tajno" glas(ov)ao vijećnik.

Ono što mene jedino brine jest da sada konačno imamo zrelu oporbu u vijeću: BH Blok, HRS, PMP, zajedno imaju 10 ruku, a nerijetko će im se pridružiti i Velibor, to je jasno i bez petljanije vjerskih institucija.

Umjesto da sada razmišljamo o inicijativama civilnog društva, kako njih 11 da pronađu još sedam sekretara SKOJ-a pa da dobijemo jedinstvenu kružnu liniju na obje obale Neretve ili besplatne udžbenike svoj gradskoj djeci ili free wifi barem u turističkoj zoni Starog grada... mi gubimo vrijeme na aber kog ćemo doktora. Svejedno je, gradu treba menadžer, a ne doktor ili što je još gore, da golman nastavi despotiju. Golman nam je sve već branio. Mislim, zabranio. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close