Mostar 2025

Vijesti iz budućnosti: Konačno rješenje za mostarske bicikliste?

Kolumna / Kolumne | 05. 01. 2016. u 11:23 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugogodišnji problem grada Mostara  je nedostatak uređenih biciklističkih staza. Podsjetimo, nakon stalnih vapaja biciklista ovoga grada, dio pločnika označen je crvenom ciglom još davne 2015. godine. Iako je mnogima izgledala tek kao neslana šala, trasa od tridesetak metara  je tada pompozno nazvana biciklističkom stazom.

Nije drukčije bilo ni kada je 2017. otvorena slična biciklistička staza u Zagrebačkoj ulici, u dužini od 12,5 metara, popularno zvana "kod kontejnera" , kao ni kada je 2018. uz prigodnu svečanost biciklistima Mostara na uporabu predana biciklistička staza unutar novog kružnog toga kod Đačkog doma, promjera tri metra.

Posebno je teško vrijeme za bicikliste nastupilo 2020. kada je Biciklistički klub Mostar proglašen terorističkom organizacijom, jer se nekoliko njihovih članova, navodno slučajno, zabilo u Audi Q7 u vlasništvu tajnice županijskog premijera.

Ipak, nakon godina i godina bez pravog rješenja, doživotni gradonačelnik grada Mostara, Ljubo Bešlić, početkom prošle, 2024. godine obećao je konačno riješiti problem bicikliranja u gradu Mostaru i to na, citiramo, „način do sad neviđen u svijetu, čime će Mostar ponovo postati jedan od prepoznatljivih gradova s biciklistima kao prepoznatljivim simbolom življenja“. Također, doživotni gradonačelnik je najavio tada da će Mostar zbog  izgradnje prostora za bicikliste postati jedno veliko gradilište.

"Kao što znate, mi od završetka izgradnje kolektora prije pet godina nismo imali nikakav veliki infrastrukturni projekt i došlo je vrijeme da malo oživimo grad. Ipak se nešto mora učiniti za preostalih 35.000 stanovnika", kazali su iz Gradske uprave.

Krajem prošle godine doznali smo da su se u priču oko rješenja biciklističkih staza u Mostaru umiješali japanski investitori, koji su iskazali spremnost  da financiraju izvedbu kompletnog projekta, te su za tu prigodu izdvojili oko 20 milijuna maraka, ali pod uvjetom da se staze ofarbaju u žutu boju, čime bi se odala počast japanskim žutim autobusima, koji i danas voze na redovnim autobusnim linijama MO Busa.

Prvog dana svibnja ove godine konačno je predstavljen projekt, za koji su, po uzoru na sličan projekt u Zagrebu, tvrtki koja je uradila idejno i izvedbeno rješenje uplaćeni simbolični novci, od nekih 12 milijuna maraka. Ostatak novca trošit će se transparentno, kao i do sada. S tim da će se ipak odustati od prvotnog projekta i uz pomoć domaćih stručnjaka iz gradske uprave određene stvari prilagoditi mostarskim specifičnim reljefno – urbanističkim značajkama.

Naime, odustalo se od pravljenja biciklističkih staza i njihovog farbanja u žutu boju, ali će zato na svakom pločniku u gradu  biti postavljeni sobni bicikli ofarbani u karakterističnu žutu boju, dok će na najprometnijim ulicama, kao što su Kralja Tomislava, Titova, Radićeva, kao i na Bulevaru, biti postavljena čitava "jata" sobnih bicikala, koja će biti fiksirana za tlo, te opremljena svim potrebnim mjernim instrumentima. Za sigurnost bicikala biti će formirana čitava posebna zaštitarska postrojba, a svaki bicikl pratit će i po dvije nadzorne kamere, za čiju nabavku će grad pronaći sredstva u kreditnom zaduživanju kod jednog mostarskog gospodarstvenika.

Cijena vožnje biti će simbolična, naglasio je gradonačelnik, pa će tako pola sata koštati od 5 do 10 KM, ovisno o zoni u kojoj se nalazi bicikl. Računa se da će i veliki broj turista iskoristiti priliku voziti naša bicikla, pa se očekuje da mostarski žuti bicikli postanu nešto kao njujorški žuti taksi, brend prepoznatljiv u čitavom svijetu.

Na primjedbu novinara kako je smisao bicikliranja uživanje u krajoliku i kako bi svaki biciklist htio na vlastitom sjedalu obići niz prirodnih ljepota grada i okoline, gradonačalnik je kazao kako će za tu svrhu ispred svakog bicikla biti montiran monitor na kome će se prikazivati slajdovi mostarskih znamenitosti. „Bit će kao pravo“, kazao je doživotni prvi čovjek grada, te dodao da će se za monitore grad dodatno zadužiti kod komercijalnih banaka po najpovoljnijim uvjetima.

"Također planiramo sagraditi nadstrešicu nad svakim biciklom, tako da će se oni moći koristiti u svim vremenskim uvjetima", dodao je gradonačelnik.

"Neće više biti brige oko upadanja u rupe i prskanja vodom i blatom", kazao je s osmijehom na licu.

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora, da bi se Mostarce i njihove goste potaklo da što više koriste nove bicikle, zabranit će se uporaba običnih bicikala na mostarskim ulicama.

"Time će se stvoriti uvjeti da se korisnici automobila u gradu, posebno vlasnici SUV vozila više ne moraju brinuti hoće li im neki biciklist pasti pod kotače, ili ne daj Bože, oštetiti lak na vozilu“, kazao je gradonačelnik i dodao – "A i biciklisti će profitirati jer neće više morati kupovati i održavati svoja bicikla, jer  za sve će se pobrinuti Grad Mostar".

Neslužbeno, Gradska uprava je već dogovorila zgodan aranžman za sve dosadašnje vlasnike bicikala – oni će moći predati svoje postojeće bicikle do kraja godine i po povoljnoj cijeni otkupa kod poznatog mostarskog oitkupljivača željeznih sirovina, te tako čak nešto i zaraditi.

"Očekujemo da će zarađen novac, a po sadašnjim naznakama, bit će to 25 feninga po kilogramu bicikla, utrošiti na vožnju našim gradskim biciklima", kazali su iz Gradske uprave Mostara, očekujući punu suradnju preostalih biciklista u gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close