Pregled tjedna

Tko ne skače trijezan na Dinu Merlina, mrzi Bosnu

Kolumna / Kolumne | 19. 12. 2016. u 09:18 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.12. – Ponedjeljak

Sve se glasnije spominje kako će Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na remont. Naime, radi nemogućnosti dogovora oko Zavoda za zdravstveno osiguranje, te usidrenog problema oko policijskog komesara, čini se kako će se ponovno dijeliti fotelje.
I dok se pokušavaju izjednačiti jezičci na vagi stranačkih pozicija, čelni ljudi složni su kako je ova županija nemoćna pred kriminalcima, a sve je više neriješenih slučajeva i sve više misterija.
Narodu ne preostaje ništa drugo nego čekati da se među dužnosnicima pojavi neki čarobnjak s čarobnim štapićem umjesto batine za zdrav razum.

13.12. – Utorak

U modi je curenje povjerljivih informacija, pozivanje na dobro obaviještene izbore i dobro čuvane dokumente. Tako je nakon licitiranja s brojkama oko potencijalnih terorista u BiH, objavljeno uz podebljanu ekskluzivnost kako će NATO reagirati ako opet plane na Balkanu.
Kao da nekome treba neki pouzdan izvor da bi zaključio kako će, ako opet kresne na Balkanu, kresnuti ionako upaljen svijet s NATO-om u njemu.

14.12. – Srijeda

Ustali su se Sarajevo i još poneki gradić u BiH kako bi prosvjedovali za mir u Aleppu. Uvijek spremni poslati poruku drugima kako smo najbolji i najčistijeg srca, nemamo nekog drugog organa kada treba prosvjedovati za nas i za mir u našim glavama.
Nikad se, ma koliko mi glumili o tome, nećemo zagrliti i izaći skupa dignuti glas protiv naših nemira jer previše je vizija u našim glavama više od zvijeri nad Aleppom.

15.12. – Četvrtak

Ponovno je prokuhalo na relaciji SDA Fahrudin Radončić. Čini se kako ipak nedovršena epizoda mora imati nastavak pa će nas uveseljavati razmjena vatre između pomirenih neprijatelja.
Smiješan je bio onaj tko je i pomislio da će dva Prva u Bošnjaka zakopati ratne jezike i zaboraviti tek tako što su jedan drugome sipali u lice. Kad je Radončić malo razvezao jezik, Bakir Izetbegović pobrinuo se da turskim novcem napravi novine koje bi ga branile od Avaza. Kad je Radončić pretjerao, pobrinuo se da proradi pravna država i stavi ga iza rešetaka, a kad je počelo pucati na svim zalijepljenim ljubavima, onda su, čini se, odlučili i oni puknuti.

16.12. – Petak

Pozivalo se na zakon o javnom okupljanju ili ne, Sarajevo je još jednom pokazalo kako je posno i smiješno. Najluđa noć u godini, taj istročeni marketinški trik, u Sarajevu će biti najsuša noć u godini. Ne zbog redukcija vode u kojoj se ta metropola svemira – još samo to sebi ne tepaju – nego zbog odluke da se na koncertu svetoga Dine Merlina ne smije piti. Čupali se gradski i županijski oci ili ne čupali, kasno im je iščupati se. Izgubilo je davno Sarajevo svoje raširene ruke. Jer, tko ne skače trijezan na Dinu Merlina, mrzi Bosnu.

17.12. – Subota

Bošnjačko-hrvatska sprega donijela je pozitivnu promjenu i prevagu, rekao je Bakir Izetbegović. Rekao bi čovjek da u Bosni i Hercegovini, odnosno u Federaciji BiH, cvjeta ljubav da se od nje ne može obraniti. Ustvari se dvije politike ne mogu ni nacrtane. Najbolji dokaz za to su ključne stvari o kojima se koalicija nikada nije dogovorila. Niti će.

18.12. – Nedjelja

Od trijeznog Sarajeva, tužnija je samo jelka na gradskom trgu u Tuzli. Dok se raznim kriminalcima daje da sijeku šumu po Bosni kako im se sjekira digne, jedna državna razina nije u stanju nabaviti jelku koja ima više od sedam grana.
Sluh i mamac za turiste jednako su nam jadni kao i uvažavanje raznolikost kojom se lažemo.

Kopirati
Drag cursor here to close