Rješenje

Svi na budžet jednim potezom!

Zna se da postoje zajamčena radna mjesta ''na budžetu ili javnom preduzecu'' i da se s njih ne odlazi čak i onda kad se na njih ni ne dolazi.
Kolumna / Kolumne | 11. 09. 2018. u 10:24 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postoje ''dva poteza'' kako zaustaviti odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine, tvrdi u svojoj Facebook-predizbornoj-poslanici Eldin Vrače, predsjednik stranke Snaga centra i nositelj liste za Parlament Federacije BiH.

Prvi je potez minimalna satnica od 7KM, a drugi ''jeste da Država garantuje svakoj porodici jednog zaposlenog na budžetu ili javnom preduzecu čime bi dali garanciju opstanka mladih u BiH''.

I eto rješenja kojem se velika većina u ovoj državi ionako nada. Svi bi ionako na državne jasle. Jednim potezom, napisanim s kvačicama i bez.

Samim rođenjem postaneš na neki način muzač državne sise i nije te briga kako ćeš raditi svoj posao jer će, i ako dobiješ otkaz zbog nerada i aljkavosti, posao pripasti nekom drugom u obitelji. Jer, kako kaže potez, zajamčeno je svakoj obitelji da će jedan član primati plaću iz proračuna.

Tako bi se moglo dogoditi da u uredima elektroprivreda, pošta, bolnica… rade djevojčice i dječaci i da se umjesto igre nekih zanimanja stvarno i zajamčeno dadnu u poslove svojih izmaštanih zanimanja.

Sam predlagač poteza, na komentare svojeg programa iznesenog na društvenim mrežama, rekao je da je ''zanimljivo kako društvene mreže pokazuju i prikazuju različitost pogleda na problematiku u cjelini''. Inače, društvene mreže, u svojoj konačnici, i jesu napravljene da drugačije ne mislimo.

''Jednostavno rečeno, to vam dodje kao kad igrate igricu, dobri ste na Levelu 1 i kada predjete na Level 2 odmah vas ubiju. Jednostavno neko je stvoren za mikro poglede i u ekonomiji i društvu u cjelini, a neko za makroekonomiju i makro poglede u svemu što radi. Zato neznalice, uhljebi i hejteri pokažite šta ste napravili u životu'', piše kandidat budućim uhljebima koji nisu razumjeli njegove poteze.

Jasno je da nakačeni na proračunsku sisu neće imati prevelike potrebe pokazivati što su napravili. Zajamčeno im je da će mlaz iz proračuna kapati u kuću i najgore što im se može dogoditi da pozapošljavaju sve u kući pa ako dobiju otkaz da nemaju kome prepustiti službu. Ali bi onda tužili državu za ugrožavanje zajamčenih prava i dobili bi posao natrag.

Može biti da se radi o ''mikro razmišljanju i mikro pogledima'' hejtera i uhljeba, kako to predlagač poteza kaže, ali čudno je zajahati izjahanu grbaču uvijek prazne blagajne i čekati da se svi pretvorimo u one što nemaju potrebe dokazivati se jer ne mogu ispasti iz hranidbenog lanca.

Potez Drugi je, ako predlagač nije najbolje shvatio, već odavno na djelu. Zna se da postoje zajamčena radna mjesta ''na budžetu ili javnom preduzecu'' i da se s njih ne odlazi čak i onda kad se na njih ni ne dolazi.

Oni pak što nisu na grbačama gube svoje vrijeme tražeći u predizbornim programima neku slamku. Ne za sisanje mlijeka iz budžeta nego za uhvatiti se rukom i još jednom pokušati ostati.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close