Deklaracija

Saburli Sabor

I od ovog Sabora očekujem kao i od dosadašnjih, neke dokumente kojih ćemo se blijedo sjećati godinama unatrag poput Kreševske deklaracije. Ukratko, mnogo najava pravne i institucionalne borbe za magično hrvatsko pitanje, ali uistinu mnogo sabura kad
Kolumna / Kolumne | 23. 01. 2019. u 10:35 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najvažnija stvar u političkom životu bosanskohercegovačkih Hrvata je ovog vikenda. Oko šest stotina zvanica, praktično svi koji su netko međ' Hrvatima izabrat će kreatore buduće politike hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Posljednjih tjedana raspravljalo se o Deklaraciji HNS-a i što će sve uključivati ista, posljednjih tjedana jedinstvo su pokazala i dva HDZ-a. Mnogo simbolike, ali gdje su bosanskohercegovački Hrvati da vide taj boljitak, gledaju ga iz Njemačke i Irske.

Vrlo je nedolično usporediti hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini s ranom na hrvatskome biću, ali je još nedoličnije reći da će rana jednako zarasti, stavio na nju flaster ili izolir-traku. Ne liječi zavoj ranu, nego vrijeme. A vrijeme je odavno iscurilo.

Još jedan Dokument

Što će konkretno donijeti Deklaracija, sve sasvim poznato, sličnih je dosad objavljeno mnoštvo. U ovoj će možda konkretnije biti riječi o Izbornome zakonu BiH, to je nešto što najprije Martinova klika nije htjela mijenjati (Aprilski paket), a onda je isti Božo iz te klike imao apelaciju da koga nema, bez njega se može. Jest, to je isti taj Božo što je godinama u Hrvatskom narodnom saboru sjedio u ime HDZ-a 1990, čiji član ni formalno ni pravno više nije bio. Apelacijom je i konačno postavljen temelj za stavljanje točke na izgon Hrvata iz Republike Srpske, između ostaloga. Točka je bila odluka SIP-a da eto više nije rat pa ćemo nanovo popuniti Dom naroda. Po novom popisu.

Kao stranački vrhovi se haman pobunili pa apelacija pa implementacija i sad ćemo imati federalni Dom naroda, ali nećemo imati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, jer više je stalo članovima Hrvatskoga narodnoga sabora da podrže Dodika u protivljenju MAP-u nego li da kao nositelji euroatlantskih procesa kažu da se smiju implementirati samo zakonski uređene stvari, npr. Dom naroda u tom slučaju ne bi išao.

Na tom tragu je i vikend Deklaracija, koja će samo podsjetiti što je to sve što su hrvatski političari stopirali jer je bilo i pametnijeg posla. Tipa, Izborni zakon, bilo se preče boriti za kladionice. Ili, Grad Mostar, bile su preče građevne zone (ako ste zaboravili, oko toga su se posvađali pa je ukinuto GV Mostara).

I od ovog Sabora očekujem kao i od dosadašnjih, neke dokumente kojih ćemo se blijedo sjećati godinama unatrag poput Kreševske deklaracije. Ukratko, mnogo najava pravne i institucionalne borbe za magično hrvatsko pitanje, ali uistinu mnogo sabura kad je u pitanju djelovanje.

WWJD

What would Jesus do? (Što bi Isus napravio?) je pitanje koje si Amerikanci često postavljaju kada žele odvagati što treba napraviti. Što doista treba napraviti oko hrvatskoga pitanja?

Tisućama godina Jevreji su živjeli po strogim pravilima uklesanim u dvije kamene ploče i još stotinama sličnih koja su se nakačila kao dogme u stoljećima koja su uslijedila kamenim pločama. Isus je došao, kao zadnji pokvarenjak, komunjara, zanesenjak, liberal... i u tri godine sva ta tisućljetna pravila izvrnuo naopačke. I danas se mi kunemo u ta pravila koja je on izvrnuo. Eto što bi Isus napravio, on bi učinio sve iznova i novo.

Isto ovako, mi živimo po svetim pločama dejtonskim i ne bismo ih mijenjali niti u slovo. Nema veze što kao Jevreji prije dvije tisuće godina sve zapravo živimo naopačke, Dayton je svetinja. Baš kao što su farizeji naklapali i deklarirali o obvezama i pravima u životu običnog Jevreja, tako HNS postoji samo da bi zamazao hrvatsku političku volju. Jer, ukoliko se s nečim ne slažeš u vezi HNS-a, onda si ti jednostavno protiv Hrvata kao takvih. Ako ti nije Komšić non grata, sorry, ne smiješ nositi kockice kad je Hrvatska na Euru ili Mundijalu... isto kao: Ko na skače, protiv Bosne je.

A što bi Isus napravio? Došao bi pred hram i pobacao tezge. Religija, vjera, narod... nisu tezgarenje. Ne možeš jedan dan biti nositelj euroatlantskih procesa, a drugi dan reći da je u pravu onaj nasuprot MAP-u. Mislim, možeš. Možeš biti farizej pa proglasiti Isusa neprijateljem Rima. Isti klinac.

Ne može ti Komšić biti non grata, a Lisica grata. Pobogu. Oba su pucali po Hrvatima. Eto što treba HNS. Zauzet stav. I konačno se jednog stava držat k'o pjan plota.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close