Voda do grla

Ravnodušni vladaju ravnodušnima

Stojeći u poplavljenom dvorištu, javljajući se u zabrinutom televizijskom dnevniku, jedan građanin kaže kako je ''svaki put isto'' te da vlast kaže da su spremni a kad voda dođe nigdje nikoga.
Kolumna / Kolumne | 14. 05. 2019. u 10:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jadno i žalosno bilo je gledati prozirni izvještaj jednog portala o tome kako se ova zemlja ''svim silama'' bori protiv poplava. Tekst je bio ilustriran snimkom na kojoj se vidi nekoliko vreća s pijeskom poredanih kao ''babini zubi'' pa voda prolazi kroz njih kao da ne postoje.

Snimka je to koja pokazuje svu silu naše nesposobnosti da se uhvatimo u koštac s bilo s čim osim s prizemnim političkim previranjima koja osiguravaju sigurno i ugodno vladanje resorima koji se onda sigurno i duboko isisavaju.

''Prirodne katastrofe su prijetnja gdje god da se dogode. Ali kad pogode poslijeratno društvo, koje je već pod dubokim društveno-ekonomskim i političkim stresom, njihove posljedice postaju dalekosežnije nego što je pitanje ogromne cijene u životima, imovini i svakodnevnom životu. One razotkrivaju u svojoj razornoj destrukciji slabost institucija, neefikasnost vlade i često ravnodušnost i kratkovidost političara i tehnokrata'', stoji u jednom izvještaju o poplavama koje su ovu zemlju nespremnu dočekale 2014. godine.

Malo će se tko složiti da priložena definicija nije istinita, ali će sigurno biti onih koji će se usprotiviti činjenici da je sve nakon poplava, koje su pokazale tko to nama vlada, dokaz kako ravnodušni vladaju ravnodušnima. Građani, koje su kratkovidni, sebeljubni lideri pustili na milost i nemilost poplavama unatoč golemom novcu prije poplava i još golemijem poslije, ostali su ravnodušni na to da nitko prstom nije mrdnuo za njih.

Milijuni i milijuni slili su se u ovu državu na dnu bez dna nakon što je prije pet godina voda opustošila dobar dio zemlje. Program saniranja poplava traje još i danas, a koliko su oni što upravljaju novcem i strategijama spremni, najbolje govore razbacanih 20-tak vreća.

Valja se sjetiti da se po lijenim bh sudnicama raskrinkavaju oni što su krali i preprodavali donirane traktore pa ne bi trebalo biti previše mudrolije oko toga da je potopljen u nečijoj slini pohlepe i novac namijenjen saniranju posljedica poplava i pripremama za neke nove koje su nam, eto, najavljene došle.

Stojeći u poplavljenom dvorištu, javljajući se u zabrinutom televizijskom dnevniku, jedan građanin kaže kako je ''svaki put isto'' te da vlast kaže da su spremni a kad voda dođe nigdje nikoga. Za to vrijeme, vlast govori kako ''nije na odmet oprez''.

Pokazat će, nažalost, i ove poplave ono što ravnodušni odavno znamo - novcem i strategijama upravljaju oni koji nemaju ništa drugo osim strategiju za novac. Ravnodušno ćemo se sjetiti i Jablanice i snježnog kolapsa jer je na tenderu naš novac dobio netko tko nije imao kapacitete čistiti snijeg s prometnica. Naravno, uzbuđeno smo gledali snimke s ceste i ravnodušno ispratili to kako se odgovorni brane šutnjom na bacanje novca. Ravnodušno smo odmahnuli rukom kad je nemoćni čistač ostao čist kao što smo odmahivali rukom i branili se od ljubomore gledajući dužnosnike civilne zaštite kako sline na vozilima kupljenim našim novcem vozikajući se iz zabave i zabavljajući se našim novcem.

Tako će biti i s ovim vodama. Unaprijed smo znali da dolaze velike kiše i da naše, smećem i nebrigom zatrpane rijeke, neće moći izdržati. Jednako tako unaprijed smo znali da naše civilne zaštite, koje novce troše na svoje sline, i naši vatrogasci, koji kad ne gase vatre peru muzejske primjerke vozila, neće moći ništa pred vodom.

''Kada je riječ o koordinaciji u ovakvom društvenom sistemu, opravdan je strah da značajan dio donatorskih i kreditnih sredstava možda i neće doći do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Izgleda da je koordinacija bila dogovorena dok se nije došlo do sredstava. Sad kada se došlo do sredstava, nema koordinacije i, kao i obično, ponovo se nešto treba dogovarati. U takvim uslovima, zaista se može dogoditi da novac ne dođe do onih kojima je najpotrebniji'', stoji u ranije spomenutom izvještaju o poplavama.

Možemo ga, mlitavi i ravnodušni, prepisati za neki sljedeći put.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close