Izbor

Ministarska konstitucija

Paravan su Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj već desetljeće cijelo, jer znate li kako se bira predstavnik Srba u Skupštini HNŽ-a? Kompromisom članova koji se izjasne kao Srbi.
Kolumna / Kolumne | 13. 11. 2019. u 10:21 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svojedobno, bio sam tada tek mladi dopisnik iz Mostara, u Skupštini hercegovačko-neretvanske županije primijetili su nedostatak Srbina. Konstituirajuća sjednica prekinuta je i krenula je potraga za Srbinom, nakon više sati stanke, političari iz vječnih stožerno-štabne koalicije kockasto zelene doveli su naočita mladića u kratkim hlačicama, da ne kažem šorcu, i polo majici. Na nogama svijetle čarape kao u američkih turista podignute visoko preko cjevanice i tenisice, nešto moderno, a neupadljivo, obli klasik ravnih đonova tipa Stan Smith. Bio je to Boris, lokalni trener, a čisto astrološkim položajem retrogradnog Merkura ili Marsa Srbin.

Već rekoh naočit muškarac upao je u oči tajnicama, kolegicama novinarkama, konobaricama preko puta u slastičarni Palma, ali meni je upalo u oči da za njim ide čovjek s odijelom u onoj plastificiranoj foliji što dobiješ odijela s kemijskog čišćenja. Bocnuo sam kolegu novinara, inače i samog Srbina po vokaciji, upitao je li to taj Srbin što ga poput Diogena usred bijela dana fenjerom po gradu traže. Veli on da jeste, ja njemu odgovaram:

- Blesane, što se ti nisi javio, ti si bar došao u odijelu?

Uglavnom, osobno ne bih rekao da je po Borisa taj mandat bio zdrav i human, Boris se jako izobličio, izgubio trokut u ramenima, izgubio ženama privlačne listove, praktično se zaokružio i postao više nalik tjedno omraženom kolumnisti poput nas četvorice zbljeska. Jesu li Srbi bar napredovali u tom mandatu, nisu. Ni dan danas nisu konstitutivni, nemaju pravo na organiziranje nastave srpskog jezika i kulture u lokalnim hercegovačkim školama, ćirilicu mogu naučiti isključivo u okviru Srpske pravoslavne crkve, što je prema mom skromnom mišljenju porazno jer što ako ne sumnjaš u postojanje dinosaura ili panspermiju ili pravo da i svijet izvan Bliskog Istoka posvjedoči čudima abrahamskih religija. Ostat ćeš zakinut za pismo svojstveno većim dijelom istočnoj Europi.

A onda kako putovati ili pratiti Slavorum ili što god već?

Konstitutivan k'o Srbin u HNŽ-u

Godinama, još od vremena kad su fenjerom tražili Srbina Borisa, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije se promijenilo ništa. U Ustavu i dalje stoji guverner umjesto predsjedatelja Vlade HNŽ/HNK, a u Socijaldemokratskoj partiji nerijetko će i naglasiti da se predsjedatelji tako i ponašaju, kao da je proračun njihova vlastita banka, pa se novci paušalno dodjeljuju trima bolnicama (nigdje više bolnica na manje prostora, kako smo mi napredni, čovječe), pa se novci preusmjere u izgradnju kružnog toka u Čapljini nakon što guverner počini prometni prekršaj i skrivi nesreću, pa se ne primjenjuju federalni zakoni o šumama, o dječjim doplatcima, o medicinski potpomognutoj oplodnji, o korištenju privatnih zdravstvenih usluga po tržišnim uvjetima.

Isto tako kako to netransparentno prolazi, jednako tako nas uvjeravaju da su i prava srpskog naroda nezaštićena. Da objasnim, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Bošnjaci su podigli frku oko izmjena Ustava, što bi bila hvale vrijedna inicijativa zelenoga štaba da su oni jednom u suvremenoj povijesti Bosne i Hercegovine podignuli glas za zaštitu srpskih prava. Međutim, oni su se tu pobunili protiv riječi bošnjački jezik, što vjerujem, nema nikakve veze sa Srbima, Srbi su tu došli kao paravan.

Paravan su Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj već desetljeće cijelo, jer znate li kako se bira predstavnik Srba u Skupštini HNŽ-a? Kompromisom članova koji se izjasne kao Srbi. Tako je svojevremeno tu bilo predsjednika klubova Srba koji su inače na razini Federacije BiH pisani kao Hrvati, a i aktualni je prijepor oko pozicije potpredsjednika Skupštine HNŽ-a između hrvatskog Srbina i građanskog Srbina totalna besmislica – naime, Socijaldemokratska partija ne slaže se da potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda bude članica Hrvatske demokratske zajednice iz dva očita razloga: jer demokratska zajednica nije Srpska i drugo – jer bi time HDZ BiH imao apsolutnu kontrolu nad jednim predlagačkim tijelom u Skupštini. No i njihov prijedlog je jednako smiješan, da Srbe predstavlja osoba čija politička stranka zagovara brisanje svega etničkoga iz Bosne nam i Hercegovine.

Ministarska funkcija povoljno!

E sad tu na scenu stupa najsmješniji detalj. Stranka nezavisnih socijaldemokrata inzistira da se njihovoga Srbina imenuje ministrom u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije. Bilo bi to divno, međutim, nakon proteklih općih izbora dogodila se vrlo zanimljiva raspodjela resursa: HDZ Bosne i Hercegovine ovoga puta ima apsolutnu vlast u Skupštini i može što želi, makar i prepustio nekomu poziciju srpskog potpredsjednika. Imaju više od polovine ruku, tehnički, sami samo ne mogu promijeniti Ustav županije, a nije baš niti da žele, zamisli izgubi se guverner u procesu. Tehnički sami ne mogu usvojiti proračun, ali opet po poslovniku, sa zakašnjenjem mogu jer sasvim je jednostavno odugovlačiti do prvih prosvjeda proračunskih korisnika i tada proglasiti proračun natpolovičnom većinom.

Prvi put, dakle, U Hercegovačko-neretvanskoj županiji Hrvatska demokratska zajednica BiH je svemoguća. Vjerojatno bi u bilo kojoj normalnoj zemlji to bio takav pozitivan impuls za reforme, no ovdje je eto tako kako jeste – osam mjeseci Skupština nije čak niti zasjedala, samo uredno primala plaće, pa imaju blagoslov guvernera. Vjerojatno se pitate kako to, međutim, HDZ-u treba to neriješeno zaleđe za trgovinu na federalnoj i državnoj razini. I sad...

Može Dodik reći da im daju ministra. Može Izetbegović reći da im ne daju ministra bez ANP-a. Može Komšić reći trampa – non gratu za herceg bratu. Znači, Hercegovačko-neretvanska županije, kao i dosad, živi poput ptica, niti sije, niti žanje, samo Bog/Allah providi nad njojzi.

Ne očekujem skoro rješavanje ove smijurije oko uspostave vlasti u lakmus-županiji, jedino brinem za ministra Srbina – da se ne udeblja k'o Boris svojedobno. U mom mjestu kažu da ako je čojk mršav, metni mu glazbarsku kapu na glavu, udebljaćese. No bojim se da ako čojku metneš ministarsku kravatu, najbrže se deblja. Isto kolumnista bude, otvoren za nove ideje i otvoren u struku.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close