Narod je kriv

'Ko će burek?

Kolumna / Kolumne | 03. 08. 2016. u 08:46 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znači, njih nije stid čak ni priznati da su kamen spoticanja na europskom putu ili kojim god putem ide ova uboga Bosna i Hercegovina. Ili, da parafraziram Dragana, drugi su bili krivi posljednjih mjeseci, mogu ja sad nekoliko dana biti kriv za opstrukcije europskoga puta. Oni se dakle ne stide priznati da redovito i u nacionalnim rotacijama opstruiraju napredak ove zemlje. Taman i po cijenu da propuste odličan konjički burek.

Baš zato što nemaju mjere predlažem da se na sljedećim lokalnim izborima svatko potpiše na glasački listić, baš ono kao na diktatu ili kontrolnom u školi. Čisto da mi svi ostali znamo čiju majku spomenuti u negativnom kontekstu kad sljedeći put pobijede ovi bezobraznici koji vladaju posljednjih dvajes'godin.

Nešto me strah tolikog psovanja

Kad čovjek priča s vama po kavama, svi ste tolerantni, svi ste dobronamjerni, svi ste urbani i kulturni i filantropi, svi ste hoh i ojropejiš, imam osjećaj ono da izbije nekakav treći svjetski rat, svi bi ljudi svijeta pohrlili pobjeći u Bosnu i Hercegovinu, da se spase onih civiliziranih govana vani.
I onda uđete u one kartonske kutije za izbore i zaokružite ove pokvarenjake koji se ne stide reći da opstruiraju prirodnu evoluciju bosanskohercegovačkog čovjeka i naroda i narodnosti... A bolan vidiš da im ni burek ne zamiriše. A ti se, moj Igore, debljaj, jer nikad nisi znao proći pored pekare na Lučkom mostu da ne svratiš.

Mislim, ja u potpunosti razumijem njih trojicu. Bakir i Mile i Dragan, oni su bolan frendovi i na fejsu i izvan fejsa, oni se međusobno prate na svojim tajnim računima na gugluplus i instagramu, to su vam računi poput onih najbogatije djece Dubajija, dijele slike đe su šta pojeli i popili... jel, znamo svi da ovo treće odavno nemaju kad jer nas uzduž i poprijeko svakodnevno evo već godinama.

Ono, objavi Dragan sa svog tajnog profila status "koordinira li se?" i označi Bakira i Milu, a oni njemu u komentar okače sliku Georga R.R. Martina uz tekst: "Đekna još nije, kaće ne zna se". Onda njima Dragan okači "ali zna se - HDZ" i njih dvojica, jer nemaju pametnijeg odgovora iz svojih stranačkih slogana dogovore mehanizam koordinacije njemu iza leđa, u RS-u, naravno, jerbo Mile ne smije preći na ovu stranu. I onda mu dolje napiše Mile sa svog tajnog profila: "ručak je bio odličan". Onda Bakir shvati da su pretjerali, raznježi se pa u komentarima pozove Dragana na burek u Orahovicu. A Dragan njemu da on jede samo burek od sira. I Bakir kaže ne postoji burek od sira. I onda izgleda opet nema koordinacije. I tko je za to kriv?!

Narod je, bolan, za sve kriv

Dašta je nego kriv narod. Za rupe na cesti, šta ne vozu đipove, za rupe u proračunu, šta traže posla na crno, za rupe u životu, šta 'oće glas(ov)at za ove. I ovu trojicu koji su donedavno izjavljivali kako je napokon skinuta grozna vlada platforme i kako će oni bolje, uz međusobno poštivanje i uvažavanje i nije Zemlja ni puni krug oko Sunca okrenula da opet započne priča o preglasavanjima i tajnim sastancima. I za one otprije preko nekoliko mjeseci što su glumili da ne znaju razliku između 15 i 30 santimetara asfalta, ali opet jednako uredno znaju razlikovati nacionalne kvote u gradskom vijeću grada Mostara. Koje ne postoji upravo iz razloga što se oni međusobno druže. Recimo, Dragan i Bakir. Oni se u dogovoru ne mogu dogovoriti. To više svi znaju, romska djeca što prose u Starom gradu, što im odglumljena romska dekada u mehanizmu koordinacije sa Sejdić-Finci presudama nikad, ni u najljuđem ludilu neće dopustiti niti da se obrazuju na nekoj od prestižnih domaćih visokoškolskih institucija niti da postanu članovi ili članice Predsjedništva trojedinstvene nam trokonstitutivne dvoentitetske jedine majčice Bosne i Hercegovine.

To znaju svi, američka administracija, britanska administracija, valjda je dosad i Wigemark skonto... Pomislim, ako već to svi znaju, da možda nije namjerno i da nisam samo ja lud ovdje?!?

A možda je to taj mehanizam koordinacije?

To, kad nas prave budalama sa svih strana. A znaš da koordinirano, udruženim snagama, kao mehanički, samo muzu posljednji pfening iz nas. Kako se, recimo, fino znaju dogovoriti oko aranžmana MMF-a (vidi lijepa naziva, cvjetnog, aranžmana, mislio sam da je kredit u pitanju). Isto kao što koordinirano znaju izglas(ov)ati neustavan Zakon o radu.

Potpišite se na te listiće najesen, nema veze što će biti nevažeći, imaju oni dovoljno svojih listića u kutijama ionako. Da barem imamo dokaz da nismo šupci koji glume multikulti kad smo po kavama, a ono mrzimo se kad u kartonsku kutiju uđemo.

Jer njima se koordinirano **** za tobom, dok god ti plaćaš burek. Kako ono ide pjesma Burek kod Hakikija, on je ubraja da san ga ja ubraja da je on mene ubraja?! E ta, Skalinada, Skalinada!

Kopirati
Drag cursor here to close