Klizna situacija

Bururet: Republika Konstitutivna

Svi znaju da se kod nas za ignoriranje odluka Ustavnog suda ne može dobiti niti mandatna kazna
Kolumna / Kolumne | 25. 01. 2019. u 10:09 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko u Stranci demokratske akcije nisu sami ili u saradnji s Miloradom Dodikom, smislili neku lecarreovsku urotu, onda su opet zaboravili popiti lijekove za bolest kod koje se u jednoj glavi, kako bi rekao Sejo Sexon, misli bodu k'o bodljikava žica.

Samo dan nakon što su delegacije SDA i SNSD-a dogovorile saradnju u formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, te sastanak njihovih lidera, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, ista ta SDA je saopćila kako će od Ustavnog suda tražiti da presipita ustavnost imena Republike Srpske. I naravno, naša je drama dobila još jedan čin čiji je zaplet, za sada, toliko iracionalan da nadmašuje sve druge iz bogate povijesti bosanskohercegovačke iracionalnosti.

Pravni stručnjaci, što nije loše naglasiti, pa za potrebe teksta odmah skloniti u stranu, tvrde kako je nemoguće da Ustavni sud propituje ustavnost Ustava u kojem je Republika Srpska, baš pod tim imenom, zabetonirana. Historija, što isto nije loše znati, iako ne treba olako praviti poređenja, podsjeća kako konstitutivnost naroda u nekoj državnoj zajednici ne određuje ime te zajednice. Srbi su, naime, u Hrvatskoj sve do početka devedesetih godina prošlog vijeka imali status konstitutivnog naroda, ali se današnja Republika Hrvatska i tada zvala – Hrvatska.

Sve su to trenutno manje važne informacije od toga zašto je uopće i zašto se baš sada Stranka demokratske akcije odlučila na pravno-političku operaciju čiji ishod, u najboljem slučaju po SDA, izuzetno neizvjestan.

To što je prvi predsjednik najveće bošnjačke partije, Alija Izetbegović, bio pravnik, ništa nije značilo u svim pravosudnim blamažama SDA, bez obzira na adresu suda.

Sjećamo se, valjda, gromoglasnih najava revizije preude Srbiji u Haagu, procesa u kojem zastupnik Bosne i Hercegovine nije odmakao dalje od sudske portirnice: Sakibu Softiću, kojeg je Izetbegović ovlastio da još jednom proba uganjati malo pravde za žrtve i kakvu kaznu za agresora, već je bio istekao mandat!

Stranka demokratske akcije domaćem se, Ustavnom sudu BiH, obratila povodom Dana Republike Srpske, odnosno devetog januara kao datuma njegovog obilježavnja. Prema presudi, slavljenje entitetskog praznika je neustavno, što je Milorada Dodika jako pogodilo. I ove se godine, baš devetog dana prvog mjeseca, moglo vidjeti koliko mu kuca purac zbog odluke Ustavnog suda BiH.

Ispostavi li se, ipak, da Ustavni sud može propitivati ustavnost Ustava, pa presudi kako je ime manjeg entiteta diskriminirajuće za druga dva naroda, Bošnjake i Hrvate, nema niti jedne jedine garancije da će se iko u cijeloj Republici Srpskoj makar malo nasekirati. Znaju sudije, kao što znaju i pozicija i opozicija u Banja Luci, da se kod nas za ignoriranje odluka Ustavnog suda ne može dobiti niti mandatna kazna.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i direktor Republike Srpske je na najavu SDA-ove apelacije reagirao očekivano. Ukoliko su zbog toga u Izetbegovićevom krugu iznenađeni – onda im stvarno nije dobro. Ukoliko su, a morali su, znali šta slijedi, tek je onda nejasno zašto su odlučili produbiti krizu koja je ionako duboka kao svi okeani zajedno.

Kako nema niti jednog razloga za vjerovanje da će Dodika uplašiti moguća presuda prema kojoj RS mora promijeniti ime, e tako nema ni razloga vjerovati da se s njom, tom presudom, može trgovati i prije nego je donesena. Milorad Dodik neće, jednostavno neće, jer mu se može, promijeniti svoj stav oko ulaska BiH u NATO ukoliko SDA odustane od pokušaja da Republika Srpska postane Republika Konstitutivna. Između svog businessa i Bosne i Hercegovine, da parafraziramo Bakira Izetbegovića, Dodik neće žrtvovati svoj business.

Srpskom članu Predsjedništva se, istina, žuri da promijeni Vijeće ministara, da na njegovo čelo postavi svog čovjeka i iz njega nogom nabije, prije svih, Dragana Maketića i Mirka Šarovića. Ne treba biti ni Baba Vanga niti Djed Vango da bi se moglo predvidjeti kako će on, Dodik, između trpljenja pomenutog dvojca i daljnjeg igranja uloge ruskog agenta za Balkan, izabrati drugo. I on i SNSD bili su četiri godine opozicija na nivou BiH što je, pokazali posljednji izbori, na srpske birače uticalo koliko i razvod Brada Pitta i Angeline Jolie.  

SDA, iako je relativni izborni pobjednik, nije u nimalo zavidnoj poziciji. Stranke iz BH bloka odbijaju koaliranje, SNSD se ponaša uobičajeno destruktivno, dok HDZ svaki oblik saradnje uslovljava izmjenama Izbornog zakona. Kako još i međunarodni dreseri smatraju da je dosadašnji sastav Doma naroda Federacije nelegitiman, itekako je moguće da veći entitet već za nekoliko dana, od prvog februara, doživi kolaps zbog nepotvrđivanja budžeta. Kada se i ako se to dogodi, Izetbegović protiv sebe neće imati Dodika, već i armiju ovisnika o proračunu čiji gnjev se može izbjeći samo konstituiranjem novog saziva Doma naroda i uzročnim dogovorom sa HDZ-om koji će, možda, kod Bošnjaka izazvati manje negativne reakcije - upravo zbog ovog cirkusa sa imenom RS-a.

„Uvijek se ime oslanja na sadržaj“, rekao je Bakir Izetbegović u svom obraćanju javnosti. I potpuno je u pravu u slučaju Republike Srpske, čiji je sadržaj proizveden silom i ratnim zločinima, pa naziv savršeno govori o učinku, o postignutom cilju koji jeste formu opravdao suštinom - da bi sve bilo ovjereno tamo gdje je ovjeren i opstanak BiH u ovim granicama,  u Daytonu. Onom gradu po kojem se zove sporazum čije raspakivanje predsjednik SDA smatra nerealnim!

E ako to nije neka čudna, smrtnicima nerazumljiva igra, onda je politika koju je upravo Dodik opisao kao kretanje bez razmišljanja o tome gdje će se i hoće li se bilo gdje stići, kreirana u glavama u kojima se misli bodu k'o bodljikava žica.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close