Paučina i promaja

Bosanskohercegovačka bombonjera

Je li se Bećirović uživio u ulogu "prvog u Bošnjaka" pa sad s nebeskih visina pokroviteljski gleda na svoje bivše stranačke drugove? Ili je riječ o unutarstranačkom dogovoru…
Kolumna / Kolumne | 04. 06. 2024. u 09:05 Josip MLAKIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mama je uvijek govorila da smo si mi u nekakvom rodu s generalom Forrestom. Velki čovjek, veli ona, al’ je posije rata osnovo Ku Klux Klan, a čak i moja baka veli da su oni ništarije.

Curtis prekine psovat i pogleda me: "Ti si idijot, pa otkud ti to?" A ja rečem: "Možda i jesam idijot, al’ barem nisam glup."

Idijot sam od rođenja. Moj kvocjent inteligencije je blizu 70, a to je, vele, granica.

Winston Groom, Forrest Gump

 

Na sjednici federalnog Parlamenta prošli je tjedan nakon višemjesečne trakavice za sudca Ustavnog suda iz hrvatske kvote izabran Marin Vukoja. Za njegovo imenovanje glasao je 51 zastupnik, dok je njih 39 bilo protiv. Maratonska sjednica okončana je tek iza ponoći, nakon čega su uslijedile žučne reakcije bošnjačke oporbe predvođene Izetbegovićevom SDA.

Prvorazredno licemjerje

Mjesecima uoči glasanja SDA i njihovi sateliti pokrenuli su kampanju u kojoj su osporavali Vukojin izbor. Glavni razlog je taj što je Vukoja član HDZ-a, ili samo kandidat, nisam siguran, što je prvorazredno licemjerje, ako znamo kako u ovoj zemlji ne možete dobiti ni posao čistačice u javnom poduzeću ako niste stranački podobni. Zbog čega je nešto slično općeprihvaćeno, osim u slučaju Marina Vukoje? Još ako se prisjetimo kako su Seada Palavrić i Mirsad Ćeman direktno iz skupštinskih klupa SDA prešli u Ustavni suda.

Ustavni sud BiH je od samih svojih početaka pretvoren u parapolitičko tijelo međunarodne zajednice koja putem trojice stranih sudaca u toj instituciji i mehanizma preglasavanja provodi neke svoje politike, koje često nemaju nikakve veze s Ustavom. Nije puno bolja situacija ni u okruženju. Treba se prisjetiti nedavnih kontroverznih odluka hrvatskog Ustavnog suda o premijerskoj kandidaturi Zorana Milanovića, koja je u javnosti naišla na otvoreni podsmijeh, uz napomenu kako većinu članova ove institucije čine isluženi političari koji se prvenstveno rukovode političko-stranačkim argumentima.

Raštimana mašinerija

Izetbegovićeva raštimana mašinerija mjesecima je uspješno blokirala rad povjerenstva koje je trebalo odabrati kandidate za Ustavni sud BiH, tvrdeći kako izdajnička Trojka prepušta Ustavni sud Draganu Čoviću, umjesto da po starom dobrom običaju instaliraju nekog svog komšića. I takva, slaba i mutava, bošnjačka oporba uspješno minira rad koalicije na federalnoj razini, što može značiti samo jedno: da u Trojci sjede potkapacitirani političari koji više nisu sigurni jesu li došli ili su pošli. (Ovakva, kukavička politika vjerojatno će doći na naplatu na predstojećim lokalnim izborima.)

Povodom izbora Marina Vukoje, oglasio se uoči glasanja u Parlamentu, bez da ga je itko išta pitao, i bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović, tipični izdanak bizarne bosanskohercegovačke forestgampovštine: "Principijelno i dosljedno, već duže vrijeme naglašavam da zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe nezavisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudija Ustavnog suda BiH. (...) Nadalje, Komisija za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat HDZ-a, spada u red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta."

Govoriti danas o principijelnosti i dosljednosti na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni nije moguće čak niti u formi vica, a kamo li u političkom komentaru. A Bećirovićeva priča o "visokim moralnim kvalitetama" kod svakoga tko iole prati bosanskohercegovačku političku scenu može izazvati samo podsmijeh. Ne ulazeći u raspravu o Vukojinim pravničkim kvalifikacijama, jer o tome nemam pojma, treba se zapitati po čemu je Bećirović zaključio da Vukoja ne spada u "red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta". Čekamo Bećirovićeve "zaključke" o kvantnoj fizici.

Nikšić nije spomenuo Bećirovića

Bećirovića je na jednom opskurnom bosanskohercegovačkom portalu podržao Reuf Bajrović, najpoznatiji forrest gump iz našeg sokaka: "Bećirović mora pozvati SDP-ove zastupnike da ne glasaju. Ovo je direktni atak na Bošnjake i sve koji vole Bosnu i Hercegovinu. Bećirović mora zastupnicima SDP-a kazati da ne glasaju za izbor Marina Vukoje. To je jedina pravedna odluka u ovom trenutku." Možda Bećirović jest idiot, pomislio je Reuf, ali barem nije glup.

Nakon Vukojina izbora oglasio se i federalni premijer Nermin Nikšić: "Sinoć kasno, u drugom danu zasjedanja, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je zakone i usvojio odluke vrlo važne za građane. Većina vas vjerovatno to nije ni mogla upratiti, jer je sve ostalo u sjeni imenovanja sudije Ustavnog suda BiH koje se u proteklih godinu dana od zakonske obaveze popunjavanja pozicija u ovoj najvažnijoj pravosudnoj institciji, zahvaljujući spinovima, propagadni i izvrtanju teza 'patriota iz opozicije' pretvorilo u teško političko pitanje. (...) Naravno, u imenovanju nedostajućeg sudije Ustavnog suda nema ništa sporno, ali je bilo potrebno imati priču oko koje će se nastaviti graditi narativ izdajnika i izdaje države. Pri tome ukoliko je bilo moguće na ovako važnom pitanju srušiti parlamentarnu većinu vršeći raznorazne ideološke, pritiske na savjest i u završnoj fazi čak i lične pritiske na zastupnike."

Nikšić u svom osvrtu uopće nije spomenuo bošnjačkog člana Predsjedništva, bez obzira što je Bećirović izabran s liste SDP-a, stranke čiji je Nikšić predsjednik. U normalnim demokracijama sličan paradoks zasigurno bi izazvao burna previranja unutar stranke. S pravom se onda postavlja pitanje o čemu je ovdje riječ? (S tim da trebamo imati na umu da su logika i pamet odavno protjerani iz zemlje u kojoj su sve institucije preplavljene foresgumpovskim kreaturama, tako da ono što vrijedi u "normalnim" zemljama, u Bosni i Hercegovini "more bit, al ne mora".)

Prvi u Bošnjaka

Je li se Bećirović uživio u ulogu "prvog u Bošnjaka" pa sad s nebeskih visina pokroviteljski gleda na svoje bivše stranačke drugove? Ili je riječ o unutarstranačkom dogovoru, da Nikšić i ekipa preko Bećirovića, zlu ne trebalo, nastavljaju održavati vezu s najradikalnijim dijelom bošnjačkog biračkog tijela? Ili Bećirović, naprosto, samo želi biti veći Bošnjak od Željka Komšića? Ili, što također nije nemoguće, vidi sebe kao budućeg predsjednika SDP-a?

(SDP je, uzgred, odustao od fingiranja multietničnosti. Priča se svela na Denisa, Nermina i Zukana, što nas opet dovodi do "Forresta Gumpa". Filmski Forrest Gump na jednom mjestu kaže: "Mama mi je uvijek govorila da prošlost moraš da ostaviš iza sebe da bi mogao da živiš svoj život.") 

Priča o Denisu Bećiroviću, pa i o Nerminu Nikšiću, a mogli bi s nabrajanjem nastaviti do u nedogled, zapravo je priča o tragičnoj potkapacitiranosti bosanskohercegovačkih političara. Brojne odluke koje donosi aktualna Vlada djeluju tako kao da su ih donijele osobe s Gumpovim koeficijentom inteligencije. Sva ona silna postizborna očekivanja mogu se svesti na onaj čuveni citat iz filma "Forrest Gump" Roberta Zemeckisa: "Mama je uvijek govorila da je život kao bombonijera - nikada ne znaš što ćeš dobiti."

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close